Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam340
Toplam Ziyaret771851
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
ADEM ÇAY
-
GÖZLÜĞÜN İKİ CAMINDAN: SİYASET, AYDIN, TOPLUM
30/09/2020
Fatih S. Mehmet ve Boğaziçi köprülerinin olmadığı İstanbul'da yaşayanlarınız olmuştur. İstanbul'un o fırtınalı havalarında kayıklara kaptanlık yapmak hiç de kolay olmasa gerek. (Bu köprüleri ve daha nicelerini yapıp toplum yararına sunanlardan Allah razı olsun).  
Ya fırtınalı zamanlarda siyaset yapmak, kalem oynatmak, 'durun kalabalıklar bu sokak çıkmaz sokak demek', hakikati haykıran bir dil olmak da en az fırtınalı bir havada kayığa kaptanlık etmek kadar zordur. 
Yüreğinin üstüne ülke sevdasından başka takacak muskası olmayan siyasetçinin anlaşılması da iktidara gelmesi de zordur. Kendi ikbalinden çok milletinin istikbalini düşünen, diktiği ağacın gölgesinde oturmayı değil, orada oturanları görmeyi hayal eden siyasetçilerin hakkettiği değeri bulması zordur. Kendisi aydın olduğu gibi çevresini de aydınlatmak isteyen, vatandaşına kendisini alkışlatmak sorumluluğu değil alkışlanacak davranışlar yapma sorumluluğu veren siyasetçilerin kabullenilmesi zordur. Böyle siyasetçiler; vicdanı katılaşmış, basireti bağlanmış, menfaati icabı Hakk' a batıl muamelesi yapan bir toplumda bozuk para gibi harcanır.  
“Efendilik yapmaya değil hizmetkar olaya geldik” diyen her siyasetçinin genel idare kurulundan başlayıp ve toplumun en ücra köşelerine kadar uzanan geniş bir kitleye efendilik yapmasına imkân tanıyan siyasi partiler seçim kanunu doğru bulmuyorum. 
Televizyonların canlı yayın programlarına haftanın belirli günleri bağlanınca kendini aydın zannedenlerin olduğu gök kubbenin altında münevverleri bulmak zordur. Cemil Meriç'ten bir pasaj aktarıp, dış politika üzerine afili stratejiler kurgulayıp üstüne bir de Sezai Karakoç'tan beyit okuyanların entel takıldığı arz üzerinde münevver bulmak zordur. 
İslam'ın inanç boyutunu sürekli gündemde tutup cehenneme yakıt dolduran, abdesti bozan şeylerin sıralamasını değiştirip fıkıh öğrettiğini zanneden, İslam'ın muamelat kısmından işine gelenleri dillendiren, kitaba uymaktan çok kitabına uydurmayı yeğleyen din adamları içinden bir tane de olsa Ebu Hanife talebesi bulmak zordur. 
Meselenin bir de yukarıdan görünen kısmı var. 
Bilinen bir sözdür: 'Büyük adamların hataları güneş tutulmasına benzer onları herkes görür'. Piramidin zirvesinde onlar var. Biz hep yukarıları eleştiririz. Elimizde ok-yay: Hücum. Peki biz eleştirdiklerimizin gözünde nasılız? Sonra biz erdemli bir toplum muyuz? Seçmen-toplum şu anlayışı benimsememelidir: 'Müşteri her zaman haklıdır'. Yani tüm kabahatlerin müsebbipleri sırça saraylarda oturan siyasetçiler, fildişi kulelerinde oturan aydınlar değildir. Aşağılarda da problem var. Onların da kendini bir sığaya çekmesi gerekmiyor mu? Yukarıları biz şekillendiriyoruz diye yukarıları eleştirmekte hep haklı değiliz. Diğer taraftan oy kaybetmemek adına, takipçi-okuyucu kaybetmemek adına toplumu yüceltme anlayışını doğru bulmuyorum. 
Bazen de kabahat bizden olabilir. Bakınız kutsal kitabımız Kuranı kerim de 'Onları o müthiş deprem yakalayınca Mûsâ dedi ki: "Ey rabbim! Dileseydin onları ve beni daha önce helâk ederdin. İçimizdeki beyinsizlerin işledikleri yüzünden bizi helâk edecek misin? (7-155) buyruluyor. Buradan da anlıyoruz ki bazen de her türlü kabahatin sorumlusu normal vatandaş olabiliyor. 
Bir uyanışa şahitlik etmek istiyorsak ışığın yukarıdan gelmesini bekleyemeyiz. Bal fıçısından bal akar sirke fıçısından da sirke. Hakikat bu ise o zaman önce biz (toplum) bal olma ve yapma yolunda adımlar atmalıyız. Kendisini değiştiremeyen kimseyi değiştiremez. Ben önce evimim önünü süpüreceğim. Sen de süpür. Yakıtı insan ve taştan olan cehennem ateşinden önce kendini ve ev halkını kurtar. Sonra bakalım birlikte; sokaklara, bankalara, evlere, devlet dairelerine, piremindin en tepesine.


840 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TARİHÇİLER VE ULEMA - 14/10/2020
TARİHÇİLER VE ULEMA
TARİKATLAR - 2 - 16/09/2020
TARİKATLAR - 2
TARİKATLAR - 1 - 09/09/2020
TARİKATLAR - 1
ELEŞTİRİ - 02/09/2020
ELEŞTİRİ
CORONAVİRÜS - 2 - 25/03/2020
CORONAVİRÜS - 2
CORONAVİRÜS - 18/03/2020
CORONAVİRÜS
YOLCU - 11/03/2020
YOLCU
KELİMELERDEN RESİM YAPMAK - 26/02/2020
KELİMELERDEN RESİM YAPMAK
ORDA BİR TÜRK VAR - 12/02/2020
ORDA BİR TÜRK VAR
 Devamı