Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam355
Toplam Ziyaret771866
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

5 Nisan Avukatlar Günü ilçemizde Mut Baro Temsilciliğinin organize ettiği etkinlikle kutlandı

Mut Baro Temsilciliği tarafından düzenlenen 5 Nisan Avukatlar Günü kutlama etkinliği Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı ve adliye bahçesinde devam etti. Etkinliğe Mut İlçe Kaymakamı Mustafa Şahin, Mersin Baro Başkanı Av. Alpay Antmen, hâkimler, savcılar, avukatlar katıldı. Avukatlıkta 40 yılı geride bırakan Av. Nuri Alver'e plaket verildi.

            Adliye bahçesinde Mersin Barosu Başkanı Av. Alpay Antmen 5 Nisan Avukatlar Günü'ne özgü bir konuşma yaptı.

Mersin Barosu Başkanı Av. Alpay Antmen'in yaptığı konuşma metni şu şekilde:

            Değerli Kamuoyu, Saygıdeğer Meslektaşlarımız;

Bu hafta Avukatlar haftası, 5 Nisan Gününü de Avukatlar Günü olarak kutlayacağız. Avukatların mesleki ve ekonomik sorunlarının artık katlanılamaz boyuta ulaştığı bu günlerde maalesef, mesleğimiz anlamında neşeli bir kutlama yapamayacağız.

Sevgili meslektaşlarım,

            Her yıl aynı şeyi söylüyoruz, her yıl yıllardan beri yaşadığımız sorunlar katlanarak büyüyor ve yakın bir gelecekte de çözülecek gibi gözükmüyor diyoruz ve fakat her geçen yıl sorunlar daha da artıyor.

            Mesleğimizin sorunlarına yeni sorunlar eklenmekte, ekonomik koşullar genç meslektaşlarımızın belini kırmakta ve daha da kötüsü genç yaşlı demeden pek çok meslektaşımız ciddi ekonomik sıkıntılarla boğuşmaktadır.

Kendi sorunlarımız bir yana Ülkemizde Yargının bağımsız olması gerektiği yıllardır anlatılırken, söylenirken günümüz Türkiyesinde artık yargı Adalet Bakanlığı'na bağlanmış, HSYK' nın olması gereken bağımsızlığına son verilmiştir. Bu yetmemiş: hukukun evrensel ilkeleri, hukuk devleti ilkesi ve özgürlükler bir yana itilmiştir.

            Değerli Kamuoyu;

            Türkiye iki gün önce Yerel Seçimlerini yeniledi, Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan bu seçimlerin Ülkemize ve Halkımıza refah, mutluluk ve hizmet getirmesini dilerken ne olursa olsun Cumhuriyetimizin temel kazanımlarını da korumamız gerektiği açıktır. Sayın Meslektaşlarım;

            Her şeyden önce, Avukatların yargı mekanizması içerisindeki yerinin hala ikincil bir konumda görülmesi, en başta adil yargılanma ilkesi ve silahların eşitliği prensiplerine aykırı olup, savunma mesleğinin de en kısa zamanda Anayasal güvenceye (yeni Anayasa için uygun şartlar oluşuncaya kadar mevcut Anayasa içerisinde) kavuşturulması ve ilk başta iddia makamıyla eşitliğinin sağlanması gerekmektedir. Bu sözleri geçen yıl da söyledim, umarım gelecek yıl bu sorun halledilmiştir diyebilirim.

            Takdir edesiniz ki Hukuk Fakültesi sayısının olağanüstü şekilde artması ve mezun olanların hiç bir sınava tabi olmaksızın avukatlık mesleğini yapabiliyor olması, savunma mesleğinin geleceği açısından en büyük tehlikelerden biridir. Barolar Birliği tarafından uygulanacak staja kabul ve mesleğe kabul ölçme değerlendirmelerinin bu soruna bir nebze çare olmasını diliyoruz Sorunlarımızı her yıl anlatıyoruz:

            Avukatlık kimliği resmi kimlik hükmünde olmasına rağmen, bazı kurum ve kuruluşlarca hükümsüz kabul edilmesi mesleğin saygınlığının hiçe sayılmasıdır.

CMK ücretleri asgari avukatlık ücret tarifesine eşitlenmelidir. Bağlı çalışan Avukatların gerek ekonomik ve gerekse de özlük hakları mesleğin saygınlığına yakışır hale getirilmelidir.

Avukatlar, kamu hizmeti verdiklerinden kamu çalışanları gibi yeşil pasaport hakkına sahip olmalıdırlar. Avukatlık hizmeti için KDV %1 olmalıdır. Özellikle mesleğe ilk kez başlayan genç avukatlar için vergi indirimi yapılması gereklidir. Noterlere ve mali müşavirlere Avukatlık mesleğinin iş alanları açılmamalıdır. Kamu avukatlarının özlük hakları ve ücretleri hâkim ve savcılarla eşitlenmelidir. Dava açmak ve takip yapmak için avukat olma zorunluluğu getirilmelidir. Taşınmaz satışları veya satış vaadi sözleşmeleri ile kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin düzenlenmesi sırasında avukat bulundurma zorunluluğu getirilmeli ve yasa ile müeyyideleri düzenlenmelidir. Avukatlara dava ve takip sırasında yazılı sözleşme ve maktu ücret belirlenmiş ise ücret ödendi banka makbuzlarının dava dosyasına aynen baro pulları gibi sunulması zorunluluğu getirilmelidir. Avukatlık ücretinin de avukatın baro nezdinde açılacak olan banka hesaplarına aktarılması zorunluluğu getirilmelidir. Hemen her adliyenin çevresinde bulunan arz-u halci ve iş takipçilerinin dava ve işleri takip etmesi engellenmeli ve Vergi Davaları ile İdare Mahkemelerindeki davaların mali müşavirler tarafından açılarak takip edilmesi önlenmelidir. Hâkim ve Cumhuriyet Savcılığına sadece Avukatlık mesleğinden geçilebilmelidir. Çözüm yolları belli olan bu meselelerin çözümünde siyasileri eleştirmekle birlikte, Barolar Birliğimiz ve tüm Baroların daha kolektif bir şekilde hareket etmesi gerektiğini de göz ardı edemeyiz.

            Değerli meslektaşlarım,

            Şimdilik üstesinden gelemediğimiz, ama sonuna kadar mücadele azim ve kararlılığı içinde olduğumuz bu sorunlara rağmen, Avukatlar haftamızı kutluyor, hepinize saygılar sunuyorum.



933 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın