Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam495
Toplam Ziyaret786230
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

KARATAY, ALTINDAN DAHA DEĞERLİ ZEYTİNİ ANLATTI

KARATAY, ALTINDAN DAHA DEĞERLİ ZEYTİNİ ANLATTI

Sağlıklı beslenme üzerine hazırladığı kitapları ve adıyla anılan diyeti ile tanınan Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay, 2. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumunda zeytin ve zeytinyağının faydalarını saymakla bitiremedi. Doğa harikası olan zeytinin sağlık kaynağı olduğunu belirten Karatay, “Zeytinyağı, doğanın biz yetişkinlere sunduğu ana sütüdür” dedi.
Mut'ta 2. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumu yapıldı. Kaymakamlık ve Belediye tarafından düzenlenen sempozyuma, sağlıklı beslenme üzerine hazırladığı kitapları ve adıyla anılan diyeti ile tanınan Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay konuşmacı olarak katıldı. Karacaoğlan Çınaraltı Parkında açılışı gerçekleştirilen sempozyuma; Mersin Milletvekilleri Serdal Kuyucuoğlu, Baki Şimşek, Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, hemşehrimiz ünlü ozan Musa Eroğlu, ilçedeki zeytin ve zeytinyağı üretici ve işletmecileri, kurum ve kuruluş temsilcileri, daire amirleri, sivil toplum örgütlerinden temsilciler ile çok sayıda yurttaş katıldı.
KAYISININ VE ZEYTİNİN BAŞKENTİYİZ
Mut Halkoyunları gösterisinin ardından başlayan sempozyumun açılış konuşmasını, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz yaptı.
Sağlıklı ürün üreten ve Mersin tarımına yön veren bir ilçe olduklarını söyleyen Yılmaz, “Torosların bağrında, Türkiye'de bulunan ürünlerin yüzde 85'inin üretildiği bir Anadolu coğrafyasına sahibiz. Bir çok ürünümüz var; ama ana damar kayısı ve zeytin. Sofralık kayısının yüzde 70'ini üretiyoruz. Sofralık kayısıda Türkiye'nin başkentiyiz, anavatanıyız. Zeytinde Türkiye'nin yüzde 13'ünü üretiyoruz. Türkiye'de ilaçsız tarımın, ilaçsız zeytinin olduğu hem anavatanız hem başkentiz” dedi.
TANITIM, PAZARLAMA VE MARKALAŞMA ÇOK ÖNEMLİ
ZEYTİN YASASINI ATATÜRK ÇIKARTTI
Sempozyumda konuşan Mersin Milletvekilleri CHP'li Serdal Kuyucuoğlu ve MHP'li Baki Şimşek; ürünlerin tanıtımı, pazarlanması ve markalaşmanın öneminden bahsetti. Kuyucuoğlu, zeytinin barışın ve sağlığın simgesi olduğunu belirtirken; Şimşek, zeytin yasasını Atatürk'ün çıkarttığını ve zeytin ağaçlarının kesilmesini yasakladığını söyledi.
SAĞLIK ZEYTİNDEN, ZEYTİN MUT'TAN
Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz ise yaptığı konuşmada, “Zeytinyağı, diğer yağlara oranla insan sağlığına faydalarıyla ön plana çıkmaktadır” dedi. İlçemizin kendine özgü ikliminden dolayı ilaçsız ve organik zeytin yetiştirildiğini, nitelikli ve kaliteli zeytinyağı elde edildiğini söyleyen Kaymakam Akyüz, şöyle konuştu: “Mut olarak bir sloganımız var; sağlığın zeytinden, zeytininde Mut'tan geldiğine inanmaktayız. Türk toplumunda sağlıklı bir yaşam oluşturmak için bir bilinç oluşturmak ve bunu gelecek nesillere taşımak en önemli hedefimizdir. Bu konuda ülkemizde 78 milyonun güvenini kazanmış Canan Karatay hocamız toplumumuzda rol model olmuş, Türk insanına sağlıklı yaşam konusunda öncülük etmiştir.”
ZEYTİN SAĞLIK KAYNAĞIDIR
Sempozyuma katılan ünlü Prof. Dr. Canan Karatay, Mutlular'a zeytin ve zeytinyağıyla sağlıklı beslenmenin ipuçlarını verdi.
Zeytinin sağlık kaynağı olduğunu söyleyen Karatay, zeytin ve zeytinyağını altın olarak nitelendirdi. Karatay, “Zeytin bize sağlık bahşetmekte. Gölgesiyle, bitkisiyle, yaprağıyla, meyvesiyle, meyve suyu olan zeytinyağıyla bize sağlık vermektedir. Hipokrat zeytin yaprağı çayı kullanarak kolerayı, mide ülserini tedavi ediyor. 3 kutsal kitapta zeytun geçiyor. Hz. Muhammed orucunu zeytinle açardı, hurmayla açmazdı” dedi.

479 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın