Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam325
Toplam Ziyaret768422
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
SÜPERMEN ARAMIZDA
24/04/2019
Sorumluluk makamında olmak, yöneticilik, prensip olarak zordur. Tek başına çok serbest davranabilen insanlar bile birkaç kişinin ve/veya bir sistemin sorumluluğunu aldıklarında davranışları, hareket tarzları değişir, farklılaşırlar.
Rahmetli anneannem “yük devesi bağırtlak olur” derdi, sorumluluk taşıyan insanın bir miktar gergin ve sinirli olması normaldir demeye getirirdi. Elbette kendisi dışında yükü ağır olan kişinin bir miktar farklı davranması anlaşılabilir.
Yönetim makamındaki kişinin, sorumluluğunu yerine getirmesi ve başarı gösterebilmesi bakımından bir ekip kurması, yetki ve sorumlulukları dağıtması, astlarının iş tanımlarını yaparak onlardan beklentilerini anlatması, belirli dönemlerde bu beklentilerinin karşılanma durumuyla ilgili olarak bilgilendirmeler yapması, sürece katkılarının istişare usulüyle sağlanmasına gayret etmesi gerekir.
Peki, pratikte yaşananlar bu çerçevede mi gerçekleşiyor? Maalesef hayır, özellikle bizim gibi kurumsallaşmada geri kalmış, kişi endeksli sistemlerin bulunduğu ülkelerde, gerek devlet aygıtı, gerek şirketler ve hatta aileler bile bu prensiplere uygun hareket etmemektedir.
Genellikle yetki ve sorumluluk tek kişi üzerinde toplanmakta, çevresindeki özellikle menfaatçi kesimin bir çeşit tapınma seviyesine varan tavır ve davranışları sebebiyle kişinin duruşu da bozulup adeta tek karar verici durumuna gelmektedir.
Konuyla ilgili sıkıntıların eleştirel mizah yoluyla anlatıldığı rahmetli Kemal Sunal'ın “Koltuk Davası” filmini bu açıdan izlemenizi dostane tavsiye ederim.
Tüm yetki ve sorumluğun üzerinde toplandığı kişinin, “Süpermen” olmayıp sonuçta insan olması hasebiyle, bu yükü taşımasının mümkün olmayacağı açıktır. Dolayısıyla, sık sık işler aksamakta, verimlilik ve başarı sağlanamamaktadır. Eski model bilgisayarların güncel programlarda yaşadığı türden “mavi ekran” görülmekte, gerek kişi, gerekse sistem kilitlenmektedir.
Ülkemizde, en üstten en alta kadar her türlü seçilmiş ve atanmış kademede “Süpermen” olmaya soyunanların kendilerine ve bu ülkeye yaşattıkları sıkıntıların haddi hesabı yoktur. Çare, kurumsallaşmaktadır.

BÜROKRATİK CÜCELİK
 
Yetkili kişinin zaman içinde ekibinin insiyatif almasını, gelişmesini, kendi ayakları üzerinde durmasına engel olması da problemi hızla büyütmektedir. Özellikle; kendisi karar verip problem çözen, inisiyatif alan, yetkisini kullanan personelin ezilmesi, ekip içinde refüze edilmesi, kararlarının geri aldırılması gibi yönetimsel hatalar sonucunda bu yapıdaki personel geri çekilip pasifize olmakta ve hatta ekip dışına atılmaktadır. Bu defa geriye sadece liderin her hareketini onaylayan, kendi fikri ve iradesi olmayan, inisiyatif alamayan tipler kalmakta ve bir çeşit negatif seleksiyon yaşanmaktadır.
Sorumlulukla uyumlu yetki verilmeyen, aldığı her türlü inisiyatifte azarlanan, attığı adımlar geri aldırılan, gelişmesine izin verilmeyen, karar verme mekanizması çalıştırılmayıp iradesi kullandırılmayan personelde bir çeşit yetersizlik hali, adını benim koyduğum “bürokratik cücelik” oluşmaktadır.
Sistemlere/kurumlara yönetici/liderle birlikte çalışanlar destek verdiğinden, cüce kalan çalışanların desteği sınırlı olmakta, bütün yük yöneticiye binmektedir.
Yapılacak kısa bir araştırmayla sayısız örneğini görmek mümkündür. En basit konuların, en üst makamlara çözülmek üzere gönderilmesi durumunu defalarca yaşadığımızı, konunun yapısal reformların ön sıralarına alınması gerektiğini dostane hatırlatırım.


1789 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı