Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam83
Toplam Ziyaret768180
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
MUCİZE GERÇEKLEŞECEK Mİ?
26/08/2020
5 Ağustos tarihli köşe yazımda “Bir mucize lazım” başlığıyla “Ya petrol/doğalgaz bulunacak ya da Körfez Ülkelerinden para gelecek, yoksa işimiz mucizelere kaldı” demiştim. 
Malum olmuş sanırım, 19 Ağustos günü sayın Cumhurbaşkanımız, Cuma günü büyük bir müjde vereceğini, Ülkemizin eksen değiştireceğini ve bundan sonra her şeyin farklı olacağını paylaştı.
Çevremle konuyu müzakere ederken, hemen herkesin kanaati “Doğalgaz/Petrol haberi gelecek” yönündeydi ama tek tük farklı düşünenler de vardı.
Nitekim Cuma günü saat 15 de Zonguldak açıklarında 320 Milyar Metreküp doğalgaz bulunduğu ilan edildi. Önceden fısıltı gazetesi 800 Milyar Metreküp olduğunu yazdığından (!) beklentiler pek karşılanmasa da vatanını milletini seven herkes gibi bizler de sevindik.
Bir noktaya dikkat çekmek isterim yalnız; geçmişte de çeşitli doğalgaz vb kaynak bulunduğu ilan edildi, genelde küçük rezervler ve sahalardı, anons edilirken abartıldı medya tarafından ve bir çeşit ön yargı oluştu maalesef.
Üzücü olan şu; özellikle son iki yıldır aşınan güven sebebiyle verilen müjdeye toplumun önemli kısmı mesafeli yaklaştı, “acaba?” soruları dile getirildi, pek çok kişi şüphe duydu verilen haberden yana.
Müjde verilecek denildiğinde, benim aklımdan geçen şu oldu, etkisini arttırmak için, dünyanın sayılı petrol şirketlerinden veya ülkelerinden biriyle ön protokol yapılarak ilan edilse, etkisi çok daha yüksek olurdu. 
Her şeye rağmen, Hükümetin ve sayın Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşunu, her ne kadar şu anki performansını beğenmesem de Enerji Bakanlığı yaptığı dönemdeki başarısıyla Berat Albayrak bakanımızı tebrik ediyorum. 
Diyeceksiniz ki niye? Dünyada petrol/doğalgaz arama ve çıkarma teknolojisi belli başlı özel şirketlerin(BP, SHELL vb) elinde ve devletler bu alana pek girmemişler. Oysa, tebrike konu husus budur ki, bizde arama teknolojisi ve gemileri var.
Elbette çıkartma işi ayrı ve zor bir iş, mecburiyetten yukarıda sayılan tipte bir takım şirketlerle çalışma zarureti var diyor uzmanlar. Arama/bulma faaliyeti devletimiz tarafından yapıldığından verilecek hisse daha düşük, dolayısıyla gelirimiz daha yüksek olacak.
Darısı Akdeniz'den ve Karadeniz'den alacağımız yeni müjdelere diyelim. Bu mücadelede her vatandaşımızın bu mücadeleyi veren herkesin arkasında sağlam durması gerektiği kanaatindeyim.
Moral verecek haberler bunlar, insanlarımızın ve ülkemize yatırım yapan, finansman sağlayan tarafların bakışlarını iyileştireceğini ümit ediyorum. Ancak yine de endişe ediyorum, ortalama 2-3 yıl sonra gelir getirmeye başlayacak olan bu tür keşifler, bizim bugünlerdeki sıkışıklığımıza derman olacak mı?  Olmuşken bir de Körfez sermayesi ya da FED/Çin Merkez Bankası kaynaklı vadeli para takası (SWAP) anlaşması da olsa biraz daha moraller düzelecektir. Acil taze yabancı kaynak lazım, vesselam.


1581 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı