Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam50
Toplam Ziyaret778678
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
ADEM ÇAY
-
TARİKATLAR - 1
09/09/2020
İlk insan yeryüzünde nerede hayatına başladıysa, onun başladığı yerden günümüze uzanan bir yol var. Bu yolun sonu, herkesin toplandığı ama herkesin birbirinden kaçacağı bir toplanma alanına çıkacaktır. Oraya kadar pek çok insan, bir yol yaptığını her fırsatta dile getirmekte ve o yolun en güvenli yol olduğunu iddia etmektedir. Yani kimse ''yoğurdum ekşi demiyor''. Buna inanan ve yolda olduğu için emin adımlarla sona yaklaştığına kanaat getirenler de yolda olmayanlara acıyarak bakmakta ve onları ''irşada muhtaçlar'' olarak kabul etmektedirler. Bir de üçüncü bir sınıf var ki; onlar da ''yolda olanlara da yolu yapanlara da'' karşılar. Sanırım yazının konusu açığa çıkmıştır: Tarikatlar.
Ne zaman, nasıl, nerede ortaya çıktığı üzerine herkesin üzerinde ittifak ettiği kesin bir bilgi yok. Kimisi Musa-Hızır olayına, kimisi de Hicret yolunda Sevr mağarasında Allah'ın son peygamberi Muhammed ile onun halifesi Ebu Bekir arasında yaşanan anlatı ve öğretiye dayandırmaktadır.
Konuya bir başka yaklaşım da Emeviler döneminde idarecilerin, günlük hayatlarında israfa kaçan harcamalarının olması, ibadetlerin edası noktasındaki ihmalkarlıkları, dünyevileşme (vehn) gibi İslam'ın tasvip etmediği davranışların görülmesi, toplumun geniş kesimleri tarafından eleştirilmiştir ve ''züht'' kavramı dönemin insanları tarafından daha çok dillendirilmeye başlanmıştır.
Burada unutulmaması gereken önemli bir nokta da eleştiriyi yapan insanların bazılarının son peygamberin hayatının canlı şahidi olmaları ve şahit oldukları hayatın mevcut koşullardan tamamen farklı olmasıdır. Bu toplumsal değişim, tasavvuf dediğimiz kavramın ortaya çıkmasında önemli bir yer tutmaktadır. Tarihi süreçte yolların ayrılması ve her yolun bir mihmandarının olması da bundan sonra başlamaktadır. Tasavvufun tek bir versiyonu da yoktur. Hint, İran, Arap ve Türk yorumu vardır.
Özellikle tasavvuftaki Türk ekolü, belli dönemlerde toplumsal birlik ve beraberliğin sağlanmasında ve savaş sonucunda İslam beldesine dahil olan yerlerde yaşayan insanların kısa sürede İslami öğretileri benimsemelerine katkı sağlamıştır. Böyle bir durumun meydana gelmesinde mutasavvıfların İslam'ın salt emir ve yasaklarını insanlara dikte etmek yerine ilk başlarda daha çok, inandıkları dinin insani ve ahlaki yönünü ön plana çıkarmaları stratejik bir hamledir.
Diğer taraftan tasavvufi çevrelerin hem yerel halk ile hem de merkez ile aralarını çok iyi tutma yönündeki çabaları bulundukları yerlerde kök salmalarına imkân tanımıştır. Özellikle Osmanoğulları'nın kurulduğu dönemlerde, tasavvufi yapıların askeri alandaki gayretleri sosyal hayattaki fedakarlıkları herkes tarafından takdirle karşılanmıştır. Bu yapılar ilk olarak toplumun kalbini fethetmişlerdir. Toplum tarafından meşruiyetleri ispatlanan tasavvufi yapılara merkez de çok sıcak yaklaşmıştır.
Beyliklerin beylerinin, bölgedeki şeyhin postunun kenarında olması o beyin halk tarafından daha çok benimsenmesi demekti. Aynı şekilde otağın içinde bir minder üzerine oturma imkanına erişen bir şeyh de pek çok imkana erişebiliyordu. Böyle bir imkân elde edenler de ellerindeki bu nimeti kaybetmek istemiyorlardı.
Emevi devlet ricalinin yanlışlarını eleştirip yeni bir kapı aralayanların ardılları, seleflerinin eleştirdiği durum içinde kendilerini buldular. Allah insanı, iddiasından vurur der ya İsmet Özel. Öyle oldu. Daha net olsun diye: Şeyhler, dervişler karınca gibi. Kuru gıdalar toplar, bulursa şükrederler. Yığınak yapar. Şükreder. O karıncalar bir gün ''BAL'' buldu yediler. Hoşlarına gitti. Bir daha yediler, ayrılamadılar. Ve bal içerisinde debelendiler. Battılar. Öldüler.
Tarikatlar -2- haftaya


720 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TARİHÇİLER VE ULEMA - 14/10/2020
TARİHÇİLER VE ULEMA
GÖZLÜĞÜN İKİ CAMINDAN: SİYASET, AYDIN, TOPLUM - 30/09/2020
GÖZLÜĞÜN İKİ CAMINDAN: SİYASET, AYDIN, TOPLUM
TARİKATLAR - 2 - 16/09/2020
TARİKATLAR - 2
ELEŞTİRİ - 02/09/2020
ELEŞTİRİ
CORONAVİRÜS - 2 - 25/03/2020
CORONAVİRÜS - 2
CORONAVİRÜS - 18/03/2020
CORONAVİRÜS
YOLCU - 11/03/2020
YOLCU
KELİMELERDEN RESİM YAPMAK - 26/02/2020
KELİMELERDEN RESİM YAPMAK
ORDA BİR TÜRK VAR - 12/02/2020
ORDA BİR TÜRK VAR
 Devamı