Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam236
Toplam Ziyaret768333
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
SİYASETİN BİR MATEMATİĞİ VAR MI?
13/03/2019
Siyaset Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayış” olarak tarif edilmektedir.
Aslında kelime köken olarak Arapça olup (kök kelime Siyase: seyislik, at bakıcılığı anlamında) gerek insan ilişkilerinde gerekse toplum ilişkilerinde izlenen yol, davranış biçimi, bakış açısı, tarz, üslup vb çok geniş anlamlar taşımaktadır.
Siyasetin Avrupa dillerindeki karşılığı olan politika ise Latince kökenli olup (Kök kelime Poli-tika: Çok yüz anlamında) güncel dilimizde siyasetle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Sayısal bilimlerin genelde kesin ve kesine yakın kuralları ve prensipleri, tüm dünyada geçerli bir dilleri varken siyaset gibi sosyal bilimlerin bu derece kesin kuralları/prensipleri yok, kesin görülen şeyler bile tartışmalı ve görecelidir. O sebepten de zamana, toplumlara, bölgelere göre sosyal bilimlerin kurallarında değişiklikler, çeşitlilikler görülüyor.
Zihinsel olarak sayısal bakışlı bir insanım, mühendislik eğitimi aldım, mühendislik, bankacılık ve finans üzerine çalıştım/çalışıyorum, o sebeple olaylara ve olgulara sayısal sebep-sonuç ilişkileri bakımından bakar, belli bir matematiksel bağlantı kurmaya ve yorumlamaya çalışırım. Bankadaki görevimde de kendimi “Bürokrat” olarak hiç tanımlamadım, her zaman samimiyetle teknik tarafımı öne çıkartacak şekilde “teknokrat” olduğumu dile getirdim. Duruşumu ise her zaman vatanını, milletini seven ve onların iyiliği için çalışan birisi olarak tarif ettim. Gerek çalışma hayatımda, gerekse 3 yılı aşkındır bu mecrada yüzün üzerindeki köşe yazımda bunu gösterdiğimi de düşünüyorum.
Bu yapıdaki biri olarak, gördüğüm şudur; ülkemizdeki mevcut haliyle siyaset, anlaşılmazlık ve muğlaklık içindedir, sayısal/hesaplanabilir bir yapısı yoktur ve sebep sonuç ilişkileri bakımından rastgele/karmaşa içinde bir görüntü vermektedir.
Daha dün birbirine en ağır ithamları yönelten, asla bir araya gelemeyecekleri, birbirlerinin yüzüne bakamayacakları zannedilen kişi ya da partilerin bir anda kol kola girdikleri, ebedî ittifak yeminleri ettiklerini görmek sizlerin de zihin dünyasını alt üst etmiyor mu? Nerede kaldı prensipler? Nerede kaldı ahlakî ve etik kurallar?
“Kötü bendense, kötü değildir” nasıl bir bakış açısıdır? Yanlışı yapan bendense, o yanlış yanlış değildir, hikmeti vardır!” nasıl söylenebilir?
İşin kötü tarafı, en sağından en soluna kadar neredeyse tüm partilerin bu türden tavırlar göstermeleridir. Deyimler ve atasözlerimizde çok güzel karşılıkları olan durumlar bunlar; “Eyyamcılık”, “Dün dündür, bugün bugündür”, her devrin adamlığı”, sayın sayabildiğiniz kadar.
Normalde bir arada olması aklın mantığın gereği olan yapıların, isimlerin tamamen zıt kutuplarda yer alması, bir uçtan diğer uca savrulup üstelik o karşı uçta el üstünde tutulma hallerini benim bakış açım almıyor, anlayamıyor.
Özetle; bana göre siyasetin belli bir mantığı, matematiği, sebep sonuç ilişkileri yok, hemen her şey anlık, günü birlik, menfaatlere göre ve şartlara göre şekil değiştiriyor, bazen iyi kötüye dönüşüyor, bazen doğru, yanlışa.
Bu anlamda, siyasetin belli bir matematiği olduğunu ispatlayabilecek yetkinlikte birileri varsa dinlemeye, öğrenmeye hazırım. 
www.muttanhaber.net


2472 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı