Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam278
Toplam Ziyaret780586
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

“TÜRKÜLER KILAVUZUNUZ, BAĞLAMA YOLDAŞINIZ OLSUN”

Çıtlık Kültür Sanat Dergisi ve Mut Belediyesi tarafından organize edilen 2. Karacaoğlan Gecesi, 7 Aralık 2015 günü Mut Belediye Sinema ve Konferans Salonu'nda düzenlendi.
Asıl adı Hasan, 1 yaşında annesini 5 yaşında babasını kaybeden ve büyüdüğünde babalığı tarafından evlendirilmek istenen ve böylelikle diyardan diyara gezen, “Sanat Anıtı, Cennet Kuşu” olarak tabir edilen Karacaoğlan'ın yaşam öyküsünün anlatılmasıyla başlayan programın ilk konuşmasını Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi sahibi Nihat Mustul yaptı.

KÜLTÜR VE SANAT YAŞAMIMIZIN HER YERİNİ SÜSLESİN

Nihat Mustul, “Bu topraklar Karacaoğlan'ın gezdiği yaşadığı topraklar. O'nun türkülerini unutturmamak için geçen yıl ilkini düzenlediğimiz gecenin bu yıl ikincisini düzenliyoruz. Sloganımız şuydu, mademki Karacaoğlan'ın türkülerini çalıp söyleyeceğiz, o zaman köylüsü kentlisi şalvarlısı şapkalısı kim olursa olsun sahnede türkü söylesin” dedi. İlçenin iki yöneticisi Kaymakam ve Belediye Başkanının kültür sanata çok önem verdiğini ve bu sebeple Çıtlık dergisi olarak çok şanslı olduklarını vurgulayan Mustul, “Kültür ve sanata çok önem verdikleri için kendilerini çok seviyorum” dedi. Mustul, 2. Karacaoğlan gecesi için destek veren Şentürkler ve Tunç Ticaret Mustafa Tunç'a da teşekkür etti. “Kültür ve sanat yaşamımızın her yerini süslesin, insanlığımız gelişsin. Çabamız bu” diyen Nihat Mustul, geçen yıl 17 aşığın sahne aldığını bu yıl ise 21 aşığın sahne alacağını kaydetti ve ilerleyen yıllar içi Mut dışına açılmayı düşündüklerini söyledi.

BİZ KARACAOĞLAN'IN EV SAHİBİYİZ

“Ağacın iyisi özünden olur, Yiğidin iyisi sözünden olur, El için ağlayan gözünden olur, Ağlama hey gözü yaşın sevdiğim” diyerek Karacaoğlan'dan dörtlük okuyan Belediye Başkanı Nebi YILMAZ, “Sanata sahip çıkan hemşerilerim, yerel yöneticiler olarak toplumun bütün alanlarında toplumun ihtiyaçlarına çözüm üretme gayretindeyiz. Biz Karacaoğlan'la gurur duyuyoruz. Biz Karacaoğlan'ın ev sahibiyiz” dedi. YILMAZ, saz veya başka bir enstrüman çalamadığını ancak iyi bir dinleyici olduğunu belirtti.

ESERLERİNDE ANADOLU TÜRKÇESİNİN EN HALİNİ KULLANDI

Gecenin türküler öncesi son konuşmasını yapan İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz; “17. Yy.da yaşamış, Toroslar'ın ve Mut'umuzun Karacaoğlan'ının eserlerinin yorumlandığı gecede olmaktan gurur duyuyorum. Eserlerinde Anadolu Türkçesinin en yalın ve anlaşılır halini kullanan, sıla, ayrılık ve özlem dolu seslenişleri olan Karacaoğlan, gerçekten kıymetinin bilinmesi gereken bir ozanımız” dedi. Akyüz, gecenin tertiplenmesinde emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından “Türkülerin kılavuz, bağlamanın yoldaş alındığı” gecede 21 Âşık sahne aldı ve Karacaoğlan Türküleri birer birer yorumlandı. Geceye Mut'tan ilgi büyüktü, yöresel yaşamı temsil eden eşyaların sergilendiği gecede, Âşıklar birbirinden güzel Karacaoğlan türkülerini seslendirdi.



414 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın