Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam187
Toplam Ziyaret782671
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

AŞUT: “SATAMADIĞINIZ ÜRÜNÜN BİR ANLAMI YOK”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, dünya ekonomisinde artık rekabetin acımasız bir hal aldığına dikkat çekerek, günümüz ekonomisinde artık satmanın üretmekten daha önemli olduğunu belirtti ve “Ülkemizin acilen yeni bir dış ticaret stratejisi oluşturması gerekiyor” dedi.
MTSO Başkanı Aşut, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ekim ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını değerlendirdi. Aşut, yaptığı yazılı açıklamada, sanayi üretiminin ekim ayında yüzde 14,7 ile yaklaşık 5 yılın en büyük artışını gösterdiğini kaydetti. Büyümenin en önemli öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretiminin eylül ayındaki sert düşüşün ardından ekim ayında gösterdiği artışın sevindirici olduğunu vurgulayan Aşut, “Elbette bu artış, sanayi sektörümüzdeki çözüm bekleyen sorunların halledilmesinin veya büyük reformların bir sonucu değil. Türk sanayisinde bir ay öncesi ile bir ay sonrasında değişen bir şey yok. Burada çalışma gün sayısındaki artışın etkisi olduğunu biliyoruz. Ancak, sebep ne olursa olsun sınırlı da olsa artış güzel bir şey. Böylesi sıkıntılı zamanlarda var olanı korumak bile bir mesele. Özellikle imalat sanayindeki hareket daha da önemli” ifadelerini kullandı.
“SATAMADIĞIMIZ ÜRÜNÜN BİR ANLAMI YOK”
Türkiye'nin son 20-25 yılda bölgenin gerçek anlamda sanayi devi olduğunu, Çin ve İtalya arasındaki en etkin sanayi ülkesi konumuna geldiğini dile getiren Aşut, şöyle devam etti: “Ancak, teknolojideki dönüşüm ve küreselleşen dünya ekonomisinde artık herkes her şeyi üretebilecek pozisyona geliyor. Yani, günümüz ekonomisinde artık üretmek kadar, belki de ondan daha önemli olan şey satabilmektir. Satamadığınız ürünün bir anlamı yok. Rekabetin acımasız bir hal aldığı dünya ekonomisinde, ülkemizin acilen yeni bir dış ticaret stratejisi oluşturması gerekiyor.”
Bu noktada, masa başı çözümler değil, daha önce başarı ile gerçekleştirilen özel sektör ve kamunun bir kez daha iş birliği içinde ortak bir vizyon oluşturması gerektiğinin altını çizen Aşut, şunları kaydetti: “Dış ticaret sektörümüzün yeni bir dile, yeni bir stratejiye ihtiyacı var. Uzun vadeli planlamalara bağlı kalmak gerçekçi değil. Çünkü dünya ekonomisinin parametreleri çok hızlı değişiyor. Yakın geçmişteki çözümler bile yetersiz kalabiliyor. Ülkemiz son birkaç yıldır ciddi uluslararası sorunlar yaşıyor. Etrafımız ateş çemberi. Birçok pazarımız elden çıktı veya eski pazarlara ulaşma anlamında yollarımız kapandı. Şimdi bir de Rusya pazarı sıkıntıya girdi. Biz iş dünyası asla umudunu kaybeden bir camia değiliz. Ancak, yeni pazarlara girmek kolay değil, süreç ve çaba gerektiriyor. Bunun için zaman kaybetmeden ihracatımızı arttıracak yolları konuşmalıyız. Üretime verilen destek kadar bu ürünleri pazarlamaya ve yeni pazarlar bulmaya daha çok destek verilmelidir. Bu yönde ilgili Bakanlıkların destekleri oldu ve hala var ama dünya ekonomisinin talepleri çok çabuk değişiyor. Daha esnek ve hızlı stratejiler sürekli yenilenmelidir. Raftaki ürünün bize yararı yok.”



452 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın