Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam360
Toplam Ziyaret777853
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

HAYAT NORMALE DÖNDÜ

HAYAT NORMALE DÖNDÜ

Mersin'de etkili olan ve metrekareye 161,4 kilogram yağış düşmesi nedeniyle yaşanan afet hayatı olumsuz etkilerken, alarm durumuna geçen Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar sayesinde kentte hayat kısa sürede normale döndü.
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın koordinasyonuyla görev alan Kriz Masası, yağmurun etkili olduğu ilk saatlerden itibaren çalışmalara başlayarak hasarın en aza indirilebilmesi için görev aldı. Metrekareye 161,4 kilogram yağış düşmesi ve uzun yıllardır bu kadar kısa sürede bu kadar fazla yağış gerçekleşmemesi nedeniyle birçok noktada olumsuz koşullar oluşurken, müdahale edilen yerlerdeki sorunlar kısa sürede ortadan kaldırıldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (MESKİ) ortaklaşa yürüttüğü kurtarma ve mücadele çalışmalarına 2 bin 47 personel ve 469 araç ile müdahalede bulunuldu. Ayrıca İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı ekipler ise 170 kişiyi mahsur kaldıkları yerlerden kurtararak tahliyesini sağladı. Ekipler, motopomp adı verilen pompalarla afet nedeniyle sular altında kalan ev ve işyerlerinden gelen ihbarları da değerlendirerek suların tahliyesini sağladı.
Kent genelinde yaşanan afet nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'nin Çağrı Merkezi'ne doğrudan gelen toplam ihbar sayısı 737'yi bulurken, 112 Acil Yardım Çağrı Merkezi'nden gelen ihbar sayısı ise bin 766'ya ulaştı. Büyükşehir Belediyesi'ne gelen toplam 2 bin 503 ihbarın neredeyse tamamına geri dönüş sağlandığı kaydedildi.
İlk andan itibaren kentin bazı noktalarında su birikintileri oluşurken, doğal afet nedeniyle; mezarlılarda, parklarda, yollarda, bina ve araçlar ile tarım arazilerinde çok ciddi tahribatlar meydana geldiği bildirildi.
Sel afeti nedeniyle 2 vatandaşın hayatını kaybettiği Mersin'de, kayıp olduğu bildirilen 3 vatandaş içinse oluşturulan özel ekipler ile arama çalışmaları devam ediyor. Arama-kurtarma çalışmalarına İtfaiye arama ekibinden 4 kişi görevlendirilirken, bu ekiplerin kayıpların yaşandığı Yalınayak deresinde yürütüldüğü bildirildi.
Öte yandan yaşanan afet sırasında deniz kenarında kendi fotoğrafını çekmek isterken denize düştüğü iddia edilen Soner Yılmaz'ı arama çalışmalarının da oluşturulan özel ekipler tarafından devam edildiği kaydedildi.
Ayrıca Toroslar İlçesi Yalınayak Mahallesi Liman B kapısı girişinde hayvancılık yapan vatandaşların hayvanları da telef olmaktan kurtarıldı.
Afet nedeniyle zor durumda kalan mağdur vatandaşlar ile barındıkları Çadırkent'i su basan Suriyeli vatandaşlara da Büyükşehir Belediyesi tarafından yardım eli uzatıldı. Büyükşehir Belediyesi olarak 24 saat açık tutulan Aşhane'de yapılan yemekler, sel afetinden dolayı zarar gören ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtıldı. Afetin yaşandığı ilk günde Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın talimatıyla harekete geçen Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, gün boyu sandviç, makarna, çorba ve meyve suyu dağıtımı gerçekleştirdi. 5 bin kişilik sandviç, 2 bin kişilik çorba ve bin kişilik makarnanın yanı sıra meyve suyu dağıtımı gerçekleştirilirken, talep eden afetzedelerin evlerine kadar yemek ulaştırıldı. Afetin yaşandığı kentte ikinci gün ise 2 bin kişilik sandviç ile 2 bin kişilik pilav ve nohut yemeği ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Aşhane'den gündelik hayatta faydalanan vatandaşlara verilen yemek hizmeti de aksatılmadan devam ederken toplamda 800 battaniye de ilgili daire başkanlığı tarafından afetzedelere ulaştırıldı.
Afetten etkilenen ailelerin Büyükşehir Belediyesi misafirhanesinde konuk edildiği bilgisi paylaşılırken, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler gece boyunca sel felaketi ile mücadele çalışmalarını sürdürdü.
Afetin derin yaralar açtığı Mersin'de, yağışlar sabah saatlerinde etkisini kaybederken güneş yüzünü gösterdi. Yürütülen çalışmalar neticesinde trafikte yaşanan olumsuzluklar tamamen ortadan kaldırıldı. Mersinliler ise önceki gün sulara teslim olan sahil kesimlerinde yürüyüş yaparak güneşin keyfini çıkardı. İşyerlerine ulaşmada sorun yaşayan vatandaşlar, afetin ikinci gününde ev ve işyerlerine sorunsuz bir şekilde ulaşabildi.
3 Ocak'ta açılışı gerçekleşmesi planlanan Demokrasi Kavşağı'ndaki su baskını temizlenirken, hasar gören bölümler de hızla onarılmaya başlandı. Ayrıca Tulumba Kavşağı'ndaki su baskını da aynı gün içerisinde temizlenirken, afetin boyutunu gözler önüne seren Adnan Menderes Bulvarı da eski görüntüsüne kavuşturuldu.
Kent genelinde bazı noktalarda çalışmalar devam ederken, hayat normal seyrine döndü.

268 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın