Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam104
Toplam Ziyaret768201
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
KAZANAN KİM?
29/06/2022
Piyasa ekonomisi ya da yanlış olmakla birlikte galat-ı meşhur (çok kullanıldığı için doğru sayılan yanlış söz) haliyle serbest piyasa ekonomisi, piyasadaki tüm tarafların serbestçe alım-satım yapabildikleri bir ortamı tarif eder.
Prensip olarak Kamu otoritesi, piyasa oyuncularının hukuk çerçevesinde, etik kurallarla serbestçe alım-satım yapabilecekleri ortamı düzenlemekle yetkili ve sorumludur. Piyasa (tahsilat) riski, vade riski, tedarik riski, kâr/zarar vb her türlü riskleri ise piyasada yer alanlar taşırlar.
Kamunun tarafların bir kısım risklerini kendi üzerine alması ancak sosyal anlamda korunması ya da toplumsal anlamda belli ölçülerle pozitif ayırımcılık yapılması gerekli görülen kesimlere (Üreticiler, esnaflar, sanayiciler, kadınlar vb) ve bütçe imkanları dahilinde mümkün olabilecektir. Her yıl bütçeye bu kesimler için belli miktarlarda tahsisat yapılır.
Piyasa ekonomisinin yerleşik kurallarına aykırı olarak yapılan hatalı uygulamalarla, hem döviz kurları patlatılıp hem de enflasyon tavana çıkıp suni olarak faiz oranları enflasyonun neredeyse onda birinde tutulmaya kalkınca, kamu otoritesi yukarıda saylan neredeyse tüm riskleri kendi üzerine almak durumunda kaldı. 
Vazgeçilen vergi gelirleri, oldukça aleyhte bağlanmış Yap-İşlet-Devret projelerine yapılmak zorunda kalınan ödemeler, yapılamayan Kamu ödemeleri, aşırı şekilde hem TL hem YP borçlanmalar, bütçede hesaplananın kat kat üzerinde, tarihi seviyelerde ödenmek zorunda kalınan faiz ödemeleri, sayın sayabildiğiniz kadar.
Sürecin kazananı, açık ara bankalardır. Hükümetimiz, Merkez Bankası politika faizi olan %14 ile %20 arasında kalmasını adeta mecbur tuttuğu mevduat faizleriyle, önce %20 leri, arkasından %30 ları aşan kredi faizleri arasında bir kat fark oluşunca bankaların kârları 4-5 katına çıktı.
Kur Korumalı Mevduat (Orijinal adıyla dövize endeksli mevduat) yoluyla inanılmaz bir yük aldı Kamu üzerine, sebep neydi? Kur artışlarını durdurmak, durdu mu, hayır, eski yerine geldi ve ödenen paralar zarar yazıldı, yazılmaya devam ediyor. KKM ürününe para yatıran herkes, Dolar bazında zarar etmedi, fark Hazinece ödendi, ödenmeye de devam edecek. Buna karşılık, bastırılan kurlar sebebiyle enflasyon ortamında reel olarak zarar ediyorlar.
Başkaca pek kazanan yok. Süreçte varlık sahipleri nominal/rakamsal olarak zenginleştiler ama satın alma gücüne ya da dövize göre pek bir kazançları olmadı.

KAYBEDEN KİM?

Elbette, başta gelir seviyesi düşük olan fakir fukara başta olmak üzere, orta gelirliler, sabit gelirliler olmak üzere tüm milletimiz zarar gördü. Hayat pahalılığı, fakirleşme, gelir seviyesinde bir alt lige düşme, ihtiyaçların karşılanamaması, sayın sayabildiğiniz kadar.
Savaşın ve enflasyon ortamının kazananı olmaz. 


1071 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı