Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam528
Toplam Ziyaret783012
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
Amerikalı Türkler M E L U N C A N L A R
16/01/2024
Bizim her vesileyle vurguladığımız gibi; yer yüzünde nerede insan yaşıyorsa, orada Türk vardır. Türk Dünyası kavramı, çok geniş bir alanı kapsar. Türkler'in anayurdu ise sadece Orta Asya değildir. Anayurdumuz Avrasya'dır ve Türklük, binlerce yıl önce Avrupa'da var olmuştur. Bugün Dünyanın jandarması durumundaki Amerika Birleşik Devletleri kurulmadan önce, bu kıt'ada Türk kökenli Kızılderililer yaşamıştır. Amerika'daki Türkler'den söz ederken, kuşkusuz Kızılderililer önemli bir yer alacaklardır. Ama onlar kadar önemli olan bir başka Türk topluluğu daha vardır: Meluncanlar...
Amerikalı Meluncanlar'ın Türk kökenli olduklarını dünyaya ilk olarak İngiliz BBC Televizyonu duyurdu. Bilindiği gibi, Amerika'yı İngiliz, İskoç ve İrlandalıların kurdukları yazılmış ve tarihlere öyle kaydedilmiştir. Ama kıt'anın güney doğusundaki Tenesi Eyaletindeki Apalaş Dağlarında yaşayan Meluncanlar, kökenlerini araştırıp, belgelere ulaşınca, gerçek tarih ortaya çıkmıştır. Bu gerçeğin ortaya çıkmasından sonra İngiliz BBC Televizyonu söz konusu bölgeye bir ekip gönderip, Meluncan aydınlarıyla röportajlar yaparak, yayımlamıştır.
Webster Uluslar arası Sözlüğünde “Melungeon” veya “Malungeon” adıyla yazılan açıklamada  Meluncanlar, Kızılderililerle karışmış, beyaz ve soyunda az miktarda zenci kanı olduğu sanılan bir topluluk olarak tarif edilmektedir. Bu tariften yola çıkan Meluncanlar, Kızılderililerden başlayarak soylarını araştırmaya  başlamışlardır. Araştırmalar sonucu ele geçen tarihi belgelere göre, 1550 yıllarında Akdeniz'deki deniz taşımacılığı ve su yollarını ele geçirmeye çalışan İngiltere ile İspanya ve Portekiz arasında savaş çıkar. Portekiz, Amerika'da  Güney Cardina adlı kesimde Santa Elena adlı bölgeyi ele geçirerek bir koloni kurar; bu koloniye Akdeniz'deki savaşlarda esir aldığı insanları yerleştirir. İngilizler, Amiral Frances Drake ile Amerika'daki bu Portekiz sömürgesini ele geçirdiklerinde, Akdeniz'den getirilen esirleri görürler, bu esirler arasında 400 Türk denizcisi de vardır. Amiral Drake Küba'da bir kale inşaası ve buranın korunmasını bu 400 Türk leventine vermeyi düşünür ; ancak Küba'ya giderken şiddetli fırtına Amiral Drake'nin gemilerini Florida sahillerine sürükler. Drake İngiliz limanı olan Kuzey Cardina'daki Roaneke adasına gelir. 400 Türk'ü karaya çıkartarak beklemelerini söyler. Ancak Türkler beklemezler  ve bölgedeki Pohatan ve Pamunkey Kızılderili kabilelerine mensup kızlarla evlenip, kıt'a içerilerine doğru yayılırlar.
Bir süredir Meluncan kelimesinin etimolojisi üzerinde de durulmaktadır. Bu adın “mel'un” ve “can” kelimelerinden kaynaklandığı var sayılmaktadır ki, bu takdirde “lanetli can” veya “Tanrı tarafından terkedilen adam” anlamlarını içermektedir. “Mel'un Cin” biçiminde yorumlayanlar da vardır. Bu topluluğun milliyeti hakkında yapılan değerlendirmelerde, onların Yunanlı, Kuzey Afrikalı, Suriyeli vb. olduğu doğrultusunda görüşler öne sürüldü. Fakat, Virginia Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kitle İletişim Uzmanı Meluncan asıllı Prof.Dr. Brent Kennedy, araştırmalarını tamamlayıp, belgelerini önce makale sonra da kitap bütünlüğünde yayımlayınca gerçekler ortaya çıktı. Brent Kennedy, kendisinin ve atalarının Türk kökenli olduklarını çok sayıdaki belgeyle kanıtladığı gibi, DNA testleri ve Genetik incelemeler de yaptırdı. Ayrıca çok değişik kültür ve dil çalışmaları da yapılarak, tereddütler ortadan kaldırıldı.
Brent Kennedy'nin “The Melungeons-The Resurrection of a Proud People” (Meluncanlar-Gururlu bir halkın yeniden dirilişi-Amerika'daki bir etnik temizliğin anlatılmamış hikayesi) adlı kitabında vurgulanan hususlar arasında, Meluncanlar'la Türkler arasında şu ilginç benzerlikler saptanmıştır:
Genetik Uyum: Amerika'daki  200'den fazla Meluncan üzerinde yapılan kan ve DNA testleri, bu insanların Türk olmaları ihtimalini güçlendirmektedir.
Sünnet geleneği sürüyor: Meluncan topluluğunda, erkek çocuklar sünnet ettirilmek suretiyle bu gelenek devam ettirilmektedir.
Geleneksel Türk Motifleri: Bir çok battaniye, halı, kilim, el işlemeleri, geleneksel Türk motiflerine çok benzemektedir.
Kıbleye yönelik dua: Hiçbir kiliseye mensup olmayan Meluncanlar'ın geçmişte günde 5 kez  Kıble'ye yönelerek dua etmeleri ilginçtir. Meluncan asıllı Prof.Dr.Culbertson, dedelerinin günde 5 vakit namaz kıldıklarını söylemiştir.
Aynı folklor: Müzik, halk oyunları, giyim-kuşam ve halkın yaşantısındaki pek çok şey, Meluncanlar'ın Türk kökenli olduklarını kanıtlamaktadır.
Brent Kennedy, Amerika'daki birçok yer adının Türk dilinden kaynaklandığını da tespit  etmiştir. Mesela, ünlü bir eyaletin adı olan “Alabama”, “Ala-Bamya”dan; “İova” ise, “Ay-Ova” dan gelmektedir. “Ata” ve “ana” kelimeleri, Çeroki Kızılderilileri tarafından bugün de kullanılmakta olup, bu sözler, Kızılderili diline Meluncanlar'dan geçmiştir.

Çeşitli Bilgiler
Prof.Dr.Brent Kennedy'in verdiği bilgiye göre Meluncanlar'ın sayıları 2,5 milyondur. Bu nüfusun önemli bir kısmı Virginia Eyaletinin Vise kentinde yaşamaktadır. Amerika'nın çeşitli bölgelerinde yaşayanlar da bulunmaktadır. A.B.D.'nin önde gelen dergilerinden US News & World Report'un yayımladığı bir yazıya göre, Amerika Birleşik Devletlerinin ünlü başkanlarından Abraham Lincoln, ünlü ses sanatçısı Elvis Presley ve beyaz perdenin unutulmaz yıldızlarından Ava Gardner de Meluncan Türklerindendir.
Meluncanlar bugün, A.B.D.'ndeki en güçlü Türk lobisini teşkil etmektedir. Türkiye'ye yönelik Ermeni propagandalarının karşısına en güçlü biçimde çıkanlar onlardır. 
Meluncanlar uzun yıllar büyük sıkıntılar ve acılarla yaşamak zorunda kaldılar. Amerikan bağımsızlık savaşına katılarak can veren bu insanlar, maalesef adam sınıfına sokulmayıp, sayılmadılar. Kızılderililer bile kayıtlara geçirilirken onlar, görmezden gelindiler. Yıllarca seçme ve seçilme hakkından mahrum bırakıldılar. Kızılderililer'le yaptıkları evlilikler nedeniyle elde ettikleri yasal hakları bile verilmedi. Bu talihsizlikler, Brent Kennedy'nin çabalarıyla sona erdi.  Bölgedeki tarihçi ve genetik bilimcilerden oluşan 35 kişilik bir kurul, Meluncanlar'la ilgili yoğun bir araştırma, derleme ve değerlendirme çalışmasına girişti. Bu kurul, öncelikle topluluğun Amerika'ya geliş öyküsünü ortaya koydu. Gerçek, yukarıda belirttiğimiz  400 tutsak Türk levendinin, bugünkü Meluncanlar'ın ataları olduğuydu ve bu gerçek İngiliz kaynaklarında da açıkça belirtiliyordu. 
(Devam Edecek) 


237 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK - 26/04/2024
Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI - 23/04/2024
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN - 19/04/2024
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken) - 16/04/2024
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken)
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY - 05/04/2024
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER - 29/03/2024
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM - 22/03/2024
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI - 19/03/2024
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA - 12/03/2024
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA
 Devamı