Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam123
Toplam Ziyaret768220
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
GAZ KESMEK
24/06/2020
Uzunca bir süredir ilgili Bakanlık ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu ile Merkez Bankasının düzenlemeleriyle, bir süredir basılan/tedavüle sürülen para, Kamu Bankalarının sürüklediği kredi kampanyalarıyla kilitlenen sistem açılmaya çalışıldı. Karşılıksız para basılarak bir miktar enflasyonu göze alıp normalleşmeye çalışılması konusunda ben de yazılar yazdım, mecburi bir durum söz konusu.
Özel bankaları kredi vermeye zorlama amaçlı olarak BDDK tarafından ilan edilen ve kabaca tarif edilmek gerekirse, topladığı mevduat kadar kredi vermeyen bankalara ağır cezalar öngören düzenleme, bir süredir yürürlükte, öyle ki, bir kısım özel banka bu durumdan kaçabilmek/kredi vermemek için alternatifi olan Hazine Bonosu/Devlet tahvillerine (HB/DT) saldırdı, borçlanma senetleri %13 lerden %9 lar seviyesine geldi( Alım için talep olunca faizi düşer), bir kısmı ise mevduat almamak için müşterilerine tarihte görülmemiş %0,01 yıllık faiz teklif ettiler. 
Sonuçta, Kamu Bankaları siyasi talimatla, özel bankalar bahsettiğim sopa yöntemiyle yoğun krediler verdiler, vermeye devam ediyorlar. Artık zarar/kâr birbirine karıştı, kavgada yumruk sayılmazmış, hele işler toparlansın, sonra bakarız deniyor sanırım.
Önceki yazımda bahsettiğim üzere Kamu Bankalarına sermaye benzeri olarak konulmak üzere özel tertip HB/DT 22 Milyar TL çıkartıldı, mevcut kurallara göre bu üç kamu bankasına yaklaşık 150 milyar TL daha kredi verebilme imkânı oluşturacak.
Bu hafta ilginç bir gelişme oldu, aktif rasyosu (AR) düzenlemesi ile adeta gazı kökleyen BDDK, aniden söz konusu rasyoya dayalı ceza sistemini yılbaşına kadar gevşetti. Sanıyorum, “motor çatlatan” diye tanımladığım gaza basma sürecinin sonuna yaklaştık, bir süre sistemin mevcut momentumu/devinimi ile devam etmesini uygun buldular. Sanıyorum yılbaşına kadar bir izleme dönemiyle devam edeceğiz, duruma o aşamada tekrar bakacağız mesajı verildi.
Bu hafta yapılacak Para Politikası Kurulunda (PPK) halen %8,25 seviyesinde bulunan gösterge faizin %8 hatta daha aşağıda bir yerlere çekilmesi sürpriz olmayacak gibi.
Piyasaya sürülen ve ayrıca kayden oluşturulan bu kadar karşılıksız para, pompalanan kredilerin enflasyona yol açacağını yazmıştım. Başta gayrimenkul ve taşıt fiyatları olmak üzere neredeyse tüm sektörlerde ciddi fiyat artışlarının başladığını sizler de görmeye başlamışsınızdır. Yakından hissetmek isterseniz, en yakın bir markete gidin ve ortalama bir sepet alışveriş yapın, ne kadar fark ettiğini görürsünüz.
Mevcut durumda “kırk katır mı, kırk satır mı?” kadîm sorusunun cevabını vermeye çalışmakla meşgulüz, aksi gibi bunun üçüncü bir cevabı da yok, Allah sonumuzu hayretsin.


1753 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı