Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam238
Toplam Ziyaret780546
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762

OCAK MECLİSİNE KARLA MÜCADELE DAMGA VURDU

OCAK MECLİSİNE KARLA MÜCADELE DAMGA VURDU

 Mut Belediyesi 2017 yılının ilk meclis toplantısını 3 Ocak 2017 Salı günü gerçekleştirdi. Yılın ilk toplantısı şehitler anısına saygı duruşu ve bir önceki meclis tutanaklarının kabulü ile başladı. Gündemin ilk maddesi 2017 yılı Denetim Komisyonu üyelerinin belirlenmesi oldu. MHP'den iki, AKP'den de bir meclis üyesi teklifinin kapalı zarf usulü ile oylanmasının ardından, Halil ŞAHİN (MHP), Ali Rıza KONYA (MHP) ve Lokman TURHAN (AKP) Denetim Komisyonu üyeliklerine seçildiler. 24 geçerli oyun olduğu oylamada, 1 oy geçersiz sayıldı, bir meclis üyesi ise mazeretli olduğu için oy kullanamadı.
Meclise havaleli evrakların görüşülmeye başlandığı ilk madde ise, başkanlık müzekkeresine göre yasa gereği meclis tatil ayının belirlenmesi oldu. Belediye Başkanı Nebi Yılmaz'ın teklifi ile Mut Belediye Meclisi 2017 yılında tatil ayı belirlemedi ve oy birliği ile kabul edildi. Dolayısıyla Mut Belediye Meclisi 2017 yılında tatil yapmayacak.
Gündemin diğer bir maddesi Meclis Üyesi Belediye Başkan Yardımcıları ile sözleşmeli personellere verilecek ücretlerin görüşülmesi oldu. Konu hakkında bilgi veren Nebi YILMAZ; “Hali hazırda meclis üyesi iki başkan yardımcımız, devam eden iki sözleşmeli personelimiz ve güvenlik soruşturmalarının ardından göreve başlayacak olan yeni arkadaşlarımız var. Tamamının ücretlerinin branşına göre değerlendirilip, bütçemize uygun bir şekilde ele alınarak sizlerin değerlendirmesini istiyorum. Bu konuyu bütün komisyonlara havale ediyorum” dedi. Gündem bütün komisyonlara havale edildi.
Gündeme Yazı İşleri Müdürlüğü'nün İhtisas Komisyonu Raporlarının vatandaşa bir ücret karşılığında verilmesi yönündeki teklifi ile devam edildi. Başkan YILMAZ, “Göstermelik cüzi bir fiyat ile vatandaşımızın kararlara ulaşabilmesini sağlayalım. Yasal bir durum söz konusu” dedi. Teklif bütçe komisyonuna havale edildi. Gündemde Zabıta Personeline verilecek makdu mesai ücretinin verilmesi de yer aldı. Maktu mesai ücretleri görüşülmek üzere bütçe komisyonuna havale edildi. Son olarak 2016 yılı içerisinde kullanılmayan ödeneklerin iptalini teklif eden Mali Hizmetler Müdürlüğünün müzekkeresi görüşüldü. Meclis tarafından kullanılmayan ödeneği imhası kabul edildi.
Gündemin ardından meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan YILMAZ, Hükümet Caddesi'ndeki yol çalışmaları, elektrik kesintileri ve karla mücadele hakkında bilgi verdi. Nebi YILMAZ, “Bildiğiniz gibi ilçe merkezinde sıcak asfalt çalışmalarına başladık. İlçe merkezindeki birçok ana arterde, caddelerde bu çalışmayı yaptık. Hükümet Caddesindeki çalışma kar yağışı beklediğimizden bir gün önce yağınca iş bu hale geldi. Sıkıntının farkındayım. Silifke'den şantiye ile anlaşıldı. Hava şartları normale döndüğü an, bu mevzuyu ortadan kaldıracağız. Vatandaşımıza gına geldiğini biliyorum, özür diliyorum” dedi.
Yoğun yağış sonrası ilçe genelinde yaşanan elektrik kesintileri konusuna da değinen YILMAZ, “Enerjisa yatırım noktasında gereğini yapmalı. Bu konuda bütün meclis üyesi arkadaşlarımdan siyaseten destek bekliyorum. Elbette doğadan gelen sebepler bunda etkili ancak alt yapı konusunda Mut'un durumu ortada. Biz kısa vadeli de olsa çözüm teklifimizi sunduk. İlçedeki bütün elektrikçi, bobinajcı ve bu işten anlayan uzmanların masraflarını karşılamak suretiyle elektriği olmayan yerlerde destek verelim dedik. Enerjisa kurumsal olarak bu işle yanaşmadı. Yaklaşık 15 gün sonra tam anlamıyla elektriği verebileceklerini söylüyorlar” dedi.
Karla mücadele için belediye çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Nebi YILMAZ şu sözleri kaydetti: “Son 70-80 yıl içerisindeki en yüksek yağış olan bir dönem yaşandı. İlçe merkezinde 70 ile 80 cm arasında, bazı mahallelerde ise 1,5-2 metreyi bulan kar yağışına karşı nöbetçi ekiplerle birlikte 7 gün 24 saat çalışma yaptık. Yol açma kar küreme ve tuzlama olarak toplamda 1000 km'nin üzerinde bir çalışma yapıldı. Yaşanan olumsuzlukları sıralamak gerekirse; 130 adet ahır besihane çöktü. 395 adet küçükbaş hayvan telef oldu. 16 bin metrekarede yaklaşık 400.000 adet zeytin ağacı zarar gördü. 68 çobanın bulunduğu yolların tamamı kapandı. 20 Çoban dağda mahsur kaldı. Eğitim-Öğretime sık sık ara verildi ve okullar toplamda 1 hafta tatil edildi. 73 mahalle yolu kapandı, birçok mahallede elektrik kesintileri devam ediyor. Birçok vatandaşımızın evlerinde ve işyerlerinde maddi zarar meydana geldi. Trafikte seyreden veya köy/mahalle yollarında yolda kalan birçok vatandaşımız oldu. Mut Belediyesi, Büyükşehir ve Meski ortaklaşa karla mücadele yol çalışması ile ilçemiz mahallelerinde 800 km kar küreme, tuzlama ve yol açma çalışması yapıldı. Bazı bölgeler birkaç kez temizlendi. Köselerli Mahallesi'nde çobanlar kurtarıldı. Mut Belediyesi olarak ise; 178 yaşam alanında yol açma ve tuzlama çalışması yapıldı. Mut Merkezde 170 km yol açma ve tuzlama yapıldı. Yalnızcabağ, Karacaoğlan, İbrahimli, Çukurbağ, Çömelek, Çamlıca ve Evren Faysal'da çobanlar kurtarıldı. Yolda kalan 130 vatandaşımızın kendisi ve aracı kurtarıldı. Keleceköy, Palantepe, İbrahimli, Çivi, Deveci, Doğancı ve Meydan'da Evi göçen vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalara başlandı. Evi göçen iki ailemizi Deveci Otele yerleştirdik. Ayrıca karayollarının araçlarına da yardım etmek suretiyle 7/24 çalıştık. Ambulans konusunda da 112 gibi hizmet verdik. Köselerli, Kırkkavak Kevli, Evren, Çamlıca, Bağcağız, Mut Merkezden toplamda 20 hasta ambulansla nakil edildi. Hastalar Karaman-Konya ve Mersin'e tedaviye götürüldü” dedi.
Nebi YILMAZ, toplantının sonunda Belediye Meclis Üyelerine yeni yılda hizmetlerinden dolayı teşekkür plaketi hediye etti.

236 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın