Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam202
Toplam Ziyaret768299
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
SOSYAL(İST) DEVLET OLMAK
01/05/2019
AK Parti hükümetleri ilk göreve geldikleri andan itibaren toplumun ekonomik olarak alt katmanlarında yer alan kesimlerle ilgili şefkat ve merhamet duygularıyla hareket etti ve sürekli onlara yönelik olarak pozitif ayrımcılık uyguladılar.
Ekonomik olarak geri kalmış kesimlerden özellikle belli oranın üzerinde zihinsel ve bedensel engelli vatandaşlarımıza, yaşlı ve ağır hastalıklı insanlarımıza yönelik atılan adımları takdirle anmamak vefasızlık olur.
Devlet tarafından Aile,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yurt-Kur, Belediyeler vb kanallardan sürekli akıtılan yardımlar söz konusudur. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bizatihi bu iş için çalışmaktadır.
Dönem dönem bütçeden kendi vatandaşlarımıza yapılacak sosyal yardımlar için ayrılan miktarlara ilaveten Suriye'deki iç savaş nedeniyle ülkemize sığınan muhacirlerin de yükünün binmesi, SGK ödemeleri de dikkate alınırsa bütçemizi adeta sosyal yardım bütçesi haline dönüştürdü.
2018 yılında sosyal yardım kalemleri 50.8 Milyar TL olarak gerçekleşmiş olup 2019 yılında ise 62,1 Milyar TL ye varacaktır. Yararlanıcı sayısı ortalama (4 kişiden) aileleri de dikkate alınırsa 15 milyon kişiye ulaşmaktadır.
Gerek sosyal yardımlar, gerekse Genel Sağlık Sigortası gibi uygulamalarla AK Parti hükümetleri büyük oranda sosyal devlet şartlarında taşıdı, hatta teşbihte hata olmaz, abartmış olmayayım, resmen “Sosyalist Devlet” olduk denebilir.

BU KADAR DESTEK, İYİ BİR ŞEY Mİ?

Bu kadar yıldır devam eden sistemle ilgili muhasebe zamanı geldiğini düşünmemiz gerekiyor. Mevcut durumda, bizzat devletin ilan ettiği rakamlarla, milyonlarca iş aramayan, iş aramaktan vazgeçen, geçimini tamamen sosyal yardımlara yıkan, atıl durumda, pasif bir hayat geçirmeyi bizzat tercih eden bir nesil mi yetiştirdik?
Sosyal yardım politikalarımızın verimliliği ne ölçüdedir? Hedefler ne kadar gerçekleştirilebilmektedir. Klasik tabirle, “insanlara balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek” gerektiği halde, pasif insanları aktif hale getirmek, atıl kapasiteyi verimli hale getirmek hedefimiz yok mudur?
Çalıştıracak eleman arayan işverenlerimizin çektiği sıkıntılarda, bu sakat destek politikası ne derece etkili olmuştur? İnsanlar çalışıp helalinden alın terlerini, emeklerinin bedelini almak yerine neden kahvede pineklemektedir? Bu konu üniversite tezlerine konu olmayı hak etmemekte midir?
Böyle giderse, gerçekten sağlık, yaşlılık vb mazeretleri olanların dışında, tembel, hazır yiyen, sırtını tamamen devlete/sosyal yardımlara yaslamış milyonlarca vatandaşımızın olduğu/olacağı kesindir ama bu gidiş, iyi bir gidiş değildir.


1700 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı