Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam339
Toplam Ziyaret768436
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
İLÇEMİZDE GAYRİMENKULLER PAHALI MI? (1)
27/04/2016

Son iki yazımda İlçemizdeki yoğun konut-işyeri yapımı, bu mülklerin satılıp satılmadığı konusunu, oluşan fiyat seviyesinin gerekçelerini, mevcut metrekare fiyatlarını, komşu ilçelerle kıyaslamalar yaparak genel seviyenin dengeli olup olmadığını paylaşmıştım. Gerek bireysel dönüşlerden, gerekse Mut'tan Haber gazetemizin www.muttanhaber.net sitesindeki okunma sayılarından ilginin devam ettiğini gördüğümden konuya devam ediyorum. 
İlçemiz özellikle son birkaç yılda kaliteli, modern, konforlu bir hayat sağlayan binalarla çehresini değiştirdi. İnsanlarımızın daha yüksek bir yaşam kalitesi talep etmelerinin, ana ürünlerimiz olan kayısı, zeytin ve erik fiyatlarının iyi gitmesinin de etkisiyle gelir seviyesinin artmasının doğrudan satın alma gücünü arttırması bir araya gelince mevcut yapılaşmanın önü açılmış oldu. Bu kapsamda emeği geçen, işine özen gösteren, her yaptığı inşaatta çıtayı bir adım daha yukarıya taşımaya gayret eden müteahhitlerimizin çok emeği var, hemşerileri olarak teşekkür etmek isterim. Önümüzdeki süreçte Belediyemizle de işbirliği içinde İlçemize modern bir şehir havası verilirken, sosyal donatılarına, otoparklarına, çocuk parklarına kadar ince düşünerek, sürekli bir gelişim içinde olmalarını beklediğimizi dile getirmek isterim.
Son birkaç yıl gibi ümit ederim ki bu yıl da böyle iyi fiyatlarla, yüksek gelirli ve bereketli bir üretim sezonu geçiririz.
Çevre İlçelerde ve hatta Mersin merkezde yaptığımız yüzlerce ekspertizde gördüğüm şudur, son yıllarda İlçemizde yapılan konutların yapım kalitesi kesinlikle emsal İlçelerimizin ortalamasında, hatta çoğu binamızda üzerinde bir kalite ve mimariye sahiptir. Otopark başta olmak üzere eklentilerde problem emsal bölgelerde de mevcuttur. Daha önce yazdığım üzere, site içinde, güvenlikli, yüzme havuzu, park, kapalı ve açık otopark gibi donatıları tam olan mülklerin fiyatları %50-80 arasında daha yüksek olmaktadır. 
Taşınmazın fiyatını oluşturan temel unsurlar, arsa maliyeti, inşa maliyeti ve şerefiyedir. Arsa, halen ilçemizde özellikle sahil bölgeye göre ucuz konumdadır. Kat karşılığı yapılan işlerde, arsa sahibine, arsanın imar ve yapılaşma şartlarına göre halen %20-25 civarında paylar verilmektedir. Binanın inşaat maliyeti ise aynı kalite bina için tüm Türkiye'de yaklaşık aynıdır. Geriye şerefiye kalıyor ki, geçen hafta kısmen paylaştığım gibi, İlçe çapında şerefiyemiz, doğrudan satın alma gücümüz, üretim ve gelirimiz, satın alma talebimiz, İlçemizin marka değeri, nüfus ve etkilediği bölge (Hinterland-bağlı köylerin yanı sıra Gülnar'ın Kuskan ve Zeyne Beldeleri) gibi çok sayıda faktöre bağlıdır. İlçemizde şerefiye değeri geçmiş yıllarda nispeten az olmakla birlikte, saydığım faktörlerin gelişmesiyle birlikte yükselmeye başlamıştır. Özellikle yakın İlçelerimizle kafa kafaya olduğunu söyleyebilirim.
Demek ki şerefiyemizi arttırmanın, dolayısıyla mülklerimizin değerlenmesinin önemli kriteri İlçemizin marka değerini arttırmak, önce bölgede, sonra da Ülke çapında tanınırlığını sağlamaktan geçmektedir.  
“Mut'un gayrimenkulleri pahalı mı? Sorusunun cevabı, “hayır, daha gidilecek epeyce mesafe var” şeklindedir. En son Merkez Bankası faiz indirim kararı bankacılık kesiminde konut kredisi oranlarını psikolojik sınır olan aylık %1 in altına çekerse, oluşacak talep mülklerin alt ve üst sınırlarında yukarı yönlü hareketliliğe yol açacaktır.
Şahsi görüşüm; İlçemizin gelirinin artmaya devam etmesi, insanlarımızın talepleri, İlçemizin Kaymakamlık, Belediye ve tüm sivil toplum kuruluşlarının gayretleriyle marka değerinin artması, Özellikle barajlar (Ör: Kayraktepe ve Mut Barajı ) gibi Devlet yatırımlarıyla birlikte genel ekonominin istikrarlı seyretmesi halinde mülk fiyatlarının yükseleceğidir. 
Konu geniş olduğundan kısmetse haftaya devam edeceğiz.


1951 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı