Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam240
Toplam Ziyaret768337
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
HASAN KURTULAN
mutludegerleme@gmail.com
PİYASA İÇİN DAHA YAPILACAKLAR VAR
18/10/2017
Hükümetimizin Ülkemiz üzerindeki operasyonun ekonomik ve sosyal sonuçlarını toparlamak adına attığı adımlar (Yapılandırmalar, Vergi, SGK vb Devlet alacaklarının ötelenmesi, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla bankacılık sistemini kredi borçlularının rahatlatılması, belli süreyle yeni işe alınacak personelin SGK primlerine destek verilmesi vb) ekseriyetle olumlu karşılandı ve etkili de oldu.
Piyasa beklentilerinin bozulması ve genel ekonomideki sıkıntılar sebebiyle mevcut kolaylaştırıcı tedbirlerin ve atılan adımların devam ettirilmesi, özellikle toplumun taşıyıcı unsuru olan sanayici, tüccar, esnaf ve sanatkârın mutlaka desteklenmeye devam etmesi önemlidir. Aksi halde sistemde yaşanan sıkıntının devam etmesi ve artması, Allah muhafaza zincirleme reaksiyonlara yol açabilir, tahribatı yüksek olma riski taşır. İşsizliği azaltıcı tedbirlerin de uygulanmaya devamı şarttır.
Önceki yazılarımda bahsetmiştim; menfur 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Kamunun tahsilatları azaldığından Hazine tarafından yapılan borçlanma ihalelerinde ödenen borçtan çok yeni borçlanma yaptığını yazmıştım. Kriz öncesi bu oran 100 TL ödeme, 80 TL borçlanma şeklinde iken, son günlerde 100 TL ödemeye karşılık 150 TL civarında borçlanma söz konusudur.
Yaklaşık bir yıldır Kamu borçlanma tutarını arttırmakla birlikte, ekonomide dengelerin korunması ve sistemin sürekliliği bakımından şimdilik bu şekilde hareket edilmesi zaruri görülmektedir. Vergi artışı vb uygulamaların dönemin hassasiyeti sebebiyle doğru olmadığı kanaatindeyim. Zaten AB kriterlerine göre Kamu Borç Stoku/GSYİH (Gayrisafi Yurtiçi Hasıla) normal kabul edilen oran %60 olup ülkemizde ise uygulanan politikalarla bu oran %30 seviyelerinde tutulmuştur. Dolayısıyla makro ekonomi açısından yeterli marjımız vardır ve gerekirse bu kullanılmalıdır.
İlçemizi de yakından ilgilendiren kamulaştırmaların (Kayraktepe Barajı vb) yapılarak bedellerinin ödenmesi, çalışanlar ve emeklilerin ücretlerinde bir miktar iyileştirme yapılması gibi yöntemlerle piyasanın maddi yönden rahatlatılması gereklidir. Bu tür para girişleri genellikle nominal değerlerinin çok üzerinde olumlu geri dönüşler sağlamaktadır. Kaynak temini açısından, 2/B olarak bilinen arazilerin satışı, 2/B kapsamına bir şekilde alınmamış ancak orman vasfını kaybetmiş arazilerin zilliyet sahiplerine satışı veya kiralanması, hazine arazilerinin talep edenlere satılması, belli şartlarda bedelli askerlik uygulamasının tekrarlanması gibi yöntemlerle de saydığım harcamaların kaynağı temin edilebilir.
TEBRİK VE TEŞEKKÜRLER!
Mutlu Değerleme Danışmanlık olarak danışmanlık hizmeti verdiğimiz Mut Belediyesi 1 MW Güneş Enerji Santralinde (GES) tüm izinler tamamlanarak Bağlantı anlaşması imzalanmış, yine Kürkçü Sulama Kooperatifimizin 1 MW GES yatırımı tamamlanmış ve Sistem Kullanım Anlaşması imzalanarak elektrik satışına başlanmıştır.
Süreçte firmamıza ve şahsıma güvenerek bu gurur verici işlerde yer almamıza vesile olan Mut Belediye Başkanımız sayın Nebi Yılmaz ve ekibine (Özellikle Belediye Proje Koordinatörü sayın Sıtkı Soylu beye),
Kürkçü Sulama Kooperatifi Başkanı sayın Halil Aktepe ve yönetimine,
Kürkçü Sulama Kooperatifinin 1 MW GES projesinde EPC (Mühendislik uygulama) firması olarak 4 ay gibi kısa bir sürede projeyi sahada uygulayıp kabul işlemlerini yaparak mükemmel bir iş çıkartan SP Enerji firması sahibi sayın Serdar Tabakoğlu'na,
İlçemiz, Belediyemiz, Kooperatifimiz ve halkımız adına tebrik ve teşekkürlerimi sunarım.


2281 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE! - 05/03/2024
BAK ŞU ALLAH’IN İŞİNE!
GEL GEL YAPIYORLAR - 02/02/2024
GEL GEL YAPIYORLAR
DEVLETİN MALI DENİZ - 23/01/2024
DEVLETİN MALI DENİZ
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM - 16/01/2024
BATAKLIĞI KURUTMAK LAZIM
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ - 05/01/2024
YOK SAYARAK PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZSİNİZ
BU AYIP KİMİN? UTANDIM - 29/12/2023
BU AYIP KİMİN? UTANDIM
NASIL YOLDAN ÇIKILIR? - 03/11/2023
NASIL YOLDAN ÇIKILIR?
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR - 27/10/2023
İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ - 20/10/2023
ELİM YAZMAYA GİTMEDİ
 Devamı