Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam80
Toplam Ziyaret768177
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
ÖZELEŞTİRİ - 1
26/02/2020
Gazetede köşe yazısı yazmak, gerek basılı kağıt olarak, gerekse dijital ortamda tüm yazdıklarınızın saklanmasını, yazdığınız konularda isabet ettiğiniz ya da yanıldığınız hususların sürekli göz önünde bulunmasına yol açıyor. 
Ağırlıklı olarak ekonomi, finans ve bankacılık yazdığımdan, geriye dönüp baktığımda gördüğüm şu; neredeyse her yazımda rakamlar, oranlar, kıyaslama imkanı verecek ifadeler var.
2018 yılı Ağustos ayında yaşadığımız devalüasyon-kur artışı süreciyle eş zamanlı olarak ekonomimizi çökertmeye ve krizi derinleştirmeye yönelik olarak millî bir duruş sergilenmesi ve ekonomi yönetiminin yanında yer alınması gerektiği kanaatimi/temennimi paylaştım. 
Süreçte iki açıdan yanıldığımı görüyorum, birincisi yurt içi bireyler ve firmaların 7 TL üzerinde bile satın almış oldukları ve toplam bankalardaki paranın an itibariyle %50 sine ulaşan 200 Milyar Dolar civarındaki mevduatlarının çözülmemesidir. Tam aksine, kur 6 TL altına indikçe adeta söz konusu birey ve firmalar bunu alım/ortalamayı düşürme fırsatı olarak gördüler ve hemen her hafta alıma devam ettiler.
Mevcut durumda 6 TL üzerine doğru hareketlenen Dolar'ın yükselişinde, dünyada Doların güçlenmesi yanında bir miktar da ekonomi yönetiminin kurun kontrollü şekilde enflasyona yakın oranda artmasını uygun görmesi (Biriken basıncın kontrollü azaltılması gibi bakabilirsiniz) var diye düşünüyorum.
İkincisi ise, ekonomi yönetiminin krizi yönetmek ve sermaye fakiri bir ülke olarak yeni yabancı yatırımcı çekebilecek adımlar atacağını düşünürken tam tersine mevcut yabancı yatırımcıları bile kaçıracak uygulamalar (Londra TL SWAP (Takas) piyasasının bloke edilmesi, serbest kur rejiminden kontrollü kur sistemine geçiş, sermaye hareketlerini zorlaştıran adımlar vb) yapması nedeniyle 2019 yıl başından bu yana neredeyse her hafta gerek Hazine Bonosu/Devlet Tahvili, gerekse borsadan satış yaparak çıkmalarıdır. Haftalık 500 Milyon Dolar seviyesinde bu iki piyasada çıkış devam etmektedir.
Kendi kendimize, sermaye anlamında küçük bir havuzda, kendi yağımızla kavrulmak gibi bir hedefimiz yoksa acilen bu tür problemlere köklü çözümler üretilmesi gerekmektedir. Aksi halde Kamu Bankaları başta olmak üzere bankacılık sisteminden cebrî şekilde sisteme kredi pompalamakla çarkların bir süre dönebileceği ancak uzun soluklu olamayacağı da açıktır.
2020 yılı aksi gibi çeşitli tabiî afetler ve salgın hastalıklarla birlikte geldi, Suriye'de milletimizin selameti için mücadele eden evlatlarımız başta olmak üzere, Allah kayıplarımıza rahmet eylesin, yaralılarımıza, hastalarımıza şifa buyursun, kalanlara sabırlar versin.


1472 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı