Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam109
Toplam Ziyaret778737
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
Bülent ÜSTÜNDAĞ
MUT DEVLET MERKEZİ
28/09/2022
Şemseddin Bey Karaman beyliğini sürdürürken kardeşi (hain) Karaman tarafından zehirlenerek öldürüldükten sonra devlet ileri gelenleri toplanıp Burhaneddin Musa beyi Devletin başına getirdiler.1352
Burhaneddin Musa çok dürüst, akıllı,bilgili, dini ilimlere olduğu kadar müspet bilime de değer veren bir adamdı. Devlet başkanı olduktan sonra sultan Şemseddin'in katillerini affedip memuriyetlerinde bırakmıştı. Kardeşinin oğlu Seyfeddin Süleyman Bey'e Karaman şehrinin valiliğini, Hain Karaman'ı da yardımcılığına verip kendisi Mut'a yerleşmesiyle Mut devlet merkezi oldu. Mut'ta bir medrese ile bir muallim hane yaptırarak bunların hizmet vermesi için masraflarını karşılayacak akarlar vakfetmiştir.  
Hain Karaman hainliğinden vaz geçmemiş, devlet başkanının Mut'ta bulunmasından, devletin Silifke ve Kıbrıs Ermenileri ile devamlı mücadelesinden, Karaman valisi Seyfeddin Süleyman Bey'in saflığından yararlanarak yandaşları ile (Kasım, Sadeddin, Şeyh Yunus, Hacıbeyler oğlu Halil ve Taceddin beyler) bir olup gizlice silah, cephane ve hazine toplamağa başladılar. Ermenek'i silah deposu haline gertirdiler. 
Pek yakında büyük bir isyana hazırlandıklarının haber alan Burhaneddin Musa Bey, İhtiyar olduğundan ve mücadeleci bir yaratılışta da olmadığından, o sırada Konya'da  tahsilde bulunan Alaeddin Ali Bey'e mektup yazıp acele Mut'a getirtti, durumu anlattı, Karaman valisi Seyfeddin 
Süleyman Bey'i getirmesini söyledi. Alaeddin Ali Bey acele ve gizlice  Karaman'a gidip kardeşini Mut'a getirdi. Burhaneddin Musa Bey, vezirlerden, alimlerden komutanlardan oluşan büyük bir divan kurdu. Divanda devlet başkanlığına Seyfeddin Süleyman'ı, baş komutanlığa da Alaeddin Ali Bey'i getirdiler. Seyfeddin Süleyman Bey'in devlet başkanı olduğunu duyan hain Karaman, Karaman'da kendi beyliğini ilân edip yandaşlarını yüksek makamlara atadı. Bunu duyan Alaeddin Ali Bey ilk olarak  o zaman Karaman Bey'in kontrolunda olan Ermenek üzerine yürüdü, kaleyi aldı, kalede bulunan Karaman Bey'in silah cephane ve hazinesini Mut'a getirdi.
O sene kış mevsimini Mut'ta geçiren Alaeddin Ali Bey, 1357 baharında asker çekip Karaman üzerine yürüdü. Alaeddin Ali Bey'in gelmekte olduğu haberini alan  Karaman Bey de askerlerini alıp karşı çıktı. Toros dağlarının o semtteki zirvesinde bulunan Hocantı yaylasında karşılaştılar. (Hocantı yaylası, Sartavıl geçidinin doğu tarafında 5-6 km. genişliğinde bir düzlük, yaylak) İki gün devam eden çok çetin bir muharebe sonunda Karaman ve yandaşları esir oldu, askerleri dağıldı. Mut'ta bulunan Seyfeddin Süleyman Bey Karaman'a gelip oradaki sarayda tahtına oturdu. Devlet merkezi tekrar Karaman oldu. 
Sultan Seyfeddin Süleyman Bey, esir olan isyancıları hep affedip eski görevlerine tekrar atamıştı. Ayni isyancılar birkaç yıl sonra bir suikast düzenleyip Seyfeddin Süleyman Bey'i öldürmüşlerdir. (1361) 

KIVAMEDDİN OLAYI

Mut civarında Kıvameddin adında bir şaki türeyip emrine yedi bin kişi toplayarak yolları, belleri kesmeye, halktan zorla haraç almaya başlamış, Mut kalesini, Ermenek'te Gargara kalesini kontroluna almış, günden güne büyüyüp kuvvetlenmekte olduğunu haber alan Alaeddin Ali Bey asker çekip Kıvameddin üzerine yürüdü. AlaeddinAli Bey'in gelmekte olduğunu duyan Kıvameddin, Karaman Ermenek arasındaki Bıçakçı mevkiinde pusuya yattı ise de Karamanlıların saldırısına dayanamayıp kaçarak Gargara kalesine kapandı. Kıvameddin'i orada yakalayan Alaeddin Ali Bey Mut'a getirdi. 
Mut'ta saklı olan hazine ve silahlarını çıkartıp Mut kalesinde idam etti.(1358)

GÜME MUHAREBESİ

Suriyeliler, Sıvas ve Kayseri'yi alıp iki yıl kadar oturmuşlardı. O zaman Germiyan oğulları ile uğraşan A. Ali Bey Germiyan işini hallettikten sonra Kayseri üzerine yürüyüp Suriyelileri Halep'e kadar kovmuş, orada bir mıkdar askerbırakıp Karaman'a dönmüştü. Suriyeliler Şam'dan ve Halep'ten asker toplayıp Karaman askerlerine saldırdılar. Karaman askerleri Adana'ya çekilmek zorunda kaldı. Bunu duyan A. Ali Bey tekrar Suriyeliler üzerine gitti. 
Sultan'ın Suriye taraflarında birkaç ay kalmasından yararlanan Karataş Bey'i Esenoğlu Tarsus'a gelip, Tarsus beyi Yahşihan'ı kandırıp saltanat davasına kalktılar. Tarsus'ta kendi adlarına hutbe okutup, alem kaldırıp (bayrak çekip) Karataş üzerinden Mut'a geldiler. Mut'u  zaptettiler. Yahşihan'ın sultanlığını ilan edip adına para bastırdılar. Esenoğlu vezir oldu. Alanya'ya kadar olan yerleri zaptettiler. Silifke kalesinde hapis olan Kayseri beyi Mehmet oğlu Ertana'yı hapisten çıkarıp yanlarına aldılar, Mut'a geldiler. Ertana'nın hapisten çıktığını duyan, ona bağlı kabile beyleri askerleriyle Ertana'nın etrafında toplanmaya başladılar. Böylelikle kuvvetlenen Ertana ve Esenoğlu Güme yaylasına çıkıp otağ kurdular. 
Babası A. Ali beyin seferde olmasından Karaman savunmasında kalan Pir Ahmet bey Güme'de bulunan Yahşihan üzerine kardeşi Yakup'u gönderdi. Yapılan çarpışmada Yakup yenilerek çekilmeye mecbur oldu.  

“İÇEL” ADININ VERİLİŞİ

Karaman hükümdarı II. İbrahim Bey ölümünden evvel büyük oğlu İshak Bey'i veliaht yapmış Silifke valisi tayin etmişti. İbrahim Bey'in 1456 da Konya'da ölümü üzerine diğer oğlu Pir Ahmet Bey6 ağabeyi İshak Bey'in hükümranlığını tanımayıp Konya'da kendi beyliğini ilan etti. Böylelikle 
Karaman toprakları Toroslar hudut olmak üzere ikiye ayrıldı. Karaman- Konya taraflarına “OVA İL” deniz tarafına da “İÇ İL” dendi. Ova il adının hiç kullanılmamasına karşın, İç il adı “İÇEL” olarak günümüze kadar gelmiştir.
 
(Devam Edecek) 


870 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

CLAUDİOPOLİS - 14/12/2022
CLAUDİOPOLİS
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE - 30/11/2022
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
MUT'UN ESERLERİ YOK OLAN DEĞERLER - 09/11/2022
MUT'UN ESERLERİ YOK OLAN DEĞERLER
ÇATMA (Yayla Barınağı) - 02/11/2022
ÇATMA (Yayla Barınağı)
MUT - 26/10/2022
MUT
NUR SOFU - 19/10/2022
NUR SOFU
MÜFTÜ NADİR MUTLUAY - 12/10/2022
MÜFTÜ NADİR MUTLUAY
DAĞPAZARI MUHAREBESİ - 05/10/2022
DAĞPAZARI MUHAREBESİ
I. MEHMET'İN BEYLİĞİ ALMASI - 21/09/2022
I. MEHMET'İN BEYLİĞİ ALMASI
 Devamı