Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam353
Toplam Ziyaret771864
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
Bülent ÜSTÜNDAĞ
KARACAOĞLAN HAKKINDA BİRKAÇ SÖZ
10/08/2022
Halk edebiyatımızın en büyük ustası, ünlü Karacaoğlan'ın yaşamı hakkında yazılı bir kaynağımız yok. Karacaoğlan hakkında ilk araştırmayı yapan Akşehirli Ahmet Hamdi Efendi; 1874 yılında Karacaoğlan'ın doğduğu köye varmış, bazı araştırmalarını yazıya geçirmiştir. Bunda: Bahçe ilçesinin Varsak köyünden olduğu ve orada bazı akrabalarının bulunduğunu ve onlarla görüşüp sohbet ettiğini yazar. Ahmet Hamdi Efendi'nin saptamalarına ve başkaca araştırmacıların bulgularına göre Karacaoğlan; Bahçe ilçesinin Varsak köyünde doğmuş, her ne sebeptense genç yaşında gurbete çıkmış, Uzun yıllar gurbette gezmiş, ölümüne yakın memleketine döndü ise de gene duramayıp tekrar gurbete çıkmış. 
Karacaoğlan'ın ölümü Kadirli söylentisinde; “Ceyhan nehrine daldığı, bir daha çıkmadığı”. Adana söylentisinde de; “Ashab-ı Kehf'e girdiği bir daha da çıkmadığı” şeklindedir. Burada dikkat edeceğimiz bir nokta var: Her iki söylentide de Karacaoğlan Batı taraflarına gitmiştir. Kadirli'den Adana'ya, Adana'dan da gene batıya gitmektedir. Bu Batı'ya gidiş rastgele olmasa gerek. Evvelce gezdiği bu yörede tanıdığı Karacakız'a kavuşmak için gelmiş olamaz mı? Ve Karacakız'ı Mut'un Çukur köyü çevresinde buluyor. Artık ölünceye kadar buradan ayrılmıyor. Buradaki karşılıklı iki sivri tepenin birisine Karacaoğlan, birisine de Karacakız gömülüyor ve o tepelerden birine “Karacaoğlan Tepesi” ötekine de “Karacakız Tepesi” deniyor. Yüz yıllardan beri bu adla anıla gelmiştir. Şimdi o tepelerin üzerindeki basit mezarların üzerine (aslına dokunmadan) anıt mezarlar yapılmıştır.
Karacaoğlan'ın Çukur köyünde olduğu gerçeği çevrede ve daha ötelerde duyulmuşsa da; Çukur köyünü tanımayanlar Çukurova olarak algılayıp Karacaoğlan'ın mezarını Çukurova'da zannederek büyük yanılgılara düşmüşler, yüzyıllar boyu Karacaoğlan'ın mezarını Çukurova'da boşu boşuna arayıp durmuşlardı.
Karacaoğlan; nerede doğmuş, nerede yaşamış, nerede gezmiş olursa olsun mezarının Mut'ta olduğu gerçeği artık saptanmış ve kabul edilmiştir.
Ülkemizde yayımlanan Karacaoğlan kitaplarındaki şiirlere ben pek güvenemiyorum. Şiirler arasında yazarını ve hikâyesini bildiğimiz şiirler bile var. Ayrıca şiirlerini bir oya gibi işleyen kuvvetli söz ustası Karacaoğlan'ın acemilik döneminde bile söyleyemiyeceği basitlikte, anlamsız şiirlere de rastlıyoruz. Karacaoğlan şiirlerini seçerken bunlara çok dikkat etmemiz lazım.


822 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

CLAUDİOPOLİS - 14/12/2022
CLAUDİOPOLİS
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE - 30/11/2022
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
MUT'UN ESERLERİ YOK OLAN DEĞERLER - 09/11/2022
MUT'UN ESERLERİ YOK OLAN DEĞERLER
ÇATMA (Yayla Barınağı) - 02/11/2022
ÇATMA (Yayla Barınağı)
MUT - 26/10/2022
MUT
NUR SOFU - 19/10/2022
NUR SOFU
MÜFTÜ NADİR MUTLUAY - 12/10/2022
MÜFTÜ NADİR MUTLUAY
DAĞPAZARI MUHAREBESİ - 05/10/2022
DAĞPAZARI MUHAREBESİ
MUT DEVLET MERKEZİ - 28/09/2022
MUT DEVLET MERKEZİ
 Devamı