Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam274
Toplam Ziyaret781031
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Adli Tatil Bitti Yeni Adli Yıl Başladı

                20 Temmuz 2014'te başlayan ve 31 Ağustos günü sona eren adli tatilin ardından yeni adli yıl açılışı münasebetiyle ilçemiz Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtı önünde başlayan Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktıktan sonra bir dakikalık saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Atatürk Anıtına çelenk sunumunun ardından adliye binasında devam eden açılış törenine Hâkim, Savcı, Avukatlar ve adliye personeli katıldı. Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen'in günün anlam ve önemini belirten açıklamasının yer verildiği programda Antmen'in açıklaması şu şekilde oldu;

                Sayın Basın mensupları ,Değerli .Meslektaşlarım ,                      

Yeni bir adli yılın başlangıcını hep birlikte karşılamaktayız. Mensubu olmaktan onur ve gurur duyduğumuz hukuk camiası yeni adli yıla yine sancılı bir biçimde girmektedir.        

                Bilindiği gibi; adalet, bir vicdan muhasebesi, bir duygu işi ve bir idealdir. Toplumu oluşturan yurttaşlar arasında adaletin var olduğu hissiyatının yaşayabilmesi hukuk devletinin varlığı ile mümkündür.Adalet için kendine hukuka adamak gerekir.         

                Ne yazık ki bu adli yıla ülkemizde adaletin, hukukun üstünlüğü ile bağımsız ve tarafsız yargı kavramlarının artık toplum kesimlerinde bir anlam ifade etmemeye başladığı, vicdanların kanadığı, kısaca adalet duygusunun toplumda incindiği ve yargının saygınlığına gölge düştüğü günleri yaşayarak giriyoruz. Geride bıraktığımız adli yılda; yargı,  siyasal tercihler çerçevesinde yeniden dizayn edilmiş, hukuk sistemimiz her gün darbe almış, toplumun hassasiyetle takip ettiği birçok davada hak ihlalleri had safhaya ulaşmıştır. Artık hiç kimse isimli davaların birer siyasi dava olmadığını söyleyemez.     

                Değerli Arkadaşlar ,

                Adalet, bir toplumun can damarıdır. Adalet duygusunun yara aldığı toplumlarda artık bireylerin hak ve özgürlüklerinden söz edilemez.

                Bu gün güzel ülkemiz ve sevgili halkımız adalet ve hukuk anlamında yalnızdır.Bu gün biz Avukatlara daha büyük özveri ve görev düşmektedir.Bir toplumda bireylerin geleceklerini güvence altında hissedebilmeleri için yargının kurucu unsuru olan savunmanın temsilcisi biz Avukatların görev ve sorumlulukları çok daha önem kazanmıştır.

                Barolara ve avukatlara yönelen her  saldırı esasen yurttaşlarımıza verilen bir göz dağıdır ; savunma hakkı , adil yargılanma hakkı , doğal hakim ilkesi gibi evrensel hukuk ilkeleri , özünde avukatlara değil , yurttaşlarımıza tanınan haklardır.. Bu anlamda aslında savunma hakkına yönelen saldırılar yurttaşlarımıza saldırıdır. Bunun böyle bilinmesi gerekir. Bu nedenle; bağımsız savunmayı dışlayan tarafgir ve ayrıştırıcı söylemlerin başarıya ulaşmaması gerekir.     Savunmanın adli yıl açılış törenlerindeki varlığının öneminin Yargıtay Başkanlar Kurulu tarafından vurgulanması böylesi bir ortamda yüreklere su serpmişse de , bu kararın oyçokluğu ile alınması bile çok acıdır.Kim adli yıl açılışında savunma sussun , savunma olmasın diyebilir ?Kim savunmayı adalet arayışının dışında tutmak isteyebilir ? Tarih , Türk hukuk tarihi bunları yazacaktır.

                Arkadaşlar,

                Türkiye Cumhuriyeti parlementer bir demokrasidir.Kuvvetler ayrılığı prensibi ile yönetilir. Kuvvetler ayrılığını kendi hedefleri önünde önemli bir engel olarak gördüğünü ifade etmekten çekinmeyen totaliter rejim heveslileri şunu bilmelidirler k i; savunmaya yönelmiş menfi tavır , yurttaşa yönelmiş demektir. Bu ülkede Baroların , Hukukun , savunmanın ve biz Avukatların sesini kısmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini bir kez daha ifade etmek isteriz.

                Kuvvetler ayrılığı ilkesini tartışmaya açarak, yargı erkini yürütmenin bir kolu haline getirip siyasallaştırmaya çalışmak, demokrasiye olan tahammülsüzlüğün açık ifadesidir. Yürütmenin, eylem ve işlemlerinin yargının denetimi dışında tutulduğu sistemler ancak monarşilerde ve dikta rejimlerinde görülen uygulamalardır. Yargı erkini, önünde bir engel olarak gören anlayış, demokrasiyi içine sindirememiş bir anlayıştır.

                Değerli meslektaşlarım ,

                Gelinen noktada , bu gün , ülkemizde artık Anayasamızda ifadesini bulan hakimlik teminatının da bulunduğundan söz edilemez.

                Bu nedenle; bu süreçte  tıpkı Barolar ve Avukatlar gibi ; laik, demokratik hukuk devletine yürekten bağlı olan hakim ve savcılarımıza da baskılara karşı biat etmemek ve boyun eğmemek görevi düşmektedir.

                Ülke olarak karanlık yıllardan geçtiğimiz böylesi bir ortamda rotası hukukun üstünlüğü  olan tüm hakim,savcı ve avukatlara tarihi sorumluluk düşmektedir.

                Öncelikle yargıda paralel ya da başkaca sıfatla anılabilecek hiç bir oluşuma asla müsade edilmemeli ve müsamaha gösterilmemelidir.Hakim ve Savcıların tek bağlı oldukları yer Yasalarımız ile bağımsız ve hür vicdanlarıdır.

                Cumhuriyet kazanımlarının teker teker yok edilmeye çalışıldığı bu günlerde, yargı bağımsızlığına dair geçmişte yaptığımız eleştirileri ne yazık ki mumla arar hale geldik. 

                17 Aralık sürecinden sonra görüldü ki bizler doğruları söylemişiz.          

                Bu günden sonra yapılacak iş HSYK'nın tam bağımsız hale getirilmesidir. HSYK seçimleri hâkim ve savcıları politize etmekte ve maalesef kamplara bölmektedir.

                Bu itibarla Adalet Bakanlığı'nın HSYK üzerindeki etkileri kalkmalı, Kurul bağımsız olmalı , HSYK üyeleri bir dönem için yüksek yargı organları tarafından seçilmelidir.

                Değerli Meslektaşlarım

                Bu adli yılda her şeyden önce, Avukatların yargı mekanizması içerisindeki yerinin ikincil bir konumda görülmesine son verilmesi ve savunma mesleğinin de en kısa zamanda Anayasal güvenceye kavuşturulması ve ilk başta iddia makamıyla eşitliğinin sağlanması gerekmektedir.

                Hukuk fakültesi sayısının olağanüstü şekilde artması (bu gün için 150 ye yaklaşmıştır) ve mezun olanların hiç bir sınava tabi olmaksızın avukatlık mesleğini yapabiliyor olması, savunma mesleğinin geleceği açısından en büyük tehlikelerden biridir. O nedenle staja başlama ve avukatlık mesleğine kabul sınavları kesinlikle yapılmalıdır.

                Avukatlık kimliği resmi kimlik hükmünde olmasına rağmen, bazı kurum ve kuruluşlarca hükümsüz kabul edilmesi mesleğin saygınlığının hiçe sayılmasıdır. Bu adli yıl içinde bu sorunun artık ortadan kalması gerekmektedir

                Mesleğe yeni başlayan avukatların sorunları avukatlık mesleğinin de temel sorunlarıdır. Özellikle genç avukatlar için vergi indirimi yapılması, onların ekonomik olarak desteklenmesi gerekmektedir.

                CMK zorunlu müdafilik ücretlerinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi düzeyine çıkartılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı; yine Avukatlık Kanunu'nun 180/e maddesindeki Adli Yardım için avukata ödenen ücretten yapılan %10 kesinti düzenlemesi kaldırılmalıdır. 

                Noterlere ve mali müşavirlere sağlanan iş alanlarında, aslında avukatların etkin olması gereken alanlar avukatlara bırakılmalıdır.

                Bilindiği gibi kamuda çalışan meslektaşlarımız, yürütme organını yargı yerlerinde temsil etmekte ve aynı zamanda idarenin hukuka uygun hareket etmesini sağlayarak Hukuk Devleti ilkesinin gerçekleşmesinde önemli rol oynamaktadırlar.

                Kamu avukatları sorumluluğu ağır ve zor olan görevlerini yürütürken hak ettikleri değeri görmemekte, hâkim ve savcılarla kamu avukatları arasında ücret farkı her geçen gün kamu avukatları aleyhine bozulmaktadır.

                O nedenle, kamu avukatlarının özlük haklarının en kısa zamanda hâkim ve savcıların seviyesine çıkarılması, ek gösterge, maaş ve emeklilik haklarının yeniden düzenlenmesi, Avukatlık Kanunu'ndan doğan vekâlet ücretlerine dokunulmaması, yoğun iş yüklerinin hafiflemesi için hukuk birimlerinde görevli memur sayısı arttırılarak, fiziki ve teknik altyapı sorunlarının en kısa sürede çözümlenmesi gerekmektedir.

                Değerli Meslektaşlarım;

                Bu adli yılda da Mersin Barosu olarak, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve adalet düşüncelerini savunmaya aralıksız devam edeceğiz ve Mersin'in barış, hoşgörü, ötekileştirmeme, diyalog, her fikre değer verme anlayışını özümseyerek, kente katkı vermeyi de ihmal etmeyeceğiz.

                Ülkemiz genelinde; yargı tam bağımsız olsun, adil yargılanma hakkı ve savunma hakkı kısıtlanmasın  Ülkemizde hep sevgi, kardeşlik, barış hâkim olsun  diyoruz.

                Dünyada ise her türlü savaşa hayır; her türlü zülüm, katliam, insan hak ihlalleri olmasın diyoruz. Artık Türkiye Cumhuriyeti iç barış ve huzurunu sağlamalı; komşuları ile sıfır sorun değil, komşularımızda sıfır terörizm felsefesi ile aktif rol oynamaya başlamalıdır.

                Biz Mersin Barosu olarak hiç bir siyasi mülahaza gözetmeksizin; laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmayan tüm uygulamaların karşısında yer alacağımızı; Evrensel hukuk normları yanında aralıksız mücadele etmeye devam edeceğimiz bildirir, ülkemizde hukukun ve demokrasinin geliştirilmesi için üzerimize düşen tüm sorumluluklarımızı yerine getireceğimizi tüm kamuoyu ile paylaşır; Ülke siyasetinin tüm aktörlerini daha duyarlı olmaya davet ederiz.

                Unutmayınız; Hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmak, yapılan ve yapılmak istenen bu yanlışlara ortak olmak demektir.  

Bu itibarla adli yıl tüm hukuk camiasına avukat, hâkim savcı, adliye çalışanı ve tüm halkımıza hayırlı olsun diyoruz.

                …ve en son olarak;

                Ey halkımız unutma: nerede hak ihlali varsa biz Mersin Barosu olarak orada olacağız;

Hukukun üstünlüğü için, tam bağımsız ve yandaş olmayan yargı için adil yargılanma hakkı için, savunma hakkı için ve mesleğimiz için yıkılmaz bir kale gibi olarak dimdik ayaktayız…

                Biz Mersin Barosu olarak halkın avukatlarıyız

                Yeni adli yılın tüm hukuk camiasına hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
 Sevgi ve Saygılarımızla.

Mersin Barosu Adına

Av.Alpay Antmen

Mersin Barosu Başkanı



962 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın