Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam119
Toplam Ziyaret768216
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
ALGI BOZULDU
20/10/2021
Yüksek enflasyon, yüksek tansiyon gibidir demiştim, sürekli yüksekse bünye alışır, tehlikeli olan ise tansiyonun dalgalanmasıdır. 
Yaşı 40 ve üzeri olanlar yüksek enflasyon döneminde -kısmen de olsa- yaşadılar ve toplumun fiyat artışlarının hızına nasıl uyum sağladığını, konuyla ilgili algısına şahit oldular. 
O dönemde, adeta sabahki fiyat etiketleri öğleden sonra değiştirilir olmuştu. Ayda bir etiket değiştiren sektörler, fiyat istikrarlı sayılıyorlardı.
Özelde 2006 yılından başlayarak enflasyon hızının yavaşlayıp sonradan tek haneye düşmesine de toplum ayak uydurmakta zorlanmış, bazı düzenlemelerle, örneğin kira artışlarına vb. yasal sınırlamalar getirilerek zorla uyum sağlanmaya çalışılmıştı. 
Toplum uzunca bir süre artışlarda düşük enflasyon ortamına göre hareket etti, ticaret ve diğer alanlarda kâr oranları bile ona göre gelişti.
İki yılı aşkın süredir, gerek dış şartlar, gerekse Hükümetin hatalı ekonomi politikası sebebiyle, zorla oluşturulan düzen, önce zemin kaybetti sonra adeta heyelan gibi yıkıldı. 
Geldiğimiz noktada, enflasyon algısı bozulan halkımız, zaten döviz kurlarına, özellikle de Dolara bağlı maliyet yapısına bağlı olduğundan, neredeyse günübirlik fiyat revizesi yapar ve fiyat arttırır oldu.
Uzun zamandır yazdığım gibi, toptan eşya fiyat artışlarını gösteren ÜFE ile perakende/tüketici fiyat artışlarını gösteren TÜFE arasında –ayarlanmış- çok ciddi bir fark oluşmuş ve arasındaki korelasyon kopma noktasına gelmişti. Bunun sürdürülemeyeceğini, kısa sürede toptanda gelen bu zamların tüketiciye yansıyacağını defalarca anlattım. Nitekim, öyle oldu ve yağmur gibi zamlar yağdı. 
Alt gelir gruplarına güçlü bir artış yapın, genel ekonomiye olumlu etki edecektir de demiştim. Hükümet ise kredi vererek insanları daha fazla borçlandırdı, kalıcı iyileştirmeler yapmamayı tercih etti.
An itibariyle, ey Hükümetimiz, yani “Reis Bey”, lütfen cesur olun ve rahmetli Erbakan Hocanın yaptığı gibi alt gelir gruplarına kuvvetli, telafi edici zamlar verin. Bakın. her zaman övündüğünüz gibi, başımızda IMF jandarması da yok, elinizi tutan mı var, yapın işte gereğini.
ÜFE/TÜFE makası henüz kapanmadı, Liramızın değerini de zaten umursamıyorlar, Dolar kuru 6 ay önce yazdığım gibi 9.50 TL ye ulaşmak üzere, varlık fiyatlarındaki artışlar devam ediyor ve daha da edecek, emtianın zamları yağmur kıvamında.
Vallahi içim karardı, ben bu kadar karamsar bir insan değilim, arkadaşlarım, dostlarım iyi bilirler. Yaptığım şey durum okumasıdır, ehliyete, liyakate değer vermeyen bir yönetim şeklinin ülkemizi, milletimizi sürüklediği noktadan endişe ederek yazıyorum.
Sonumuz hayrolsun.


1693 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı