Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam285
Toplam Ziyaret771796
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Fabrika Elektriğini Güneş Enerjisinden Sağlıyor

Merkez Akdeniz İlçesi'nde faaliyet gösteren Eren Tarım, fabrikasının çatısına kurduğu güneş enerjisi santrali ile kendi elektriğini üretiyor.
 Akdeniz ilçesi'nde faaliyet gösteren Eren Tarım, fabrikasının çatısına kurduğu Güneş Enerjisi santrali ile kendi elektriğini üretiyor.
 Eren Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, 4 kıtadan 60 ülkeye narenciye ürünleri ve sebze ihraç ettikleri fabrikanın çatısında 5 bin metrekarelik bir güneş santrali kurduklarını söyledi. 550 bin Euro bütçeli proje için Kırsal ve Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan 400 bin Tl'lik destek aldıklarını belirten Çakır, "Fabrikamızın çatısı 12 bin metrekare. Bunun 5 bin metrekaresine Güneş Enerjisi panelleri kurduk. Devlet lisanssız olarak 1 Megawatt'a kadar elektrik üretimine izin veriyor. Biz 500 kw elektrik üretim yapıyoruz" dedi.
 Kurdukları sistem sayesinde fabrika içerisinde tüketilen elektriğin tamamını üretebildikleri kaydeden Çakır, "Bizim yıllık elektrik tüketimimiz yaklaşık 190 bin TL. Kurduğumuz bu güneş santrali ile yıllık yaklaşık 200 bin Tl'lik elektrik üreteceğiz. Fazlasını da devlete satma imkanımız var. Hem çevreci hem de maddi açıdan çok avantajlı bir proje. Mersin'de 300 Gün Güneş görülüyor. Çatılarımızın hepsi boş ve güneşimiz boşa gidiyor. Proje kendini normal şartlarda 8 yılda amorti ediyor" diye konuştu.
 Güneşin doğru ve etkili kullanılması halinde nükleer santrale gerek kalmayacağını da kaydeden Çakır şunları söyledi: "Nükleer santrale ihtiyaç olabilir ama Mersin'de, tarımın ve turizmin olduğu bir yerde bulunması kesinlikle yanlış. 300 Gün Güneş gören bir bölgede, güneş ile her şey yapılabilecekken nükleere gerek olmaması lazım. Güneş kalitesinin çok iyi olduğu Türkiye'nin her bölgesinde bu güzel güneşi kullanmamız lazım. Van'da da, Konya'da da, İç Anadolu'da da güneş kalitesi çok iyi. Buralarda Güneş Enerjisi sistemleri kurulabilir. Devletimizde bu konuda destek veriyor ve 10 yıl süre ile üretilen elektriği alma garantisi veriyor. Bu sistem konutlarda da kullanılır ve yaygınlaşırsa nükleer santrale hiç gerek kalmaz. Güneş Enerjisi sistemleri olduğu sürece nükleere karşı alternatiflerimiz her zaman var. Zaman içerisinde tüm kapalı alanlarımı Güneş Enerjisi sistemleri ile donatacağım." (haberler.com)

993 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın