Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam94
Toplam Ziyaret768191
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
TOPLUMUMUZ ÇÖZÜLÜYOR
02/10/2019
Çok uzun yıllardır özellikle televizyonda yayınlanan filmlerin, dizilerin, programların bilinçli şekilde toplumsal yapımızı bozduğunu, planlı işler çevirildiğini konuşur, şikayetleniriz hepimiz. Son yıllarda internetin ve cep telefonu hizmetlerinin yaygınlaşması, işi iyice çığırından çıkarttı. Televizyon en azından ekseriyetle aile ortamında izlendiğinden nispeten kontrol altındaydı, oysa internet ve cep telefonu, sosyal medya uygulamaları kişilerin tek başlarına muhatap oldukları platformlar ve tesiri de ona göre etkili olmakta.
Tüm bu süreçte, dışa açık, köşemizin adı gibi, başkalarının derdiyle dertlenen (Diğerkâm), sürekli yakınlarıyla, komşularıyla, arkadaşlarıyla diyalog halinde olan insanlarımız, zamanla bencil, içine kapanık, asosyal bir yapıya dönüşmüştür.  Bireysellik o kadar baskın hatta teşvik edilen bir hale gelmiştir ki durum toplumun temel taşı olan ailenin kötülenmesi, aşağılanması, hor görülmesi noktalarına ulaşmış, aile kurmak yerine uzun yıllardır eleştirilen farklı birlikte yaşam (!) formatları öne çıkartılmıştır.  
Evlilik için yeterli olgunluğa ulaşmak, kendini bilmek kriterleri yerine “elalem ne der?” denilen bir bela toplumun başına sarılmış, evlenmek için yapılması gereken aşırı masraflar, evlilik yaşı ortalamasını erkeklerde 28, kadınlarda 25 civarına çıkartmış ve hâlâ yükselmeye devam etmektedir. 
Evlenme oranları yıllar itibariyle azalarak 2018 yılında %0,68 seviyesine gerilerken, boşanma oranları ise korkutucu bir şekilde artarak %0,175 lere ulaşmıştır. Her dört evlilikten birisi, hatta daha fazlası boşanma ile sonuçlanmaya başlamıştır. Bu durum, toplumda aile sayısını azaltıp bekar ve genellikle yalnız yaşayan insan sayısını hızla arttırmaktadır.
Yazdıklarımla ilgili kısa bir araştırma yapılırsa durumun vehameti daha da ortaya çıkacaktır. Devlet İstatistik Enstitüsü rakamları korkutucu resmi ortaya koymaktadır.
Mersin ilinde ortalama evlenme hızı 2018 yılı için %0,75, boşanma ise %0,21 olup her ikisi de ülke ortalamasının üzerindedir. 
Yaşadığımız her türlü ekonomik, siyasi, ulusal/uluslararası krizlere rağmen, üzerimizdeki tüm operasyonlara rağmen aile yapımızın sağlamlığıyla ayakta kalmayı başardık, çözülme bu şekilde devam ederse akıbetimizden endişe ederim.
İlçemizde ise durum Türkiye ortalamasından daha kötü durumdadır. Daha önceki yazılarımda, eğitim açısından İlçemizdeki kötü durumu ortaya koymuştum, İlçemizin yönetim sorumluluğunda bulunanların, başta Kaymakam bey ve Belediye Başkanımız olmak üzere bu konularda tespit, teşhis ve tedavi amaçlı ciddi planlamalar yapmaları gerektiği kanaatindeyim. 


1797 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı