Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam398
Toplam Ziyaret779712
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
KUZEY MAKEDONYA TÜRKLERİ 2
04/04/2023
Sözün özü; Kosova ve Makedonya'daki Türkler'in önemli bir kısmı Osmanlı Devleti'nin, Balkanlar'dan çekilmesinden sonra Arnavutlaştırılmıştır. Kimileri isteyerek, kimileri de ağır ekonomik baskılara dayanamadıkları için, “Arnavutum” demek zorunda kalmışlardır. Bu konuyla ilgili bazı belgeler, bilgiler, haberler Kosova ve Makedonya'da yayımlanan kimi gazetelerde yer almıştır. Derinliğine yapılacak araştırmalarla ortaya çıkacak belgeler, bu çok önemli gerçeği ortaya koyacaktır.

Azınlık Hakları

Makedonya'daki Türkler, azınlık haklarından yararlanarak, gazete ve dergiler yayımlamakta; radyo ve televizyonda programlar hazırlamakta ve siyasi partiler kurabilmektedir.

Sözlü Basın

Üsküp Televizyonunun Türk yayın servisinde on Türk gazeteci çalışmaktadır. Kimi zaman 30, kimi zaman 60 dakika olmak üzere, her gün, akşam saatlerinde Türkçe yayın yapılmaktadır. Türkçe haberlerden hemen sonra, Türkiye televizyonlarından derlenen müzik klipleri sunulmaktadır. Türk müziğinin sadece Türkler tarafından değil, Makedonya'da yaşayan öteki ulus ve halklar tarafından da ilgiyle izlenmekte olduğunu bu ülkeye yaptığım seyahatlerde müşahade ettim.

Eğitim

Türk çocukları Makedonya'da, sekiz yıllık ilköğrenimlerini ana dilleriyle yapabilmektedir. Ancak lise öğrenimi her yerde yoktur. Bazen, kimi liselerde bir iki sınıf açılmakta, ama kimi zaman öğretmen, kimi zaman da öğrenci yokluğundan bu sınıflar kapanmaktadır. Torbeşler'e Türkçe eğitim yapma hakkı verilirse, bu sorunun çözüme kavuşacağı muhakkaktır.
Ayrıca, Üsküp Üniversitesi Filoloji Fakültesine bağlı bir “Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü” vardır. T.C.'nin sağladığı finansman ile Gostivar kentinde kurulmuş olan Uluslararası Vizyon Üniversitesi'nde ise öğrenim dili Türkçe'dir. Keza Üsküp'te kurulmuş olan Balkan Üniversitesi'nde de Türkçe eğitim yapılmaktadır.

Kültür

Marko Çepenkov Üsküp Folklor Enstitüsü'nde, Makedonya'daki Türk folklorunu araştırmakla görevli araştırmacılar vardır.
Üsküp Halklar Tiyatrosu'nda “Türk Dramı” bulunmakta, yönetmeni ve oyuncuları Türk olan bu tiyatroda her yıl repertuvara, bir Türk yazarının eseri de dahil edilmektedir.
Başta Üsküp olmak üzere, hemen hemen bütün kentlerde “Kültür Güzel Sanatlar Derneği” vardır. Üsküp Yeni Yol, Kalkandelen Yeni Hayat, Resne Kardeşlik-Birlik, Ohri Kardeşlik-Birlik, Gostivar Güven dernekleri bünyesinde Makedonya Türk müziği ve halk oyunları araştırılmakta, derlenmekte ve sahnelenmektedir. Bütün bu topluluklar sık sık Türkiye'ye gelerek festivallere iştirak etmektedir.

Türkiye-Makedonya İlişkileri

Yukarıda da değindiğim gibi T.C., Makedonya'yı ilk tanıyan ülkeler arasındadır. Cumhurbaşkanı Kiro Gligorov Türkler arasında, İştip kentinde büyümüş, az da olsa Türkçe bilen, gerçekten Türk dostu, değerli bir insandır. Türkiye, Makedonya'ya karşılıksız yardımlar yaptığı gibi, kredi de açmıştır. Halen Makedonya'nın her yanında Türk malları satılmaktadır. Bir dostumun söylediği gibi “Türkiye Makedonya'yı hem doyurmakta, hem giydirmektedir.” Makedonya'nın bütün kentlerinden Türkiye'ye sürekli otobüs seferleri olduğu gibi, haftanın üç günü Üsküp-İstanbul-Üsküp uçak seferleri yapılmaktadır.
İki ülke arasındaki ilişkiler daha da geliştikçe, Makedonya'da yaşayan Türkler'in durumlarında da iyileşmeler görülecek, göçler de durdurulmuş olacaktır…


724 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN - 19/04/2024
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken) - 16/04/2024
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken)
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY - 05/04/2024
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER - 29/03/2024
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM - 22/03/2024
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI - 19/03/2024
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA - 12/03/2024
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA
TÜRKİSTAN DAĞLARI’NIN KRALİÇESİ KURMANCAN DATKA - 08/03/2024
TÜRKİSTAN DAĞLARI’NIN KRALİÇESİ KURMANCAN DATKA
Tarihteki Kahraman Türk Kadınlarından SALTUKLU MELİKESİ MAMA HATUN - 05/03/2024
Tarihteki Kahraman Türk Kadınlarından SALTUKLU MELİKESİ MAMA HATUN
 Devamı