Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam527
Toplam Ziyaret783011
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
ÖĞRETMENLER GÜNÜ
24/11/2023
Öncelikle, Öğretmen Kardeşim Mehmet Ünver ve eşi Öğretmen Gönül Hanım’ın, 
Öğretmen Öğr.Gör.Oğlum Dr.Deniz Ünver’in 
Öğretmen Torunum Arda Akın ve eşi Ögretmen Seda Hanım’ın 
Öğretmen Öğr.Üyesi Torunum Doç.Dr. Özge Öner’in 
Öğretmenler Gününü kutluyor, onlarla gurur ve onur duyduğumu belirtmek isterim. 
Edirne’den Ardahan’a, Trabzon’dan Mersin’e…Kıbrıs’tan İskandinav Ülkelerine, Asya’dan Afrika’ya, Doğu Türkistan’dan Orta Asya’ya Dünyanın her yanında yaşamakta olan tüm dostlarımın Öğretmenler Gününü kutluyorum. 
Bilindiği gibi Devletimizin Kurucusu, Milletimizin Kurtarıcısı, eşsiz kahraman Mareşal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk 24 Kasım 1928 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Millet Mektebi Talimatnamesi'nin 4. Maddesine göre, "Millet Mektepleri'nin Başöğretmeni” ilan edilmiştir. İşte bu yüzden, O’nun 100.Doğum yıldönümü olan 1981 yılından bu yana 24 Kasım günleri Öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır. 
Cumhuriyetimizin kuruluş günlerinde ulu önder Atatürk’ün öngördüğü gibi toplumumuzun her bakımdan ileri gidebilmesi, ulusal değerlerini koruyarak evrensel ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması için gerçekleştirilen aydınlanma devrimlerinden biri de Türk Harf Devrimidir. Şunu da unutmamak gerekir ki Cumhuriyet öncesi kullanılan yazı sistemi Osmanlı aydınlarınca da yoğun tartışmalara yol açmıştır. Ancak Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk’ün önderliğinde bu konuda daha önce yapılanlar da göz önüne alınarak sürdürülen çalışmalar sonucunda Türkçenin ana yapısına uyum sağlayacak biçimde özel olarak düzenlenen Latin alfabesi oluşturulmuş ve bu yeni alfabenin kullanımı 1 Kasım 1928’de 1343 sayılı kanunla yürürlüğe girmiştir.  
Atatürk 10 Ağustos 1928 gecesi Sarayburnu’nda yaptığı konuşmada şunları söylemiştir: “Bugün yapmak zorunda olduğumuz çok değerli bir iş daha vardır: Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmek. Kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya bütün yurttaşlara öğretiniz. Bunu yurtseverlik, milliyetçilik görevi biliniz. Bu görevi, yaparken düşününüz ki bir ulusun, bir sosyal topluluğun ancak yüzde onu okuma yazma bilir, yüzdedoksanı bilmezse, bundan insan olanların utanması gerek”.  
1 Kasım 1928’de TBMM’nin açılış konuşmasında da şu sözlerle harf devriminin önemini vurgulamıştır:“Büyük Millet Meclisinin kararıyla Türk harflerinin kesinlik ve yenilik kazanması bu memleketin yükselmesi uğrunda bambaşka bir geçit olacaktır.” 
         Ulu önderimiz her vesileyle yazıyı değiştirecek devrimi anlatabilmek için yurt gezileri yapmış, yeni yazıyı tanıtmıştır; bu yazının ne denli kolay öğrenilebileceğini belirterek her konuda olduğu gibi bu işte de ulusumuza öncü olmuştur. O günlerde kurulan Millet Mekteplerinin bütün sınıflarındaki vatandaşlarımız kısa sürede okuma yazmayı öğrenmiş, temel yurttaşlık bilgilerini edinmiştir. Başöğretmen Atatürk, yurdumuzun çeşitli yörelerinde eline tebeşiri alıp kara tahta başında bizzat öğretmenlik yapmıştır.  
Atatürk her vesileyle uygarlık yolunda aşılması gereken en büyük engelin cehalet olduğunu vurgulamıştır. Bu nedenle, eğitimin bilimsel ve laik temeller üzerine oturtulması ve ülke koşullarına uygun eğitimle ilgili her konuya önem verilmesi cumhuriyetin temel uğraşı olmuş ve bu büyük davanın önde gelen uğraşıcılarına, yani öğretmenlere, büyük önem verilmiştir. 
Büyük Önder, 1925 yılında öğretmenlere hitaben yaptığı bir konuşmasında   “Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da bir milleti esaret ve sefalete terk eder.” sözleriyle milli eğitim alanındaki hedefleri açık seçik ifade etmektedir. Yani, hedef, Türk milletinin bir daha işgal ve esaretle karşılaşmasını engelleyecek bir eğitim biçimini oluşturmak. Böyle bir eğitim biçiminin altyapısını da pek tabii ki bilimi dinden, aklı inançtan bağımsızlaştırmayı amaçlayan aydınlanma devrimleri oluşturmuştur. Atatürk 1925 yılında yine öğretmenlere hitaben yaptığı bir konuşmada “Bir taraftan genel olarak cehaleti gidermeye çalışmakla beraber, diğer taraftan toplumsal hayatta bizzat etkili iş gören ve verimli uzuvlar yetiştirmek lazımdır. Bu da ilk ve orta öğrenimin pratik bir tarzda olmasıyla mümkündür. Ancak bu sayede toplumlar iş adamlarına, sanatkârlara sahip olur. Bittabi milli dehamızı geliştirecek, kültürümüzü layıkolduğu dereceye ulaştırmak için yüksek meslek erbabını da yetiştireceğiz.” Sözleriyle ilk ve orta öğretimde öğrencilere yapabileceklerini, başarabileceklerini yaşayarak öğrenmeleri gerektiğini benimseten bir eğitim sistemini öngörüyordu.  
Nitekim bu yaklaşım Türk eğitim sistemi tarihinde kırsal bölgelerdeki öğrenciler için başarılı bir eğitim modeli olan Köy Enstitülerinin temellerini oluşturmuştur. Böyle bir sistemde esas olan salt akademik başarı ve ezici bir rekabet değildir. Öğretmen her öğrencinin farklı bir yeteneği olabileceğini bilir ve bu farklılıkları destekler ki öğrenciler çok yönlü gelişsinler. Pek tabii ki tek tip başarının söz konusu olmadığı bu sistemde öğrencinin kişisel yetenek ve becerilerini arka plana iten çoktan seçmeli sınavların yerini bilgi ve düşünme becerilerini nasıl kullandığını inceleyen değerlendirme yöntemleri almıştır.  
Başta Başöğretmen Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal eden tüm öğretmenlerimize Allah’tan Rahmet diliyor; artık emekliye ayrılmış olan birbirinden değerli öğretmenlerine, bundan sonraki yaşantılarında sağlık…sağlık..sağlık diliyor; filen, kutsal görevlerini ifa etmekte olan öğretmenlere de başarılar ve mutluluklar diliyor, Merhum dostum, Şair İlhan Geçer’in şu şiiriyle, bir kez daha öğretmenlerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 

              Işık Dalı  

Ellerin vardır öğretmenim, 
Memleketin alın yazısını yazar. 
Dağıtır kopkoyu karanlıkları, 
Ellerin yüreklerimizde bahar. 
 
Gözlerin vardır öğretmenim, 
İleri ve aydın ufuklara bakan gözlerin, 
Boğar ışığını yobazlıkların, 
Mutlu yarınlar, muştular 
Sıcak ve derin. 
 
Yüreğin vardır öğretmenim, 
İçinde ne kötülük, ne karanlık, ne de kin. 
Sevgiyle, iyilikle, bilimle dolu, 
Hep vatan için çarpan yüreğin. 


389 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK - 26/04/2024
Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI - 23/04/2024
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN - 19/04/2024
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken) - 16/04/2024
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken)
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY - 05/04/2024
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER - 29/03/2024
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM - 22/03/2024
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI - 19/03/2024
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA - 12/03/2024
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA
 Devamı