Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam158
Toplam Ziyaret781316
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Kayısı Kalite ve Fiyatıyla Yüz Güldürdü

                İlçemizde hasadına başlanan ve sona yaklaşılan erkenci cins kayısı fiyatıyla üreticilerinin yüzünü güldürdü.

                Türkiye'nin sofralık kayısı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Mut'ta, ilk hasadında kilosu 20 liradan satılan kayısı cinsine göre 1,5 ile 4 lira arasında alıcı buluyor. Kayısı fiyatlarının geçtiğimiz yıllara oranla daha yüksek fiyata alıcı bulduğunu belirten Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, kayısının bu yıl üreticiye daha iyi para kazandırdığını söyledi. İç ve dış piyasada canlılık olmasının fiyatlara olumlu etki sağladığını belirten Acar, "Geçtiğimiz yıllarda pazarın zayıf olması nedeniyle üreticiler, ürünlerinin karşılığını alamıyorlardı. Bu yıl günde ortalama 800 ton kayısı ihracata, 300 ile 500 ton civarında ise iç piyasada tüketilmek üzere gidiyor. Mut'ta 20 ihracatçı firma bu yıl alım yapıyor. Kayısı dendiği zaman insanların aklına Malatya'da gelse de, sofralık ve turfanda kayısı Mut ilçemizde çıkmaktadır. Kalitesi rengi görüntüsü doğal tadı ve rengi tartışılmaz" dedi.

                Kış ayının sert geçmesi nedeniyle kayısı veriminin daha kaliteli ve rekoltenin yüksek olduğunu kaydeden Acar, "Bu yıl kayısı rekoltesinin 80 ile 100 bin tona ulaşması ve ihracatında 30 bin tonların üzerinde olmasını bekliyoruz. Türkiye'nin sofralık kayısı ihracatının yüzde 80'ini karşılayan Mut ilçesine devletten teşvik edici yatırım ve destek bekliyor. İlçemiz mikro klima iklim özelliği nedeniyle ürünlerin organik olarak yetiştiği bir yer. Böyle olunca özellikle ihracatçılar tarafından tercih ediliyor. Ayrıca aromasından dolayı ülkemizde marmelat ve reçel piyasasında da tercih ediliyor" diye konuştu.

                Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü verilerine göre toplam 55 bin 240 dekar kayısı bahçesinde 912 bin 113 adet meyve verir kayısı ağacının bulunduğu ilçenin yıllık rekoltesi ise 80 bin ton civarında. İhracatta büyük bölümü Rusya olmak üzere Irak, Romanya, Ukrayna, Letonya, Almanya, İtalya, İspanya, Belçika ve Avustralya'ya gerçekleştiriliyor. Ülkemiz kuru kayısı üretim ve ihracatının yüzde 90'ı da Malatya ve çevresinde gerçekleşiyor.



878 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın