Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam686
Toplam Ziyaret782438
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

Prof.Dr. Canan KARATAY'ın konuşmacı olarak katıldığı Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumu Karacaoğlan Çınaraltı Parkı'nda yapıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Belediye Başkanı Nebi YILMAZ yaptı. Belediye Başkanı Nebi YILMAZ, Mut İlçesi'nin 154 mahallesinin olduğu, 62 bin 400 insanın yaşadığı ve ana gelir kaynağı tarım olan Anadolu'nun cennet köşesi olduğunu belirterek, “Her zaman ekmeğini taştan çıkaran, devletine ve milletine bağlı Toros Yörükleri olarak bu memlekette yuva kurduk ve bu memlekete hizmet ediyoruz. Bilindiği gibi bu ilçenin gelir kaynağı birinci derecede kayısı, ikinci derecede zeytindir. İkinci gelir kaynağı olan zeytini artık bir basamak yukarıya çıkarmanın projesindeyiz, sevdasındayız, hevesindeyiz. Bugüne kadar zeytin alanında emek veren işçilere, çiftçilere tüccarlara ilçem adına hepsine saygılarımı sunar, teşekkür ederim. Mut Belediyesi'ne geldiğimizden bu güne kadar, tabiki belediyecilik anlayışında doğumdan ölüme kadar her şey var. Ama bu ilçenin gelir kaynağı tarım ise, tarım alanında ne yapacağımızı planlamaya başladık. İlk olarak belediye bünyesinde Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kurduk. Bu alanda tarımda ilçemizde eksik kalan kısımlarına belediye olarak hizmet etmeye başladık. 13 Mahallemizin sulama borusunu kaynatarak toprağa gömme işlemine belediye olarak yardımcı olduk. Ayrıca 1999 yılından bu yana zeytin fidanı çeşitli fidanlar dağıtılan bu ilçede eksikliğini gördüğümüz Mut fıstığı fidanının dağıtımını gerçekleştirdik” dedi.
Mut Kaymakamı Mehmet Ali AKYÜZ'de zeytinin ülkemizde sık tüketildiğini, insan sağlığıyla ön plana çıktığını belirterek, “Mut'umuzun mikro klimasından dolayı zeytin üretimi ilaçsız gerçekleştirilmekte, organik zeytin ve asidi düşük nefaset sahibi nitelikli ve kaliteli zeytinyağı elde edilmektedir. Sağlığın zeytinden, zeytinin de Mut'tan geleceğine inancımız tamdır. Tüm halkımızı Mut'umuzun güzelliklerinin farkına varmaya davet ediyoruz” dedi.
Daha sonra söz alan Prof.Dr. Canan Karatay, insanoğlunun dünya üzerinden silinebildiğini, zeytin ve zeytin ağacına bir şey olmadığını söyledi. Prof.Karatay, “300 Sene, 500 sene bin sene yaşıyor. Büyük önder Mustafa Kemal'in söylediği gibi tarım çok önemlidir. 1925 Yılında Tarım Kanununu çıkartan, yani zeytin kanununu çıkartan Mustafa Kemal'dir. Bugün zeytin ağacını kesenler, 'Bu kanun nerden çıktı' diyorlar biliyor musunuz? Zeytin ağacını kesmek bence kusura bakmayın cinayettir. Çok ağır konuşuyorum ama bana öyle geliyor. Bir dalına bir yaprağına bile hasar gelmemesi lazım.

Bin 300 sene yaşayan bir canlı ne demek? Bu doğanın her türlü meşakkatine dayanıyor ve hala üretiyor. Bütün zeytin ağaçlarının önünde saygıyla eğilmemiz lazım. Bir hekim olarak, iç hastalıkları ve kalp hastalıkları profesörü olarak sağlığımız için zeytinin, zeytinyağının, zeytin yaprağının, zeytinin suyu olan, meyve suyu olan zeytinin faydalarını anlatacağım” dedi.
Zeytinyağının yağ olarak yanlış olarak adlandırıldığını söyleyen Karatay, “Zeytinden elde edilen yağ değil, meyvenin suyu. Diğer çekirdekten elde edilen yağlar gibi yağ değil. Meyvenin en sağlıklı suyu. Ne zaman çocuklarımıza meyve suyu vereceksek zeytinyağı içirmemiz lazım. Her sabah bir kahve fincanı zeytinyağı içilmelidir. 2025 Yılında dünyada kuraklık olacak. Bu kuraklık yılında tek ayakta kalacak olan meyve zeytindir. Zeytine sahip çıkmalıyız. Zeytinyağı ana sütünün aynısıdır. Ana sütünde hayvansal” diye konuştu. Zeytinin sağlık üzerindeki faydalarını anlatan Prof. Karatay, konuşmasını, izleyenlere “Allah ömrümüzü zeytin ağacı ömrü gibi uzun, zeytin gibi bereketli, zeytinyağı gibi sıhhatli yapsın” sözlerinden oluşan Zeytin Duası yaptırarak sonlandırdı.
Öğrencilerin zeytin dalından kolye hediye ettiği Prof. Karatay, çocuklara da zeytin ve zeytinyağı yemeleri bununla cin gibi olacakları, şeker yememeleri uyarısında bulundu. Yazdığı kitaplarını imzalayan ve ilçede büyük ilgi gören Prof. Canan Karatay, Atatürk Bulvarı'nda ilçeden geçen yabancı plakalı araca zeytinyağı, zeytin sabunu ve kitaplarından oluşan set hediye etti. Belediye tarafından yaptırılan zeytin heykelinin açılışına da katılan Prof. Canan Karatay, ilçeye bağlı Haydar Mahallesi'ndeki bin 300 yaşındaki zeytin ağacından meyve kopardı, burada da zeytinin yararlarını anlattı.
Prof. Dr. Canan Karatay akşam ise Mut'tan canlı yayın yapan Habertürk kanalında “Öteki Gündem” programına konuk oldu ve zeytinyağının sağlık açısından bilgiler verdi. Prof.Dr. Karatay FOX Tv ve Kanal 33 kanallarına da röportaj verdi.



661 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın