Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam328
Toplam Ziyaret780636
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

İlçemiz 10 milyonu aşan zeytin ağaç varlığı, her yıl artan zeytin rekoltesi ve düşük asitli zeytinyağıyla ülkemizin iç ve dış pazar ihtiyacını karşılıyor. Bu yıl beklenen zeytin rekoltesi 180 bin ton.

Mut, Türkiye'de mikroklima iklimi ve coğrafi avantajlarıyla kayısıdan sonra zeytinde de zirveyi zorluyor. Ege ve Marmara'nın yıllardır zeytincilikte yakalayamadığı sıfır asitli aromayı, ilaçsız bilinçli üretim ve gelişen sanayi alt yapısıyla yakaladı.
İlçemizin hemen her köyünde zeytin alım noktaları bulunuyor. Merkezlerdeki salamura ve zeytinyağı fabrikaları kadar yurtiçi piyasadaki diğer firmalara da Mut'tan zeytin gidiyor. Ege ve Marmara'da soğuk kış şartlarından kaynaklı zeytin azlığı nedeniyle, Türkiye zeytini bu yıl Mut'tan yiyecek. Her sofrada Mut zeytini olacak.
İlçemizdeki zeytin sektörü içerisinde faaliyet gösteren firmalar ve esnaflarımızla bu yılın zeytin potansiyelini konuştuk. Bizlerle fikirlerini paylaşan ve değerli zamanlarını ayıran firmalar ise şöyle: Nail SAZAK (Sazak Zeytinyağı Fabrikası), Gani SAZAK (Sazaklar Ticaret), Yüksel PATIR (Yüksel Zeytinleri), Ali Durmuş (Altuğ Zeytincilik), Hüseyin İPEK (Nalbantoğlu Zeytincilik), Erdoğan Şentürk (İzorya Zeytinyağı Fabrikası) ve Harun GÜNDÜZ (Safir Zeytinyağı-AFM Gıda).

2007 yılında kurduğu ve günlük yetmiş ton (70 ton/gün) zeytin sıkma kapasiteli Zeytinyağı Fabrikasıyla sektörde faaliyet gösteren Nail SAZAK, iç pazara natürel zeytinyağı üretimi ile birlikte zeytin alım satımı yapıyor. Nail SAZAK, bereketli bir yıl olduğunu ve sezondan çok umutlu olduklarını belirterek, “Üreticimiz gün geçtikçe bilinçleniyor. Biz Ayvalık çeşidi ağırlıklı çalışıyoruz. Şu an üretimlerimizdeki asitlik oranı 0.5'in altında. Piyasadan çok umutluyuz, zeytin fiyatlarının değerini koruyacağını ve yükseleceğini düşünüyorum” dedi.
Yeşil ve siyah sofralık zeytin alım satımı yaparak, sektörde Sazaklar Ticaret ismiyle bilinen Gani SAZAK, 15 yıldır faaliyet gösteriyor. Baba mesleğini devam ettirdiklerini ifade eden Gani SAZAK; “15 yıldır Zeytin alım satımı işiyle uğraşıyorum ancak bu meslek bizde baba mesleği. Yapıntı'da havuzda ilk tatlandırma işini babam Mustafa Sazak yaptı. Diştaş'tan, Kertmen (Narlıdere) ve Malya'dan (Geçimli) harap zeytini getirerek başlayan bir dönemdi o yıllar”. Fiyatların düşmeyeceğini ve üreticilerin doğru zamanda hasat yaparsa çok daha iyi bir fiyata zeytin satabileceğini vurgulayan Gani SAZAK; “Şu an, müstahsillerimizin zeytinleri gerek kilo olarak gerekse yağ olarak randımanlı bir fiyattan satabilecekleri piyasa ortamı var. Zeytinlerin çeşidine göre doğru zamanda acele etmeden, renk ve irilik kazandıktan sonra toplanmasını istiyoruz. Üç liraya satılan üç yüz yirmi kalibre Gemlik yeşil zeytini Ege'de toplamazlar. Çünkü bir ay sonra siyahlaştığında aynı kalibre zeytin dört ila altı TL'den fiyatlarla alınıp satılıyor. Daha bereketli kazanç için zeytinin çeşidine göre hasatta aceleye gerek yok. Biz üreticinin daha fazla kazanmasını istiyoruz. Şu an hasadı yapılan zeytinden elde edilen yağ, bir ay sonra daha fazla olur. Üreticimiz hasada önem verirse kazancı büyür. Ege'nin durumu göz önüne alındığında fiyatlar düşmez yükselir” dedi.
Sektörde otuz beş yıldır zeytinle uğraşan, 1998'te imalatçılığa başlayan Yüksel Zeytincilik, hem üretici hem de imalatçı olarak faaliyet gösteriyor. “Mut Zeytinde altın yılını yaşıyor” diyen Yüksel PATIR, Ege ve Marmara Bölgesi'nde rekoltenin düşük olduğunu belirterek düşüncelerini şöyle ifade etti: “Ege ve Marmara'da kışın sert geçmesi ve ağaçların zarar görmesi nedeniyle rekolte düşük. Mut'ta ise tarihin en yüksek rekoltesi bekleniyor. Şu an yağlık zeytin iki TL civarında alınıyor. Sofralık ise Ayvalık üç ila beş TL arasında, Domat ise iki ila altı TL arasında kalibresine göre alınıyor. Yağlık zeytinin siyahlaştıktan sonra fiyatının yükseleceğini öngörüyoruz. Hasat sezonunda zeytinin çeşidine göre renk ve iriliğine dikkat edilmeli. Çünkü siyah Gemlik, yeşil Gemlik'ten daha yüksek fiyata satılabilir. Siyah Gemlik taban fiyatı üç TL'den başlar ve 5 TL'ye kadar çıkar”.
Yıllık bin ton zeytin işleme kapasitesine sahip olduklarını ve otuz noktada alım yaptıklarını belirten Yüksel PATIR, yeşil kırma, yeşil çizik, Domat kokteyl, Domat kırma, Ayvalık siyah, Gemlik Salamura çeşitlerinde imalat yaptıklarını kaydetti. Ağırlık olarak ise yeşil çizik ve kırma ile siyah Gemlik işlediklerini söyledi. PATIR, Türkiye'nin bu yıl yiyeceği yeşil zeytin ilçemizden karşılanacağını vurgulayarak; “Üreticilerimize ve sektörün bütün paydaşlarına bol kazançlı bir yıl diliyorum. Üreticilerimizden, acele etmeden ham zeytin toplamadan hasat yapılmasını istiyoruz. Çünkü fiyatlar düşmeyecek. Zeytinyağı fiyatları da yükselme eğiliminde. Türkiye'nin bu yıl yiyeceği yeşil zeytin ilçemizden karşılanacak. Türkiye yeşil zeytini Mut'tan Yiyecek” dedi.
Yirmi yıldır, iç piyasada Gemlik ve Ayvalık (Edremit) çeşidi zeytini alım satımı işiyle uğraşan Altuğ Zeytincilik firmasının sahibi ayı zamanda zeytin üreticisi Ali DURMUŞ, piyasanın yükseleceğini kaydetti. Ali DURMUŞ; “Müstahsillerden bize ulaşan zeytinlerin hasadı normal seyrinde devam ediyor. Fiyatlar düşmez, yükseleceğini düşünüyorum. Yağlık zeytin iki buçuk ile üç TL'den alınıyor. Yağlık zeytinle beraber bu yıl 4 bin tonun üzerinde alım satım hedefliyorum” dedi.
Dede mesleğini devam ettirdiklerini ifade eden Nalbantoğlu Zeytincilik firmasının sahibi Hüseyin İPEK, sektörde hem üretici hem de alım satım işiyle uğraşıyor. Kendi bahçesinden 40 ton civarında zeytin hasadı yapacağını ve üretici olarak su maliyetlerinin yüksekliğine vurgu yapan Hüseyin İPEK, Yapıntı ve çevre bölgeden Edremit (Ayvalık) çeşidi ağırlıkta çalıştıklarını söyledi. Piyasadan umutlu olduğu olduğunu ifade eden İPEK; “Hem iç piyasaya hem de havuzda tatlandırmaya yönelik çalışıyoruz. Fiyatların yükselmesi gerektiğine inanıyor ve yükseleceğini de tahmin ediyorum. Şu an sofralık Ayvalık piyasası üç ila beş TL arasında. Yerel işletmecilere tedarik ettiğimiz yağlık çeşitlerin fiyatı ise birbuçuk ile iki buçuk arasında. Herkese bol kazançlı bir sezon diliyorum” dedi.
