Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam504
Toplam Ziyaret786239
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Doğaya 350 Adet Kınalı Keklik Salındı

 İlçemizde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, Mersin Şube Müdürlüğünce, 2014 yılı "Doğaya Yaban Hayvanı Yerleştirme Programı" kapsamında 350 adet Kınalı Keklik doğaya salındı. 
 İzmir Çeşme Keklik Üretme İstasyonundan getirilen keklikler, Mut ilçesine bağlı Yeşilkköy, Güzelköy, Kavaklı ve Yukarı Köselerli mahalleleri sınırlarında bulunan ve 2014–2015 Merkez Av Komisyon Kararı ile ava kapatılmış olan 1500 hektarlık bölgesindeki Soyağı burnu tepesi keklik yerleştirme sahasında doğaya 350 kınalı keklik salındı. Keklik salımı yapılan sahada 3 yıl süreyle her türlü avlanmak, köpek ve tüfekle dolaşmakta yasaklandı. 
 Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük yaptığı açıklamada, “Keklikler burada ürünlere zarar veren böcekleri, keneleri yiyerek hem doğa dengesi açısından hem de Biyo çeşitliliği açısından buraya keklikleri salmamız gerekiyor. Mersin ili zaten Biyo çeşitlilik anlamında çok zengin bir il biyo çeşitlilik ilçelerinden biriside Mut. Kekliklerin 200 adeti İzmir Çeşme keklik üretme istasyonundan geldi ve 150 adeti ise İş adamı Kemal Boru tarafından karşılandı. 2014 yılı içerisinde Mut ilçesine toplam 950 adet Kınalı Keklik doğaya bırakılmıştır. Şu an Keklikleri saldığımız alan 1500 hektarlık bir saha” dedi. 
 Tarım alanlarında, en önemli mücadele şekli biyolojik mücadeledir diyen Çörtük, “Bu mücadeleyi yapanlar da doğada mevcut olan yaban hayvanlarıdır. Bu mücadeleden dolayı Kekliklerin faydası çoktur. Bunlardan en önemlisi ise buğdaylara zarar veren böcekleri ve insan sağlığı için büyük tehlike arz eden keneleri yemeleridir. Av ve yaban hayatı sahalarının tarım alanlarına dönüştürülmesi, tarımda ilaç ve gübrelemenin aşırı ve bilinçsiz kullanımı, kaçak ve usulsüz avcılık gibi nedenlerden dolayı kınalı kekliklerin popülasyonları azalmıştır. Kınalı kekliklerin tekrar doğaya kazandırılmasını ve popülasyonlarının arttırılmasını, av ve yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamları ile birlikte korunmalarını ve geliştirmelerini sağlamak amacıyla İzmir Çeşme Keklik Üretme İstasyonundan getirilen keklikler, Mersin İli, Mut İlçesi,  Yeşilköy, Güzelköy, Kavaklı ve Yukarı Köselerli mahalleleri sınırlarında bulunan ve 2014–2015 Merkez Av Komisyon Kararı ile ava kapatılmış olan Soyağıburnu Tepe Keklik Yerleştirme sinek tepesi keklik yerleştirme sahasında doğaya salınmıştır. Keklik salımı yapılan sahada 3 yıl süreyle her türlü avlanmak, köpek ve tüfekle dolaşmak yasaktır” dedi.
 Kaymakam Mehmet Ali Akyüz, Bu programın düzenlenmesinde 7. Bölge Müdürlüğüne ve iş adamı Kemal Boru'ya teşekkür ederim dedi. 
 Konuşmanın ardından 2014 yılı "Doğaya Yaban Hayvanı Yerleştirme Programı" kapsamında,  Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük, Mut İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Mut Orman işletme Müdürü Serdar Kılınç, Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Muazzez Cüce, dernek yönetimi ve vatandaşlar, 350 adet Kınalı Kekliği törenle doğaya bıraktı. (mutsondakika.net)

651 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın