Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam312
Toplam Ziyaret768409
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
VAZGEÇMİYORLAR, BİZ DE VAZGEÇMEYECEĞİZ!
14/03/2018
Defalarca yazdım, üzerimizde ekonomi merkezli çok ciddi operasyonlar yapılıyor. Nasıl Suriye'de, Irak'ta ve yurt içinde PKK/PYD/YPG ve bilumum Üç-Dört harfli cehennem odunlarına silah, mühimmat ve her türlü finansal ve lojistik desteği sağlayarak canımıza kastediyorlarsa, ekonomik varlığımıza da saldırdıklarını anlatmaya gayret ettim.
Uluslararası ticaret anlaşmaları, Dünya Ticaret Örgütü ve Birleşmiş Milletler gibi Kuruluşlar, NATO gibi askeri, siyasi organizasyonlarda birlikte yer aldığımız, güya dost(!) ve müttefik olduğumuz bir takım devlet ve devletçikler tarafından ekonomik ve siyasi olarak altımız oyulmaya çalışılıyor.
Geçen hafta içinde, Uluslararası finans-kapital baronlarının tetikçilerinden Moody's Rating firmasınca Ülkemizin kredi derecesi bir basamak daha indirildi, yatırım yapılabilir seviyenin iki basamak altına düşürmüş oldu. Diğer tetikçiler Fitch ve Standart & Poor's firmalarının da puanı yatırım yapılabilir seviyenin altında bulunuyor. Bunlara karşılık bu sistemin dışında, nispeten objektif kalan Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR ise halen yatırım yapılabilir seviyede tutuyor.
Geçmiş yazılarımda ülkemizdeki özel sektör kuruluşlarının 308 milyar dolar seviyesinde borcu bulunduğundan bahsetmiştim. Ülkemizin rating derecesinin düşürülmesi otomatik olarak kullanılmış bulunan bu kredilerin faiz oranlarını ve Ülke sigorta primini yükseltmektedir. Ortalama %1 oranında artış olsa, yıllık maliyet 3 milyar doların üzerinde artmakta, doğrudan fakirleşmemize yol açmaktadır.
Ayrıca, başta Avrupa-ABD deki emeklilik fonları olmak üzere, pek çok uluslararası yatırım fonlarının ana sözleşmelerinde, yatırım şartı olarak bu derecelendirme kuruluşlarının en az ikisinin “yatırım yapılabilir” notu vermesi şartı bulunuyor. Dolayısıyla, para piyasalarına ve doğrudan yatırıma gelecek olan paranın da gelmesine engel olunmaktadır.
Ülkemiz yıllara göre 30-50 Milyar dolar arasında cari açık vermekte ve yabancı sermaye gelmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Yabancı sermaye gelmediğinde, döviz kurlarında yükselme yönünde baskı oluşup doğrudan enflasyonda artışa sebep olmaktadır.
Özellikle döviz borcuna girmemeye çalışalım, milli paramızla iş ve işlemlerimizi yapalım, ödememiz gerekecek vadeli döviz borcumuz varsa bankaların opsiyonlu/vadeli döviz satış imkânlarını araştırmakta fayda vardır.
Rabbim, üzerimizde oynanmaya çalışılan oyunları, plan kuranların başına geçirsin, fiili dua olarak bir ve beraber, meselenin farkında olmamız gereklidir.


1897 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı