Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam286
Toplam Ziyaret771797
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

TÜRKİYE ÇOCUK ÜNİVERSİTELERİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Türkiye Çocuk Üniversiteleri Çalıştayı düzenlendi. Türkiye'nin birçok farklı yerinden gelen katılımcılar, çocukları bilimle erken yaşlarda tanıştırarak, potansiyellerini en üst düzeyde ortaya koyabilecekleri alanları belirlemelerinde onlara yardımcı olmak amacıyla “Türkiye Çocuk Üniversiteleri” projesinin vizyonunu belirlemek üzere bir araya geldi.
13 Ocak Çarşamba günü açılışı yapılan çalıştaya; Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, TBMM temsilcileri, Avrupa Çocuk Üniversiteleri Birliği Ağı temsilcileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temsilcileri, Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri, Türkiye Belediyeler Birliği temsilcisi, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu temsilcisi ile çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.
Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleşen çalıştay açılış konuşmalarıyla başladı. Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı yaptığı konuşmada “Çocuk üniversiteleri özellikle örgün eğitimin desteklenmesine katkıda bulunabileceği gibi yaygın eğitim yoluyla da yepyeni bir model olarak gelişmeye açık bir yapılanmadır” dedi. Prof. Dr. Çamsarı, genç bir yapılanma olan çocuk üniversiteleri yapılanmasının burada yürütülecek çalışmalarla geliştirileceğine inandığını ifade etti.
Çocuk üniversitelerinin, araştırma ve bilimi temel alarak çocukları merak ve düşünmeye sevk etmek amacıyla kurulduğunu belirten Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Mazmancı, dünyada ve Türkiye'de kurulan çocuk üniversitelerine değindi. Doç. Dr. Mazmancı, “Avrupa Çocuk Üniversiteleri Birliği'ne üye birkaç üniversiteden biri olan Mersin Çocuk Üniversitesi, Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde 2011'den bu yana hizmet vermektedir. Çocuk üniversiteleri, çocuklarla üniversitelerin buluştuğu birimlerdir” dedi.
Türkiye Çocuk Üniversiteleri Çalıştayı Koordinatörü Soner Yurttaş, Türkiye'deki çocuk üniversiteleri yapılanmasına değindi. Yurtdaş, temel sorun olarak çocuk üniversitelerine yönelik bir mevzuatın bulunmaması, bu alanda yapılacak işbirlikleri çerçevesinin netleşmemiş olması, çocuk üniversiteleri yönetim modellerinin kurumsallaşamaması konularına dikkat çekti.
Avrupa Çocuk Üniversiteleri Birliği Dış İlişkiler Temsilcisi Cyril Dworsky ile Avrupa Çocuk Üniversiteleri Birliği Başkanı Chris Gary ise misafir konuşmacılar olarak görev alarak çocuk üniversitelerinin nasıl olması ve nasıl olmaması gerektiği konularında görüşlerini aktardı.
Cyril Dworsky, dünyada ilk çocuk üniversitesinin 1993 yılında İngiltere'de, eğitim olanakları en iyi olan okullar ile eğitim olanakları iyi olmayan okullarda öğrenciler arasındaki farklılık konusunda fırsat eşitliği sağlamak amacıyla kurulduğunu söyledi. Chris Gary ise “Avrupa Çocuk Üniversiteleri Ağı (eucu.net) olarak 'Olağanüstü bir öğrenme kapasitesi ve biricik yetenekleri ile her çocuk keşfedilmeyi beklemektedir' şeklinde düşünüyoruz” dedi.
Çalıştay, öğleden sonra Doç. Dr. Mehmet Ali Mazmancı ve Soner Yurtdaş tarafından 'Çocuk Üniversiteleri Mevzuatı Konusunda Dayanaklar ile Tüzel Kişilik Yapısı', Prof. Dr. Hülya Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Ayşin Kaplan Sayı tarafından 'Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Programları ile Çocuk Üniversiteleri Eğitim Programları' konularında workshoplarla devam etti.
İkinci gün ise Doç. Dr. Mehmet Ali Mazmancı ve Soner Yurtdaş tarafından 'Çocuk Üniversiteleri Yönetim Modelleri', Prof. Dr. Hülya Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Ayşin Kaplan Sayı tarafından 'Eğitim Çerçevesi', Yrd. Doç. Dr. Ceren Acar ve Soner Yurtdaş tarafından 'Yerel/Ulusal/Uluslararası İşbirlikleri' ve Prof. Dr. Neriman Aral ile Yrd. Doç. Dr. Önder Sünbül tarafından 'Çocuk Üniversitelerinde Var Olan Ölçme Ve Değerlendirme Metodları' konularında workshop yapıldı.
Çalıştayın son günü olan 15 Ocak Cuma günü ise Türkiye Çocuk Üniversiteleri Platformu oluşturulması toplantısı gerçekleştirildi. Söz konusu platformun kurulmasının ardından Rektörlük Senato Odası'nda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kaya'nın da katılımıyla yapılan toplantıda “Türkiye Çocuk Üniversiteleri Strateji Belgesi” taslağı değerlendirildi.



422 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın