Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam379
Toplam Ziyaret789813
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
RAMAZAN’DA NOSTALJİ
07/04/2023
1937 yılında Afyonkarahisar'da, Çavuşbaş mahallesi Küçük Olucak Sokaktaki fırının bitişiğindeki evde doğdum. Birkaç yıl sonra babam elimden tutup, önce Cumhuriyet ilkokuluna kaydımı yaptırdı. Sonra Ulu Caminin karşısındaki eve götürüp, Hüseyin Hoca'ya, “eti senin, kemiği benim” diyerek teslim etti ve böylelikle din eğitimi almamı sağladı. Hüseyin Hoca bana ilk olarak İslâmın, sonra İmanın şartlarını öğretti. İslâmın şartı 5, imanın şartı 6 idi ve öncelikle, bu öğretilerin orijinal metinlerini, sonra da anlamlarını öğrenmiştim. Bilindiği üzere İslâmın şartı: “Savm, salat, hac, zekat, kelime-i şehadet” yani “oruç, namaz, hac, zekât, kelime-i şehadet”dir…imanın şartı ise; “Âmentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve rusülihî ve'l-yevmi'l-âhiri ve bi'l-kaderi hayrihî ve şerrihî mine'llāhi teâlâ; ve'l-ba'sü ba'de'l-mevt hakk'un eşhedü en lâ ilâhe illâllāh ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve resûlühi." Yani Allah'ın tek olduğuna, meleklerine, gönderdiği kutsal kitaplara, peygamberlere, hayrın da şerrin de Allah'tan geldiğine, Ahiret gününe inandım, iman ettim.
Bu inanç ve imanla, aklımın erdiği günden başlayarak, oruç tutuyordum. Uzun yaz günlerinde vakit geçmek bilmezdi. Bir yandan Akşam ezanını öte yandan da Hıdırlık'taki kuleden patlayacak iftar topunun sesini beklerdim.
Teravih namazlarını, her akşam başka bir camide kılardık. O yıllarda açık hava çay bahçeleri vardı. Buralarda tombala çekilişleri yapılır; Ramazan eğlenceleri düzenlenirdi. Zaman zaman İstanbul'dan gelen ses ve tiyatro sanatçıları olurdu. Kadın kantocular, üç beş kişilik tiyatro grupları ile hoş vakit geçirilir, sahur vaktine yakın evlere gidilirdi.
Zaman zaman teravihten sonra evlerde buluşulur, edebî ve dinî sohbetler edilirdi…Bu buluşmalar kuşkusuz, hali vakti iyi olan aile reislerinin çağrıları ile yapılırdı. Yemekler topluca yenilir, topluca teravih namazı kılınır ve sahura kadar sohbet edilirdi. Kuşkusuz grup içerisinde imamlık ve müezzinlik yapabilecek kişiler de olurdu.
Ülkemin nüfusu 84-85 milyon oldu. Hayat şartları alabildiğine güçleşince, eski Ramazanları yaşayabilmek pek mümkün olmamaktadır. Zira pek çok insan, akşam yemeği ile yetinerek sahura kalkmamakta ve bu yüzden sağlık sorunları artmaktadır. Hocamın bana öğrettiğine göre, mutlaka sahura kalkılmalı ve bir şeyler yenilmelidir. İslâmi kurallara göre oruç tutacak kişi, sahura kalkmalı, yeterince karnını doyurduktan sonra, gerekli duaları yaptıktan, ağzını ve dişlerini fırçalayıp temizledikten sonra, oruç tutmak üzere niyetlenmelidir…Esasen, hekimler de, sağlığın korunabilmesi için, mutlaka sahur yemeğinin alınmasının şart olduğunu belirtmişlerdir.
Evimizin yanındaki mahalle fırınında, annem ve kız kardeşlerim, sahura bir-iki saat kala, börek, ağzıaçık, bükme vb.gibi hamur yiyecekleri hazırlayıp, fırına götürür, bunlar piştikten sonra sofraya konulurdu. Biz 6 kardeştik, annem ve babamla 8 kişiden oluşan ailemiz ile birlikte, evin bir bölümünde ikamet eden amcam, yengem ve 3 çocuklarıyla birlikte 5 kişilik grubu da eklersek, 13 kişi, meydan sofrasına oturarak, fırından gelen hamur işlerini peylaşırdık. Hatta kimi zaman misafirler de olurdu.
Ve oruç başlardı…
Oruç tutanlar, teravih ve sabah namazlarıyla birlikte,öğle, ikindi ve akşam namazlarını da eda ederlerdi. Özellikle ikindi mamazını müteakip, bazı camilerde önemli hocalar tarafından vaaz verilirdi. Bu vaazlar eğitici-öğretici özellikler taşırlardı. Örneğin “Çiğer Köşem” adıyla tanınan bir vaiz vardı ki, onun vaaz verdiği cami, tıklım tıklım dolu olurdu. Bu zatın esprilerle, nükte ve fıkralarla süslediği konuşmaları, kıssalarla dolu olurdu.
Uzun yaz günlerinde, çocuklar akşamı zor ederlerdi. İkindi saatleri geldiğinde çocuğu oyalamak, problem olurdu. “Oruç eğlemek” diye bir deyim vardı. “Oruç aşı” deyimi de çocukluk yıllarımızın yaygın bir sözü idi. Çocuğun oruç tutmasını, orucunu sakatlamadan akşama kadar sürdürmesi için sevdiği yiyecekler alınır ve “orucunu bunlarla açacaksın” diyerek avutulurdu. Şayet çocuk iftar saatine kadar dayanamayıp sorun çıkarırsa, o zaman “direk vurdurulurdu!” Bu deyim çocuğun, öğle saatlerinde bir kez, bir şeyler yiyebilmesi demekti. Böylece çocuk oruç kavramına alıştırılırdı.
Teravih namazlarında kadınlara ayrılan mahfil dolu olurdu. Bu nedenle kadınlar, erken saatlerde çocuğunu camiye göndererek, kendisi için yer tutulmasını sağlardı.
Ramazan boyunca Afyonkarahisar'ın sırtını dayamış olduğu Hıdırlık Tepesinden, top atışı yapılırdı. Bu atış, beş namaz vaktinde yinelenirdi…Akşam saatinde top atışıyla oruç bozulur; imsak vakti, yine top atışıyla belirlenip, oruç başlardı. Sahura doğru, mahallelerde Ramazan davulu çalar, davulcular gelenek uyarınca, ölçülü sözler ve maniler söylerlerdi. Bu manilerden bazıları şöyle idi:

Ramazan geldi dayandı
Camiler nura boyandı
Benim devletli efendi
Sıra paraya dayandı.

Arkadaş bana uydu
Tenhalarda beni soydu
İftar vakti geldiğinde
Birbuçuk mandayla doldu.

Güle geldim kapınıza
Selam verdim topunuza
Bahşişimi vermezseniz
Darılırım hepinize.

Aşağıda doğru geldim
Davulumu vurdum deldim
Ey benim ağam efendim
Sizin kapıyı da buldum.

Kara koyun kuzuludur
Alnı da ak yazılıdır
Bekletmeyin komşularım
İki dizim sızılıdır.

Davulumun ipi tire
Omuzumu yedi pire
Güzel beyim ver bahşişi
Gideyim bir başka yere

Kara keçi otlatırım
Hendek hendek atlatırım
Verin benim bahşişimi
Davulumu patlatırım.


815 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÜÇÜNCÜ ORDUNUN KAHRAMAN NENESİ NENE HATUN - 07/05/2024
ÜÇÜNCÜ ORDUNUN KAHRAMAN NENESİ NENE HATUN
TÜRKÇÜLÜK BAYRAMI - 03/05/2024
TÜRKÇÜLÜK BAYRAMI
Milli Kahraman İNGİLİZ KEMAL - AHMET ESAT TOMRUK - 30/04/2024
Milli Kahraman İNGİLİZ KEMAL - AHMET ESAT TOMRUK
Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK - 26/04/2024
Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI - 23/04/2024
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN - 19/04/2024
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken) - 16/04/2024
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken)
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY - 05/04/2024
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER - 29/03/2024
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER
 Devamı