Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam120
Toplam Ziyaret916500
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
KARACAOĞLAN VE MUT
12/07/2024

         Ozanlık geleneğimizin önemli aktörlerinden birisi olan Karacaoğlan ile ilgili kitaplar ve çok sayıda makaleler yazıldı, yayınlandı.

            Karacaoğlan hakkındaki en önemli tartışma, onun doğum ve ölüm yerleridir. Yani Büyük Ozan nerede doğmuş, nerelerde yaşamış ve nerede ölmüştür? Mezarı nerededir?..

            Cennet mekân Sıtkı Soylu ve Yahya İnanıcı bu hususta büyük çabalar harcayıp, Karacaoğlan ili ilgili tartışmaları sonlandırmış idiler. Ne var ki onların vefatından sonra ortaya konulan yayınlar vardır ki, bu yayınların içerisinde yer alan belgeler, başka bölgeler, başka kentlerden söz etmektedir.

            Merhum Yahya İnanıcı’nın Mut Belediye Başkanı olduğu yıllarda tanıdığımız Merhum Sıtkı Soylu, özellikle uluslararası ve ulusal düzeydeki halk edebiyatı çalışmalarında, Karacaoğlan hakkındaki çabalarıyla, tüm dikkatler Mut’a yöneldi.

            Önceleri Mut’ta küçük çapta paneller, konferanslar yapıldı; sonra ilk kez Uluslararası Karacaoğlan Sempozyumu düzenlendi.

            Güvenoyu alamadığı için, Başbakanlık süresi kısa olan Prof.Dr.Sadi Irmak’a gittik. O’nun talimatıyla, Kültür Bakanlığı Müsteşarı Dr.Mehmet Önder, Turizm Bakanlığı Müsteşarı Kemal Baytaş’ın da yer aldığı bir Düzenleme Kurulu oluşturuldu. Bu Kurulun Başkanı, Av.-Noter Vecdi Yarman, Genel Sekreteri de İrfan Ünver Nasrattınoğlu (Yani Ben) idi.

            Düzenlediğimiz sempozyumun birinci bölümü Ankara’da, finali de İstanbul’da yapıldı. Bu bilimsel sempozyumlarda sunulan bildiriler, Türkiye İş Bankası yayınları arasında kitap bütünlüğünde basılacak idi; fakat Vecdi Yarman’ın, bildiriler üzerindeki itirazı nedeniyle baskı çok gecikti ve sonra da Banka Yayın örgütü, kitabı yayınlamaktan vazgeçti.

            Fakat o süreçte Sıtkı Soylu ile Vecdi Yarman, Karacaoğlan’ın şiirleri üzerinde çok ciddi bir çalışma yaparak, ozanın deyişlerini asıllarına uygun hale getirdiler. Merhum Sıtkı Soylu, o titiz çalışmanın ürünü olan Karacaoğlan kitabının basılmasını sağlamış idi.

            O sempozyum çalışması sırasında, Mut Belediye Başkanlığının açtığı sergilerde, Mut’un zengin el sanatı ürünleri İstanbul’da sergilendi. Ayrıca Ankara ve İstanbul’da geleneksel Mut halk tiyatrosu diyebileceğimiz gösteriler yapıldı. Mut yöresi Köy Seyirlik Oyunları büyük bir ilgiyle izlendi.

            Daha sonraki aşamada, benim Türkmenistan seyahatimde tanımış olduğum, iki Türkmen dostumun, Mut’taki bir etkinliğe katılmalarını sağladım. Bunlar, Karacaoğlan’ın Türkmenistan doğumlu olduğunu söylediler ve bu kardeş ülkede yapılan çalışmaları anlattılar. Bunlardan  Oraz Yağmurov, bir halk edebiyatı uzmanı, öteki ise, Moskova’daki Sovyet Yazarlar Birliği’ndeki Türkmenistan temsilcisi olan Atacan Tagan’dı.

            Mut ve Karacaoğlan etkinlikleri, Kaysı Bayramı ile de bütünleştirilerek, bu güzel kentimizin tanıtımı yolunda gerçekten çok, ama pek çok önemli aşamalar kaydedilmiştir. Ben sözün burasında Mut’umuzun yeni Belediye Başkanı Sayın Murat Orhan’a seslenmek isterim. Ve derim ki; “Sayın Başkan Mut, yakın bir geçmişte önemli bir kent iken, sonraları bu önemini kaybetmiştir. Görevi teslim aldığınız anı TV ekranında seyretmiş ve umutlanmıştım. Yaşı sekseni geçmiş olan bir büyüğünüz olarak size önerim, Yahya İnanıcı-Sıtkı Soylu ikilisinin Mut için yaptıklarını iyice öğreniniz ve onların bıraktığı yerden itibaren yola devam ediniz; siz de kazanırsınız, Mut’ta…”



504 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇAĞDAŞ GAGAUZ EDEBİYATININ ÖNCÜLERİNDEN NİKOLAY BABAOĞLU - 18/03/2025
ÇAĞDAŞ GAGAUZ EDEBİYATININ ÖNCÜLERİNDEN NİKOLAY BABAOĞLU
Türk Devletleri Teşkilatının Turizm Başkenti CELALABAD - 14/03/2025
Türk Devletleri Teşkilatının Turizm Başkenti CELALABAD
BALKANOLOG – TÜRKOLOG PROF.DR. YUSUF HAMZAOĞLU (80.YAŞINI KUTLARKEN) - 11/03/2025
BALKANOLOG – TÜRKOLOG PROF.DR. YUSUF HAMZAOĞLU (80.YAŞINI KUTLARKEN)
ESKİ RAMAZAN’LARI ANIMSARKEN… - 07/03/2025
ESKİ RAMAZAN’LARI ANIMSARKEN…
RAMAZAN FIKRALARI - 04/03/2025
RAMAZAN FIKRALARI
KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ K.E.İ. - 25/02/2025
KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ K.E.İ.
BÜYÜK BİR KAHRAMANI ANARKEN ALİ ÇETİNKAYA - 21/02/2025
BÜYÜK BİR KAHRAMANI ANARKEN ALİ ÇETİNKAYA
TÜRK DÜNYASININ MANEVİ BAŞKENTİ TÜRKİSTAN - 18/02/2025
TÜRK DÜNYASININ MANEVİ BAŞKENTİ TÜRKİSTAN
DOĞUMUNUN 175. YILDÖNÜMÜNDE Osmanlı Tarihi Hakkında Destan Yazan Moldovalı MİHAİ EMİNESCU - 14/02/2025
DOĞUMUNUN 175. YILDÖNÜMÜNDE Osmanlı Tarihi Hakkında Destan Yazan Moldovalı MİHAİ EMİNESCU
 Devamı
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar37.976638.1287
Euro43.184143.3571
Hava Durumu