Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam262
Toplam Ziyaret768359
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
VARLIK FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDECEK
22/09/2021
Geçen iki yıldır yazdığım gibi, gerek sisteme verilen krediler, gerek basılan karşılıksız para, gerek kur ve faiz artışları yoluyla çok ciddi bir enflasyon oluştu. Oluşan enflasyonun varlık (Gayrimenkul, araç, emtia vb) fiyatlarını arttıracağını –önceki yazılarımdan hatırlayacaksınız- öngörmüştüm.
Nitekim, çok ciddi artışlar meydana geldi. “Konut fiyatları çok arttı,artık daha fazla gitmez” diyenler bol miktarda varken daha da yükselecek yazdım diye tepki gösterenler oldu.
Araba fiyatları derseniz, zaten bulutlara yetişti. Üstelik pandemi şartları nedeniyle üretim kısıtlanıp yeni araç da zor bulununca ikinci el fiyatları şaha kalktı.
Lojistik/taşımacılık hizmetleri de pandemi bahanesiyle yavaşlatılınca sistem iyice maliyet artışı baskısında kaldı.
Hammadde/malzeme üretimine pandemi kaynaklı ara vermeler ve yukarıda sayılan sebeplerden dolayı yeterli arz bulunmayınca, kendiliğinden fiyatlar genel seviyesi yükseldi.
İki yıla yakındır maliyet artışı kaynaklı enflasyon yaşıyoruz. Geçen yıl pandeminin tavan yaptığı dönemde azalan tüketim, bu yıl nispeten normalleşmeyle birlikte talep oluşturunca -baz etkisiyle-  bir miktar da talep kaynaklı enflasyon baskısında kaldık.
Özetle, fakirleştik. Üstelik, TUİK'in ayarlanmış(!) TÜFE rakamlarına göre artış alan sabit gelirliler başta olmak üzere toplumun önemli kısmının satın alma gücü geriledi.
Teknik olarak kabulü/izahı mümkün olmayacak seviyede, ÜFE ile TÜFE arasındaki makas açıldı. Birisi 20 civarında, diğer 50 ye ulaşmış. Toptan fiyatlardaki %50 artış, nasıl oluyor da perakende fiyatlara %20 yansıyor? Ya oranlar bastırılmış oranlar ya da önümüzdeki aylarda aradaki farkı kapatacak şekilde fiyat artışları yaşamaya devam edeceğiz demektir. 
Danışmanlık hizmeti verdiğim tüm firmalarıma, daha öce burada da yazdığım gibi, stoklu çalışmalarını ve hesaplayabildikleri seviyede girdiyi hemen satın almalarını, aksi halde ciddi maliyet artışı yaşanacağını anlattım, tedbirlerini aldılar.
Yukarıda saydığım nedenlerin üzerine, maalesef –ümit ederim ki yanılırım- ciddi bir kur atağı yeme riskimizi de eklersek, varlık fiyatlarında artışların devam edeceğini öngörmek kehanet olmasa gerek.
2000'li yıllara kadar yaşadığımız “stoklu çalışma” dönemi işletmelerimiz açısından –yine maalesef- geri geldi. Enflasyondan kaynaklanan fiktif kâr etme, zenginleşme yaşanmaya başladı ve bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Hayrolsun.


1187 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı