Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam500
Toplam Ziyaret782984
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
LİBYA'YA KARDEŞ DESTEĞİ
22/09/2023
Daniel Kasırgası'nın Libya sahillerine geldi ve mevsim ortalamasının 300 katı üstünde yağışa sebep olan kasırga, olağanüstü bir durum yarattı. Aşırı yağışla taşan Derne Vadisi Nehri, üzerindeki iki baraj ve köprüyü yıktı. Toplamda 24 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip iki barajın yıkılmasıyla korkunç miktarda su serbest kaldı. Ağırlığı da 24 milyon ton olan baraj suları, tüm hızıyla yokuş aşağı Derne'ye doğru ilerledi. Sele tanık olan kişiler, suyun yer yer 3 metre yüksekliğe ulaştığını söyledi. 20 cm yüksekliğindeki sel suyu yetişkin birinin ayağını yerden kesmeye, 60 cm yükseklik ise bir arabayı yüzdürmeye yetiyor. Derne'ye ulaşan sel suyunun yüksekliği düşünülünce oluşan yıkımın nedeni ortaya çıkıyor.
Son haberlere göre, selin geçtiği yerlerde hayat durmuştur! Ölenlerin sayısı ise 20 bini geçmiştir. Başta Türkiye olmak üzere, bazı ülkelerden çeşitli yardım malzemeleri gönderilmekte ve daha fazla hasara yol açılmaması için önlemler alınmaktadır.

***

1978-2011 yılları arasında 8 kez Libya'ya giderek, ülke ve yaşayan insanlarla ilgili bir hayli bilgi sahibi olan bir kişi olarak diyebilirim ki; Libya bizim için dostluğun ötesinde bir sevgi ile ilgi duymamız gereken ülkedir.
Muammer Kaddafi yönetimindeki Libya Devrim Komuta Konseyi tarihi bir toplantı yaparak şu yasayı çıkarıp, Dünyaya ilan etmiştir. Başta ABD olmak üzere, pek çok ülke, harekatımıza karşı çıkarlarken, Libya'nın yanımızda yer alması, dostluğun somut kanıtıdır. Devrim Komuta Konseyinin çıkardığı yasa metni şudur:
Madde-1 Libya Arap Cumhuriyeti gerektiği takdirde Hava, Deniz ve Kara Kuvvetlerini Türk Genelkurmayı Harekat Dairesi Başkanlığı emrine verecektir.
Madde-2 Türkiye'nin bütün petrol ve benzin ihtiyacı Libya'dan sınırsız olarak karşılanacaktır.
Madde-3 Türkiye gerekli gördüğü ve ihtiyaç duyduğu takdirde, hangi devletten, ne miktarda uçak, tank ve deniz aracı ile askeri mühimmat alırsa, bunların ödemesini, karşılıksız olarak Libya Arap Cumhuriyeti karşılamaya hazırdır.
Madde-4 Gerek gördüğü takdirde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bütün askeri malzeme ve araçlarının yedek parça ihtiyaçları Libya Devleti tarafından karşılanacaktır.

***

Bugün Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Türkiye Cumhuriyeti, bütün birimleriyle, Kardeş Libya'nın yanındadır. Bu kardeşliğin vecibesi olduğu gibi, insanlığın da gereğidir.

Önce Sağlık Bakanımız şu açıklamayı yaptı:

“Libya'ya ulaşan ekiplerimiz, 2 tam donanımlı 4X4 Acil Yardım Ambulansını Derne kentindeki sağlık hizmeti sunumu ve yoğun bakım hastalarının sevklerinin daha güvenli şekilde yapılabilmesi için sağlık idarecilerine teslim etti. 10 Ambulans, UMKE ATAK donanımlı 5 araç, 6 Acil Müdahale Aracı ise ekiplerimizce kullanılıyor. Afetzede Libya halkının yanındayız."
Bu açıklamalı M.S.B.mızın şu kısa açıklaması medyaya yansıdı:
“TCG Sancaktar, Bayraktar ve Osmangazi gemilerimiz ile, pek çok yardım malzemesi Libya'ya ulaştı.”
AFAD Başkanı Memiş'in şu açıklaması da şu duyuruyu yaptı: “Libya'ya iki askeri gemiyle 550 personel ve yaklaşık 4 bin ton yardım malzemesi gönderildi…”
Önceki gün Libya'nın Ankara Büyükelçisi Mustafa El-Kuleyb, basına özetle şu açıklamayı yaptı: “Türk hükümeti, halkı, insani yardım kuruluşları, üniversiteler; ayrıca Türkiye'nin elçilikleri ve konsoloslukları bizimle dayanışma içeresindeydi. Bunu takdir ediyor ve gurur duyuyoruz. Bu vesileyle de Türkiye ve halkına teşekkür etmek istiyorum, özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve bakanlara...Türkiye'nin Libya'ya gönderdiği insani yardımlara, arama kurtarma ve sağlık ekiplerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kuleyb, Türkiye yardım gönderen ülkelerin başındaydı, hatta belki de sel bölgesine yardım ulaştıran ilk ülkeydi. Derne'deki selin ilk saatlerinden itibaren Türk yetkililer bizimle irtibattaydı. Türk halkıyla bizim tarihi, kültürel, siyasi ekonomi ve kardeşlik, dostluk bağlarımız var. Dolayısıyla Türk halkının bu yardımlarına şaşırmadık. Türkiye her zaman üzerine düşeni yaptı. Bundan mutluyuz. Bu ilişkilerin sürmesini umuyoruz.”


433 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK - 26/04/2024
Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI - 23/04/2024
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN - 19/04/2024
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken) - 16/04/2024
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken)
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY - 05/04/2024
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER - 29/03/2024
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM - 22/03/2024
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI - 19/03/2024
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA - 12/03/2024
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA
 Devamı