İzorya 2003'ten bu yana sektörde. Zeytini, zeytin, yağ ve kozmetik ürün olarak değerlendirdiklerini belirten Erdoğan ŞENTÜRK, çeşitleri şu şekilde sıraladı: “Zeytinyağında, Sızma, Naturel birinci, erken hasat, kekikli ve limonlu aromatik zeytinyağları üretiyoruz. Ayrıca zeytini; yeşil zeytin çizik ve kırma, siyah zeytin yuvarlama, siyah yağlı sele, siyah ve yeşil zeytin salatası, domates soslu yeşil ve siyah zeytin, dolgulu (badem, sarımsak, limon, portakal, havuç, kayısı çekirdeği) yeşil zeytin olarak işliyoruz. Kozmetik doğal zeytinyağlı ürünler olarak ise şampuan, saç kremi, duş jeli, el ve vücut losyonu, masaj yağı, sıvı el sabunu, el ve vücut kremi, zeytin ve bal ekstraktlı yüz kremi, geleneksel zeytinyağı sabunu, zeytinyağlı ve çeşitli esanslı kalıp sabunlar yapıyoruz”. Seramik ürünlerin satışını da gerçekleştiren İzorya, sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor.
Günlük iki yüz ton zeytin işleme kapasitesine sahip olduklarını ve Zeytinyağının fiyat açısından değerini bulduğunu kaydeden Erdoğan ŞENTÜRK; “Ege ve İspanya'daki rekolte açığından dolayı fiyatların düşmeyeceğini düşünüyorum. Yaklaşık otuz noktadan zeytin alıyoruz. Boylama sonrasında yağlık ve sofralık ayrımını yapıyoruz. Şu an fiyatlar üç ile üç buçuk TL bandında. Geçen yıla göre üç kat artış var. Biz bazı çeşitlerde beş ve altı TL'den zeytin alıyoruz. Ürettiğimiz yağların asitlik oranı 0.5'in altında. Yağımızın peroksit değeri çok düşük ve üst kalitede yağ üretiyoruz. İlçemizin ekolojik yapısı bizim için çok büyük bir avantaj. Mut'ta bu yıl on bin ton zeytinyağı üretimi gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Üretilen yağın yarısı müstahsilin ihtiyacını karşılarken, kalan yarısının da piyasaya gireceğini düşünüyoruz. Mut'ta hasadı gerçekleşen zeytinin yüzde otuz beşinin yağlık, kalan yüzde altmış beşlik kısmının da sofralık olarak tüketileceğini ön görerek programlarımızı yaptık” dedi. Herkese bol kazançlı bir yıl dileyen ve Mut'ta sofralık zeytin işleme açığına değinen ŞENTÜRK, “Mut'ta hasadı gerçekleşen sofralık zeytinlerin büyük bir kısmı Ege'ye gitmektedir. İlçede sofralık zeytin işleme tesislerinin artması gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
Murat YILDIZ tarafından ilçemize kazandırılan Safir Zeytinyağı Fabrikası bu yıl üçüncü yılını tamamladı. Zeytinyağı sektöründe Mut'un en büyük kapasiteyle hizmet veren firması olduklarını söyleyen AFM Yıldız Gıda Ltd. Şti. Müdürü Harun GÜNDÜZ (Safir Zeytinyağı), sezonda kırk beş kişi istihdam edildiğini söyledi. GÜNDÜZ; “Üç hattan günlük iki yüz elli ton zeytin işleme kapasitesine sahibiz. Bize müstahsillerden ağırlıklı olarak Ayvalık (Edremit) çeşidi geliyor. Safir Zeytinyağı fabrikamızda Türkiye'nin en büyük firmalarından Komili'ye tedarik yaptık. Ek bina yatırımımızı yaptık. Paketleme tesisimizi kuruyoruz. Bu yıldan itibaren kendi markamızla pazarda yerimizi alacağız. Bu yıl ki zeytin piyasasından çok umutluyuz. Diğer bölgelerin yok yılında olması, Mut'un ise altın yılını yaşayacağını düşünüyoruz. Müstahsilden kilosu 18 TL'ye yağ alıyoruz. Ürettiğimiz yağın asitliği 0.5'in altında. Bunda gelişen teknoloji kadar üreticinin bilinçlenmesi yatıyor. Zeytinler hasat sonrası hiç beklemeden imalata kazandırılıyor. Bizler de bu zincirin en kısa sürede tamamlanması için bizimle irtibat kuran müstahsillerimize araç gönderiyoruz. Üreticilerimize ve bu sektörde faaliyet gösteren herkese bol kazançlı bir yıl diliyorum” şeklinde konuştu.



3599 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın