Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam472
Toplam Ziyaret779786
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
EBULFEZ ELÇİBEY'LE ÖZEL GÖRÜŞMEM
15/03/2023
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin temelleri sarsılmaya başladığında Azerbaycanlı gardaşlarımız da, geleceğe yönelik hazırlıklara başlamışlardı. Örgütlenen kardeş ülkede kurulan en güçlü örgüt. “Halk Cephesi” idi. Güçlenerek büyüyen örgüt, ikinci aşamada siyasi bir parti kimliği almıştı. Partinin lideri ve Başkanı ise Ebulfez Aliyev, namı diğer Ebulfez Elçiyev idi.
Bir tarih bilgini olan Elçiyev 24 Haziran 1938 tarihinde dünyaya geldi. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda hiç rahat oturamadı. Kendiliğinden o koltuktan ayrılıp, Nahcivan'a yerleşti, ama maalesef genç denilecek bir yaşta vefat etti.

***

Tüm Azerbaycan'da Ebulfez Elçibey rüzgârı esiyordu. Yapılacak ilk seçimde onun cumhurbaşkanı seçileceğine muhakkak nazarı ile bakılıyor; yerli yabancı basın mensupları onunla bir söyleşi yapabilmek için randevu üzerine randevu talep ediyorlardı. Halk Cephesinin ağır toplarından, şair-yazar dostum Abbas Abdullah'a rica ederek beni Elçibey'le görüştürmesini istedim. Zira Abbas, Elçibey'in yakın kadrosunda yer alan, Halk Cephesi'nin ağır toplarındandı. Nitekim çok geçmeden, evinde Elçibey'le buluştuk.
Çalışma odasına girdiğimde gördüm ki; bir düşünürün, bir bilginin çalışma odasıydı. Duvarlarda Atatürk, Türkan Şoray ve Şehriyar'ın fotoğrafları; Bozkurt resmi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı ve İslamiyetle ilgili resim ve fotoğraflar göze çarpıyordu. Mehmet Akif'in İstiklâl Marşı şiirinin tam metni de poster hâlinde sergileniyordu. Her yer kitaplarla doluydu.
“Sayın Elçibey, bana biraz kendinizi anlatır mısınız?” dediğimde; “Ben kendimi anlatmayı sevmem. ” demiş, şunları söylemişti: “Maddi yatırımların yanında, manevi yatırım da gerekir. Manevi yatırım ise çocuktan başlar. 'Ağaç bar getirirken başını yere eğer' diye bir atasözümüz var… İnsan yüceliyorsa, millet de yücelir… Millete secde etmek gerekir. Biz hassas, duygulu bir milletiz… Halk bir şişedir, kim kırarsa o yamamalıdır… Ben millet nereye gidiyor diye, bir tarihçi olarak düşünüyorum. Rus İmparatorluğu'nun dağılmasında rüşvet, yalancılık, katil, anarşi gibi faktörler rol oynamıştır. Tedbirli olmamız gerekir. Eğer biz 1988'de uyanabilseydik, bugün daha farklı bir durumda olurduk…”
Yoğun bir şekilde siyaset yaparken; kitap okumayı da ihmal etmeyen Elçibey'in masasında Yılmaz Öztuna'nın “Türk Musiki Tarihi” adlı eserinin sayfaları açık duruyordu. Ben kitaba bakınca, eliyle gösterdiği sayfaya değinerek; “ilk notayı Türkler bulmuş” derken, Türk olmanın gururunu yaşıyor gibiydi…
Özel hayatını sorduğumda da ilginç şeyler söylemişti: “Biz mücadeleye çok erken başladık. Kendi kendimize söz verdik ki; millet özgür olmayıncaya kadar aile kurmayacağız… Bekâr olduğumuz için, bazıları 'çoluk çocukları yok, palavra yapıyorlar' diyorlardı. Bunun üzerine evlendik. Bugün iki çocuğum var, ama ben iyi bir baba değilim…”
Benim gözlemiş olduğum bir gerçeği, Elçibey'in ağzından da işitmiştim: “İnsanlarımızın çoğu demokrasiye de seçimlere de inanmıyor. Eğer seçmenin % 52'si gelirse başarıdır. Rayonların % 90'ı Halk Cephesi yandaşıdır. Göçmenler de bize oy vereceklerdir. ”
Cumhurbaşkanı olduğu takdirde ilk etapta neler yapacağını sorduğumda şu yanıtı almıştım: “Devletin işi çok zor. Ben 3 yıl Başkanlık yaparak kendi ordumuzu ve devletin bütün kurum ve kurullarını oluşturduktan sonra çekileceğim. Ondan sonra iki Azerbaycan'ı birleştirmek için çaba sarf edeceğim. ”
Elçibey, o sohbetimizde şunları da demişti: “İslam dünyası birbirlerine yardımcı olmalıdır. Biz de Afganistan dâhil sıkıntıda olan ülkelere yardım etmeliyiz… Ben Cumhurbaşkanı olduktan sonra, Halk Cephesi kurultayı, çekil derse, elbette çekileceğim… Türkiye'nin, Karabağ politikası iyidir. Karabağ sorununu silah gücüyle çözmek oldukça zordur. Rusya ile Türkiye anlaşarak çözülebilir… Bir Türk-Rus savaşına, Türk dünyası sessiz kalmaz…Yeltsin, Ermenistan cumhurbaşkanını çağırıp sizi daha fazla müdafaa edemeyiz demiştir…”
Birbirimize samimiyetle sarılıp yanaklarımızdan öperek ayrılmıştık…
Ayrılmıştık ama bir süre bu görüşmenin etkisinden kurtulamadığımı itiraf etmeliyim. Zira kısa bir süre sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı olacak olan bu değerli insanla yaptığım söyleşide çok ilginç sözler sarf etmişti.

***

Ebulfez Elçibey, üzerimde olumlu izlenim yaratmıştı. Gerçek bir halk adamı ve son derece mütevazı bir insandı. Düşüncelerini açıkça söyleyen dürüst bir kimliği vardı. Asla bir politikacı görünümü yoktu. Öyle olsaydı; “Üç yıl cumhurbaşkanlığı yaparak devlet çarkını döndürecek ve tekrar Halk Cephesi'nin başına geçeceğim. ” der miydi?... Örneğin; “İki Azerbaycan'ı birleştireceğim; Afganistan gibi ülkelerde yaşayan insanların mutluluğu için çaba harcayacağım. ” der miydi?... Benim bir gazeteci olarak onun bu sözlerini yazacağımı düşünerek, yüreğindeki tüm sevdayı açıklamaması gerektiğini düşünmüştüm.
Kısacası Ebulfez Elçibey, cumhurbaşkanlığının en güçlü adayı idi. Türkçü, Atatürkçü ve Türkiye âşığı bir insan olarak, Türkiye kamuoyu da onun seçilmesini arzu ediyordu. Elçibey Cumhurbaşkanı seçildikten sonra düzenlenen törene de davetliydim. O törene de katılarak, tarihi olaya tanık oldum.


786 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN - 19/04/2024
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken) - 16/04/2024
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken)
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY - 05/04/2024
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER - 29/03/2024
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM - 22/03/2024
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI - 19/03/2024
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA - 12/03/2024
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA
TÜRKİSTAN DAĞLARI’NIN KRALİÇESİ KURMANCAN DATKA - 08/03/2024
TÜRKİSTAN DAĞLARI’NIN KRALİÇESİ KURMANCAN DATKA
Tarihteki Kahraman Türk Kadınlarından SALTUKLU MELİKESİ MAMA HATUN - 05/03/2024
Tarihteki Kahraman Türk Kadınlarından SALTUKLU MELİKESİ MAMA HATUN
 Devamı