Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam107
Toplam Ziyaret784955
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Bir Festivali Daha Geride Bıraktık

            Bu yıl 52'ncisi düzenlenen Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali, 6 Haziran Cuma günü tarihi Karacaoğlan Çınaraltı Parkı'nda yapılan açılış töreni ile başladı.

            Törene; MHP Başkanlık Divanı Üyesi-İdari, Mali ve Teknik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Abbas Bozyel, MHP Mersin Milletvekilleri Mehmet Şandır,  Ali Öz,  AK Parti Mersin Milletvekili Prof. Dr. Nebi Bozkurt, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mut Kaymakamı Mustafa Şahin, 21.Dönem Mersin Milletvekili MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hidayet Kılınç, MHP 21. Dönem Mersin Milletvekili Yalçın Kaya, MHP 23. Dönem Milletvekili Kadir Ural, Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Garnizon Komutanı Üsteğmen Evren Ekmekci, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, ilçe belediye başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

            Festivalin açılışında konuşan Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, ilçenin temel geçim kaynağının tarıma dayandığını ve kayısının da önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "İlçemizin temel geçim kaynağı kayısı, erik, zeytin ve hayvancılık. Ürünlerimizin daha iyi para etmesi için sanayileşmek zorundayız. Bunun için de altyapıyı oluşturmak amacıyla organize sanayi bölgesini kuracağız. Bu yıl rekoltemiz yüksek olmadığı için kayısı para ediyor. Önümüzdeki yıl inşallah yüksek rekolte ve yüksek kazançlı bir yıl olur. Soma'da meydana gelen felaket nedeniyle festivalimizin gece bölümünde yer alan eğlenceleri bu yıl iptal ettik" diye konuştu.

            Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise resmi verilere göre 2013 yılında Mersin'de 94 bin 55 ton kayısı üretildiğini belirterek, "Bu rekolte ülkemizde üretilen kayısının yüzde 12'sini oluşturuyor. Gelinen noktada Mut'un, ülkemizin en önemli kayısı üretim merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor olması bizi sevindirmektedir. Önümüzdeki yıllarda festivalin kültür ve sanat boyutunu daha da güçlendirerek festivalimizi Türkiye ve dünya çapında bir etkinlik haline dönüştürmeliyiz" dedi. AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt ve MHP Başkanlık Divanı Üyesi-İdari, Mali ve Teknik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Abbas Bozyel'den sonra söz alan Mut Kaymakamı Mustafa Şahin'de ilçenin bu festivale odaklandığını kaydederek, “Bu yıl 52.'si düzenlenen festivalimizin önümüzdeki yıl yapılacak olan 53.'sünün uluslararası olmasını diliyoruz. Bir diğer temennimizde önümüzdeki yıl organize sanayi bölgesi içerisinde kayısı işlenmesine yönelik bir sanayi tesisinin temelini atmak” dedi.

            Konuşmaların ardından gerçekleşen etkinlikler, renkli görüntülere sahne oldu. Festivalin en ilgi çekici kısmı ise kayısı yeme yarışması oldu. Mut Belediyesi Halkoyunları Topluluğu ve Osmaniye Belediyesi Mehter Takımı da, gösterileri ile festivale renk kattı.

            Festival etkinlikleri çerçevesinde ayrıca "Kayısı Hastalıkları" konulu konferans düzenlendi.

Mut Belediyesi sinema salonunda gerçekleşen konferansa katılan Bahçe Enstitüsü Araştırmacısı Dr. Ayla Yıldız, kayısıda görülen hastalık çeşitlerini, mücadele yöntemlerini anlattı.

            Sunuculuğunu Öğretmen Muzaffer Kılıç'ın yaptığı festivale katılan protokol üyelerine Belediye Başkanı Nebi Yılmaz tarafından günün anısına birer plaket verildi. Plaket alanlar arasında Çağataybey Kayısısını bölgeye kazandıran araştırmacı Ayla Yıldız, Araştırmacı Hamit Ayanoğlu, Mut'a ilk kayısıyı kazandıran Nail Türe anısına ailesine iletilmek üzere Ziraat Odası eski Başkanı Mehmet Çiftçioğlu'na geçtiğimiz yılın en kaliteli Kayısı üreticisi Bülent Yerebasmaz ile en çok Kayısı üreten üretici Hasan Manav'da vardı.

            3 Gün süren Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali, sportif ve sanatsal etkinliklerle sona erdi.



854 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın