Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam327
Toplam Ziyaret768424
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
DANK EDER Mİ?
15/12/2021
Hikaye bu ya; vakt-i zamanında bir kral varmış, halka ağır vergiler ve salma/angarya yüklemesiyle milleti bîzar etmiş. Halk ilk zamanlarda üretimlerinden ödemişler, zamanla birikimlerinden, tasarruflarından ödemişler, sonra borçlanıp ödemişler, ödemişler de ödemişler.
Elbette süreçte kral ve çevresi halkı gözlemlemişler, önce sızlanma şeklinde başlayan tepkiler, zamanla homurdanmaya hatta bağırıp çağırmaya, protesto gösterilerine dönüşmüş.
Bütün aşamalarda krala adamları tarafından verilen bu bilgilere rağmen kralın tavrı hiç değişmemiş. Aynı yolda, tavizsiz olarak devam edilmesi talimatını vermiş.
Son vergi/angarya artışlarından sonra toplumda önce bir sessizlik olmuş, arkasından ise halkın meydanlara çıkıp oynamaya, eğlenmeye başladığı haberleri gelmiş.
Kralın adamları bu bilgiyi ilettiklerinde, beklemedikleri şekilde kral derhal vergi ve diğer yüklerin hafifletilmesi emrini vermiş.
Temsilde hata olmasın, krala dank etmiş, tahammül seviyesinin aşılmasıyla toplumsal dengede oluşan telafisi mümkün olmayan zararları görmüş ve hatasından dönüp doğruya yönelmiş.
İki yılı aşkın süredir yazıyorum, yazıyorlar, söylüyorum, söylüyorlar. Son zamanlarda ise iş iyice zıvanadan çıktı, Dolar kuru 15 TL ye vurdu, Merkez Bankası ve Kamu Bankaları neredeyse 5 milyar Dolar sattı, kur “hacıyatmaz” gibi eski seviyesine hatta daha yukarıya geldi.
Bu kafayla gidilirse kurun nereye kadar gideceği belli olmaz yazdığımda 2021 yılı Mart ayıydı. Özellikle 10 TL seviyesi aşıldıktan sonra kayış koptu, hiçbir teknik analize sığmayacak bir durum oluştu.
Eğer yetkililerin kafasına dank edecekse, bir kısım insanımızın oynaması belki faydalı olabilir diye düşünmeye başladım.
Aklı başında herkesi kendine getirecek, dank ettirecek bir şey söyleyeyim; ortalama vatandaşın bankacılık/finans sistemine olan güveni zedeleniyor, belli bir noktaya kadar o güven idare edecektir ama sınır aşılınca olabilecekleri düşünemiyorum.
Son iki ayda bankacılık sistemindeki mevduat miktarı azalıyor. Yani vatandaşımız sisteme olan inancını kaybetmeye başladığından parasını çekip fiziken yanında/yastık altında tutmaya başladı. Kripto para dünyasına kaçan ve hatta çeşitli yöntemlerle yurtdışına çıkartılan para miktarını zaten hesap edemiyor kimse.
Her ne kadar paramız uluslararası dolaşıma tam açık (Konvertibl) ve başta Avrupa Birliği olmak üzere imzaladığımız pek çok uluslararası anlaşma (BASEL vb) olsa da bankalardaki mevduatta döviz ve döviz benzeri paraların oranının geldiği nokta (%62.2) vatandaşımızın Liramıza/dolayısıyla sisteme olan güveninde ciddi erozyon olduğunu gösteriyor.
Zamanında güven bunalımı ve çıkartılan dedikodular sebebiyle batan ve hâlâ problemi çözülmeyen bir finans kurumu (İhlas Finans) tecrübemiz olduğunu endişeyle hatırlatırım.


1193 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı