Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam43
Toplam Ziyaret841437
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
ZAMAN AZ KALDI
06/01/2021
Hani bir söz var; “ Fakirin karnını yarmışlar, kırk tane gelecek sene çıkmış” diye. Garibanın umutla ve gelecek beklentisiyle hareket ettiğini, yaşadığını çok güzel ifade eden bir deyiş.
Dünyadaki ortaya çıkan çeşitli hastalıklar (AIDS, SARS, COVİD vb), ekonomik, siyasi ve fiilî savaşlar, küresel ısınmanın etkisiyle ortaya çıkan problemler (Mevsimlerin ve denizlerin yapısının değişimi, kuraklık vb) üst üste geldikçe insan umudunu korumakta zorlanıyor.
Ülkemiz genelinde yaşandığı üzere Mut İlçemizde de mevsimler şaştı, kış kış gibi değil, bahar mevsimleri kayboldu, artık yaz ve kış olmak üzere iki mevsim var. Sahil kesimlere yağmur, yaylalara kar olmadı sayılır. Toprak su rezervini kaybediyor, Göksu nehrimiz bile eskiye nispetle çok zayıfladı. 
Bu yıl Ocak ayına geldik, gündüz ve gece sıcaklıkları ortalamanın 5-10 derece üzerinde gerçekleşiyor.
İlçemiz tarımsal üretim merkezi, hemşerilerimiz iyi bilirler, tüm bitkilerin soğuklama ihtiyacı vardır ve kış döneminde yeni yılın verimine hazırlanmak için her çeşit için farklı olmak üzere (+)7 derecenin altında belli bir saat geçirmesi (Halk arasındaki deyimle uyuması) gerekir. Bitki bu dönemde gerekli kimyasal ve diğer sentezlemeleri yapar, kuru madde oluşturur, tabir yerinde ise yeni yıldaki verim mücadelesinin cephanesini hazırlar.
Yöremizdeki erkenci çeşitlerin bu ihtiyacı azdır ve mevcut durum yeterlidir. Ancak özellikle kayısıda İlçemiz özelinde orta ve nispeten geç hasat edilen çeşitlerde soğuklama ihtiyacının karşılanmaması verim ve kalite düşüklüğüne yol açacak, özellikle gurur kaynağımız olan ihracatı olumsuz etkileyebilecektir. 
Yağışların yetersiz olması da önemli kısmı enerji kullanarak sulama yapan üreticimizin sulama maliyetini arttıracaktır. Bu konuda coğrafik yapımızın engebeli olmasının avantajını kullanarak gölet yapımının hızlandırılması ve pasif/yer çekimiyle sulama imkânının yaygınlaştırılması elzemdir.
Ağırlıklı turfanda ve ihracata yönelik üretim yapan İlçemizin, hem pandemi sürecindeki tüketici talebi, hem de döviz kurundaki artış kaynaklı olarak ilave gelir sağlayabileceği (Hazır malum mekanlar (!) da kapalıyken) bir dönem bekliyorum. Bununla ilgili iklimsel riskler karşımızda, yapabileceklerimiz de sınırlı.
Döviz kuru artışı, finansal maliyetlerde artış ve pandemiye özel üretim sıkıntıları sebebiyle oluşan enflasyon sebebiyle gelir kaybına uğrayacak üreticimizin, Mülkî amirlerimiz, Sivil Toplum Kuruluşlarımız ve kurulan kooperatifimizin etkisiyle,  üreticimizden komisyoncularımıza, tüccarlarımıza kadar ortak bir bilinçle korunması gerektiği kanaatindeyim. Zaman az kaldı.


2170 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KİMLER MUTLU? - 24/09/2024
KİMLER MUTLU?
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR? - 20/09/2024
EKONOMİ NEDEN DÜZELMİYOR?
TEKRAR MERHABA - 17/09/2024
TEKRAR MERHABA
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
 Devamı