Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam616
Toplam Ziyaret772555
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
UNUTULMAK KORKUTUYOR
07/04/2023
2 Nisan Pazar günü, Yardımeli Derneği'nin (www.yardimeli.org.tr) organizasyonuyla Hatay Reyhanlı ve Kırıkhan İlçelerinde düzenlenen iftar yemeği dağıtım programına gönüllüler ile birlikte katılmak nasip oldu çok şükür.
Dernek, yurt içinde ve dışında afetler başta olmak üzere her türlü zorlukta yardıma koşan gönüllüler tarafından kurulmuş, kamu yararına çalışan statüde bir sivil toplum kuruluşu (STK) olarak faaliyetine devam ediyor.
Antakya, İskenderun, Belen, Reyhanlı ve Kırıkhan İlçelerini hızlıca dolaşma imkânımız oldu. İnanın, hâlâ yaşadığım şoku atlatamadım. Allah korusun, özellikle Antakya şehir merkezi perişan durumda.
Adeta savaş sonrası ya da bilim kurgu filmlerindeki gibi bir durumla karşı karşıyayız. Bir şehir nasıl yok olur, tarihiyle, kültürüyle, insanlarıyla, onların hatıralarıyla, yaşanmışlıklarıyla. Her şey enkaz altında kalmış.
Antakya çok kültürlü, yüksek sosyal seviyeli, kadim bir şehrimizken adeta sıfırlanmış. Bir çok enkaz temizlenmiş, çok sayıda da temizlenmeyi bekleyen vardı. Ayakta görünenlerin ise kiminin duvarları patlamış, kimi yan tarafına yatmış, açık görünen pencerelerden perdeler, evlerdeki eşyalar görünüyor. İnsanı bir hüzün kaplıyor. Nice hayatlar sönmüş gitmiş ya da artık geri alınamayacak hasarlar meydana gelmiş.
Yollardaki insanlar, çadırlarda insanlar, enkaz haline gelmiş evlerinin başında nöbet tutan insanlar… 
Çoğunun yüzünde sebebini bildiğimiz ama asla tam anlayamayacağımız donmuş, gözlerde hüzün, acı, hem de katıksamış bir acı.
Yardım amaçlı götürdüğümüz malzemeleri dağıttığımız özellikle çocukların sevinçleri, annelerin o yokluk içindeki tok gönüllü halleri, babaların çaresizliğin getirdiği kırıklıkları…
İnsan bambaşka bir dünyaya girdiğini yaşayıp kendini onlara borçlu hissediyor.

EMPATİ YORGUNLUĞUNA DÜŞMEYELİM

Konuştuğum kişilerden edindiğim bir izlenimi paylaşmak isterim. Depremzedeler, ülkenin gündeminin hızla değiştiğini, ilk günlerde yoğun şekilde yapılan yardımların azaldığını, Ramazan ayında desteklerin azalarak devam ettiğini ancak özellikle Ramazan ayı sonrasında milletimizin yardımlarının hızla azalacağını ve unutulmaktan korkuyorlar.
Bilimsel adıyla “Empati Yorgunluğu” deniyor bu duruma, yaşanılan zor durumu kanıksamaktan dolayı duyarsızlaşmayı tanımlıyor bu söz.
Sahada gidip bizzat gördüm; insanlar hemen her şeylerini kaybetmişler, durumun telafisi için zamana ve özellikle moral desteğine ihtiyaçları var, bunu vermemiz için desteğe devam etmemiz şart. Millet olmanın gereği de budur zaten.
Devlet kurumlarının ilk günlerdeki eksik ve yanlışları azalmış, telafi edici adımlar atılmaya çalışılıyor. Maalesef, can kayıpları, organ kayıpları, başta psikolojik olmak üzere kalıcı rahatsızlıklar ve adeta tüm hatıraların yok olması geri alınamayacak. 
Mal kayıplarının telafisi belki zamanla yapılsa da asla geri alınamayacak kayıplar.
Lütfen, empati yorgunluğuna düşmeden desteklerimizi devam ettirelim. Bölgede aralarında Yardımeli Derneği'nin de olduğu STK'lar da yürekten mücadele ediyorlar, onlar üzerinden güvenle yardım edelim.


1557 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı