Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam235
Toplam Ziyaret673547
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
PERŞEMBENİN GELİŞİ
10/06/2020
Geçmiş yazılarımı izleyenler Devlet/Kamu olma gücü kullanılarak insanların mal ve hizmet alımında kullanacakları para basmaya ve bu yolla zenginleşmeye “senyoraj” denildiğini hatırlayacaklardır. Devlet, elindeki güçle aslında 1 TL ye mal ettiği bir kağıda 200 TL yazar ve 199 TL fazla değer elde eder ki mevcut ekonomik düzende en azından birkaç yüzyıldır bu böyledir. 
 Mart ayındaki yazılarımda dış ekonomik ortamın da uygun olduğunu, kilitlenen iç ekonomik yapımızın tekrar hareket etmesi için para basılması gerektiğini yazmıştım. Bu anlamda gerek doğrudan para basma (nakit), gerekse kaydî para olarak hesaplanabilen 150 Milyar TL ye yakın bir miktarda para üretildiği görülüyor. Ancak piyasanın ve vatandaşın gelecek endişeleriyle bu kadar karşılıksız para üretilmesine rağmen maalesef yeterli etki görülmüyor. Çünkü esas olan gayrimenkul rantına dayalı gelirler değil, genelde tüm mal ve hizmetlerde hareketlilik sağlanmasıdır. Esnaf ağzıyla söylersek; satıp kârı cebe atmadıysanız, tezgahtaki malın değeri pek de önemli değildir.
YENİ KREDİ KAMPANYALARI
Kamu Bankalarına kredi kullandırabilmeleri için aktarılan yüklü miktarda kaynakları ve bilanço imkanları dahilinde “motor çatlatacak” şekilde gaza basıldığını daha önce yazmıştım. Hükümetin piyasayı hareketlendirmek adına, borca/krediye dayalı yolu tercih ettiği artık iyice netleşti ki yanlış olduğu kanaatimi defalarca paylaştım. 
Bu hafta Kamu Bankalarına sermaye arttırımı amaçlı sermaye benzeri özel tertip borçlanma senetleri (Devlet Tahvili) 22 Milyar TL olarak TBMM de yasal düzenleme yapılmak üzere görüşülüyor. 
Kamu bankalarınca ilan edilen ve hakikaten tarihî düşük oran ve uzun vadelerle verilecek olan krediler başta konut sektörü olmak üzere bir hareket meydana getirdi. 
Mayıs ayında yaklaşık 20 Milyar TL iç borç ödemesine karşılık 75 Milyar TL çorçlanma yapıldı, 100 TL ödedi, 350 TL borçlandı Hazine. Yıllarca memnuniyetle izlediğimiz iç borç çevirme oranı, %80 lerden son bir yılda %150 lere geldi. 
VARLIK/STOK RANTI
Ülke olarak çok uzun yıllar yüksek enflasyonla yaşadık, belli yaş üzeri herkes bizzat yaşadı, ilgilisi de okuyarak öğrendi. Hatırlayın, stokta malınız ya da gayrimenkul, menkul (araba vs) varlığınız varsa enflasyonun etkisiyle fiyatı artar ve reel olmayan (fiktif) bir zenginleşme yaşardınız. Bu sene 100 e aldığınız bir arabayı seneye 170 e satardınız. Bu durum varlık sahiplerini zenginleştirmiş gibi görünse bile gerek ekonomik gerekse sosyal açılardan pek çok sıkıntılara yol açardı. 
Gelinen noktada, benzer bir durumdayız, elinde varlık (Ev, işyeri, arsa, tarla, bahçe, araba vb) bulunan ya da satış kabiliyeti yüksek stok bulunduran herkes yaşanan sürecin etkisiyle fiyat artışları sebebiyle reel anlamda değil ama nominal/rakamsal olarak zenginleşecek. 
Kısaca, elinizde varsa, satmakta acele etmeyin, alacaksanız da acele edin.


1202 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

GRİPSİNİZ AMA SİZE KANSER DİYORLAR - 23/05/2023
GRİPSİNİZ AMA SİZE KANSER DİYORLAR
UNUTULMAK KORKUTUYOR - 07/04/2023
UNUTULMAK KORKUTUYOR
ÜSLUP - 22/03/2023
ÜSLUP
SU KAÇ DERECEDE KAYNAR? - 22/02/2023
SU KAÇ DERECEDE KAYNAR?
SIĞINMACI PROBLEMİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER - 15/02/2023
SIĞINMACI PROBLEMİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
ACIMIZ BÜYÜK - 08/02/2023
ACIMIZ BÜYÜK
YAPILANDIRMAYI (AFFI) KAÇIRMAYIN - 01/02/2023
YAPILANDIRMAYI (AFFI) KAÇIRMAYIN
SEÇİM SATH-I MÂİLİ - 25/01/2023
SEÇİM SATH-I MÂİLİ
FAKİRLERDE BİR TANE YOK MUDUR? - 18/01/2023
FAKİRLERDE BİR TANE YOK MUDUR?
 Devamı
Hava Durumu