Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam454
Toplam Ziyaret779082
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

ÇITLIK 3. KAVAL ÇALMA YARIŞMASI YAPILDI

ÇITLIK 3. KAVAL ÇALMA YARIŞMASI YAPILDI

Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi'nce düzenlenen ve Mut Kaymakamlığı ile Mut Belediyesi'nin destek verdiği 'Geleneksel Ödüllü Kaval Çalma Yarışması'nın üçüncüsü, Belediye Sinema Salonunda yapıldı. Ünlü halk ozanı Musa Eroğlu'nun da konuk olduğu ve dinleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği kaval çalma yarışmasında, birinciliği Mehmet Eskioğlu kazandı. 11 kavalcının sahne aldığı yarışmada Musa Arı ikinci, Ali Arpaç ise üçüncü oldu.
Mut'un kültür ve sanat yaşamında çok önemli bir yer edinen, Mut kültürünün tanıtımında, korunmasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında görev üstlenen Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi; Mut Kaymakamlığı ve Mut Belediyesi'nin desteğiyle düzenlediği yarışmayla, çoban geleneğini, kaval çalma kültürünü anımsatmaya ve yaşatmaya çalışıyor. Bu amaçla yola çıkan Mut Çıtlık Dergisi, geleneksel hale gelen Ödüllü Kaval Çalma Yarışmasının bu yıl üçüncüsünü düzenledi.
Belediye Sinema Salonunda yapılan yarışmaya; Kaymakam Mehmet Ali Akyüz, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Türk Halk Müziği Sanatçısı Musa Eroğlu ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Sunuculuğunu İsa Gostak'ın yaptığı yarışma öncesi bir konuşma yapan Mut Çıtlık Dergisi Sahibi Nihat Mustul, Mut'un yörük kültürünün egemen olduğu bir memleket olduğunu söyledi. Yörük dendiği zaman çoban, çoban dendiğinde de kaval akla geldiğini belirten Mustul, eskiden çobanların kavalı aşıklarıyla haberleşme aracı olarak kullandığını, bir başkasından dinlediği yaşanmış bir anıyla aktardı. Şimdiki çobanların dağlarda radyo ve cep telefonu çaldığını söyleyen Mustul, “İşte bu kültürü, kaval çalma kültürünü yaşatmak için, 3 yıldır böyle bir ödüllü yarışma yapıyoruz. Başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Türkiye'de ilk kez tek Mut'ta oluyor böyle bir yarışma. O nedenle önemsiyoruz. Mut'un adını duyurduğumuz için önemsiyoruz” dedi. Mustul, yarışma için emek verenlere, destek ve katkı sunanlara, yarışmacılara ve katılan konuklara teşekkürlerini iletti.
Yarışma gecesinde konuşan Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, geleneksel olayı gelecek nesillere taşıma amacında olduklarını söyledi. Yılmaz, “Umarım liseye giden çocuklarımızda çalmaya başlar. Yörük deyince; saflık, temizlik, özlük, haslık, cesaret ve bu dağları memleket haline getiren insan geliyor. Bu memleketin Yörük ve Türkmen olması, her zaman bu memleketin ayakta kalmasında başrolleri oynayacak insanlar üretmiştir. Yörük ve Türkmenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmasında geçen hafta yaptıkları Musa Eroğlu Sevgi Parkı ve yontusu açılışına da değinen ve açılışla ilgili yapılan eleştirileri de yanıtlayan Başkan Yılmaz; ülkedeki kötü gidişe dur demek, sevgi ve barışın çoğaldığı bir ülke isteklerinden dolayı ülkeye bir mesaj vermek istediklerini söyledi. Her ne kadar güzel yapmaya çalışsalar da zaman zaman eleştiriler aldıklarını belirten Yılmaz, eleştirilere anlattığı bir kurt-kuzu hikayesiyle yanıt verdi. Başkan Yılmaz şöyle konuştu: “Bu memleketi kucaklayan herkes bizimle her türlü yürümeye hazırdır. Ne olursak olalım, bu ilçenin bütün kültürüyle, bütün dinamikleriyle, seven veya sevmeyeniyle beraber aile olmak zorundayız.”
İlçenin kültür ve sanat alanında önemli ve faydalı işler yapan Çıtlık ailesine teşekkür eden Kaymakam Mehmet Ali Akyüz, “Karacaoğlan'ın memleketinde, Torosların bağrında yerel kültürümüzü yaşatma adına böylesi bir adımı önemsiyorum” şeklinde konuştu.
Gecede konuşan Türk Halk Müziğinin yaşayan efsane ismi Musa Eroğlu ise, “Mut'ta şimşekleri çaktıracağız. Hem birbirimizi göreceğiz, hem ortalık aydınlanacak, hem yüzlerimizi göreceğiz, yönümüzü göreceğiz. Bunun adımını attık. Amacımız insanlara sabahleyin günaydın demeyi öğreneceğiz ve uygulayacağız. Bu karanlıkta olmaz. Karanlıkta kimseye göz kırpamayız. Aydınlanacağız, şimşek çakmıştır” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.
Yapılan konuşmaların ardından, kaval çalma yarışmasına geçildi. 11 kişinin katıldığı yarışmada yanık türküleri kavallarıyla çalan yarışmacılar, geceye katılan konuklardan beğeni topladı.
Her yarışmacının iki parça çaldığı yarışmanın sonunda, 5 kişilik jüri sonuçları açıkladı.
Çıtlık Geleneksel 3. Kaval Çalma Yarışmasının bu yılki birincisi, Kavaklı Mahallesinden katılan Mehmet Eskioğlu oldu. Yarışmada ikinciliği Çivi Mahallesinden Musa Arı alırken, Dere Mahallesi Muhtarı Ali Arpaç üçüncü oldu. Dereceye girenlerden birinciye bin 500 TL, ikinciye bin TL ve üçüncüye 750 TL para ödülü verildi.
Dereceye girenler ödüllerini; Kaymakam Mehmet Ali Akyüz, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz ve Halk Ozanımız Musa Eroğlu'nun elinden aldılar.
Ödül töreni ve toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

419 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın