Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam79
Toplam Ziyaret780387
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

70 BİN ASMA ANACI DAĞITILDI

Mut Belediyesi tarafından Paulsen cinsi 70 bin adet asma anacı Mut çiftçisine dağıtıldı. 12 Ocak 2016 günü Meydan Spor Kompleksi'ndeki Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde gerçekleşen dağıtım programına, Kaymakam Mehmet Ali AKYÜZ, Belediye Başkanı Nebi YILMAZ, Belediye Başkan Yardımcıları Özgür DEMİRDAĞ ve Nebi GİŞİ, Ziraat Odası Başkanı Ali ÇELİK ile çok sayıda üretici katıldı.
Mut toprak yapısındaki kuraklık ve kireç yoğunluğuna dayanıklı, erken verime oturan bir çeşit olması dolayısıyla tercih edilmiş bir asma anacı belirlediklerini ifade eden Başkan YILMAZ konuşmasında; “Milli ekonominin temeli, istihdamın ve üretimin ana kaynağı tarımdır. Hepimizin doğrudan veya dolaylı olarak katkısının ve sorumluluğunun olduğu bu sektör, her geçen gün önemini arttırmakta, ekonomiyi ayakta tuttuğu kadar dışa bağımlılığın önüne geçmesi açısından da son derece önemlidir.
Tarıma verilen değer, ülkenin kendi geleceğine ve gelecek nesillerine verdiği değeri göstermektedir. Bizler de yerel bütçeli ve kaynakları sınırlı olan bir kurumu temsil etsek de, imkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak ilçemizde, tarıma faydalı, üreticiye faydalı ve insanına faydalı çalışmaların içerisinde yer alıyoruz, alacağız.
Biz ilçemizde tarımı desteklemeye, ürün çeşitliliğini teşvik etmeye, ekonomik getirilerin artmasına yönelik bir dizi çalışmalar yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.
Geçtiğimiz yıl 50 bin adet Antep fıstığı fidanı dağıttık. İlçemizde tarımsal alanda ana gelir kaynaklarımızdan birisi olan zeytinimiz için, 4.000 yeni fidan dağıttık. Yine Mut dışı pazarlarda tanınmışlığının, marka değerinin yükseltilmesinin ve dolayısıyla ihracat potansiyelinin artması adına Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumu düzenledik. Prof.Dr. Canan Karatay hocamızla birlikte kamulaştırmasını yaptığımız 1300 yaşındaki Anıt Zeytin Ağacımızın kurdelasını kestik. Canlı yayında bu mekanda Mut zeytinini tanıttık. Yine ilçemizin ana arteri üzerinde otogar kavşağımızda yoldan geçen misafirlerin ilçemiz ürününü tanıması adına Zeytin Heykelini sergiledik. Aynı şekilde Mut'un marka ürünü Sofralık turfanda Kayısımızın Heykelini de Mut-Ermenek yol kavşağında yaptık sergiledik. Amacımız Mut'tan her geçen yolcunun Mut'un ürünleri hakkında bilgi sahibi olması, onların aklında bir yer edinmesini sağlaması yani reklam.
Tarım haftasında belediye meclisimizce karara bağladığımız ve 200 bin adet öngörerek projelendirdiğimiz asma anacımızı sizlerle buluşturmaktan son derece mutluyum. Çelik anacı olarak vermemizin sebebi kızdırma işleminin üretici tarafından yapılarak maliyetleri düşürmek ve daha fazla çelik anacı desteklemesi yapabilmektir. Şu ana kadar bize gelen müracaatlardaki sayı 70 bin civarında. Talep oldukça biz belediye olarak asma anacı tedarik etmeye ve üreticilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz. Gelecek yıl için yayla köylerimizde bitmeye yüz tutan elmacılığın yanında alternatif bir ürün dağıtımı için ne yapabiliriz noktasında çalışmalarımız var. Bu konuda bizler bodur elma ve bodur cevizi düşünüyoruz fakat sizlerden gelen talepler daha önemli, teklif edilen çeşitleri ziraat mühendisi arkadaşlarla değerlendirip, dağıtabiliriz.
Bizim amacımız ekonomisi zayıf bölgelerden başlamak ve ilçede yetişen ürünlerde çeşitliliği arttırarak yıl 12 ay ürün elde edebilmenin çarelerini aramaktır. Aynı şekilde seracılık ve hayvancılık konularında da bizlerin proje çalışmaları olduğu kadar sizlerden gelen önerilere de açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Üreticilerimize şu bilgiye de vermek istiyorum, belediye olarak aşılama ücretlerini de karşılayabiliriz. Örneğin Mut fıstığı gibi, ceviz gibi farklı ürün gruplarında bu sıkıntıyı yaşayan vatandaşlarımız olursa bizlere müracaat etsinler, biz aşılama bedelini ödeyelim.
Sizlerin alın teri ve emeklerine saygı duyduğumu ve sizlerin halinden iyi anladığımı, Mut'ta tarımı zirve yaptırmak niyetinde olduğumu belirterek Tarım haftasında bütün üreticilerimize bereketli ve bol kazançlar diliyor, sağlık ve afiyetle huzurlu çalışmalar temenni ediyorum” dedi.
Kaymakam Mehmet Ali AKYÜZ, üreticilere bol kazançlar dilerken, üreticiye dönük çalışmalarından dolayı Başkan YILMAZ'ı tebrik etti.
Mut Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürlüğü ve Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ortak çalışmasıyla hayata geçen “Asma Anacı Destekleme Projesi”ne kayıt yaptıran üreticiler asma anaçlarını Başkan YILMAZ'ın ve Kaymakam AKYÜZ'ün elinden aldı.



389 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın