Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam24
Toplam Ziyaret782508
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
KARABAĞ VE ŞUŞA
06/10/2023
Yalnız Türkiye'nin ve Türk Dünyası'nın değil, hatta tüm Dünyanın gündeminde bir Türkiye Yüzyılı var. Bu cümleden, Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin giderek daha da güçlenmekte oluşu gerçeği var. Bu kardeşlik sayesinde esasen Azerbaycan toprağı olan Karabağ'ın düşmandan kurtarılmış olması var…SSCB'nin dağılma sürecinde, Ermeniler Rus tanklarını da arkalarına alarak Karabağ'ı işgal etmiş, oradaki onbinlerce kardeşlerimizin Azerbaycan'a sığınmalarına neden olmuşlardı…Bugün gelinen noktada, Karabağ kurtarılmış olup, o güzel Türk Yurdunun göz bebeği olan Şuşa, TÜRKSOY kararı ile 2023 yılının Türk Dünyası Başkenti olmuştur.
Azerbaycan seyahatlerimin birinde, İlimler Akademisi Başkanlığı da yapan Akademik Feramez Maksudov, Prof.Dr.Refik zeka Handan vb.dostlarla üç araçlık konvoy halinde, Karabağ seferimiz olmuştu. Günlüğümde Karabağ ve Şuşa izlenimleri özetle şöyle yazmışım:

***

Ermenilerin Karabağ ile ilgili talepleri devam ediyordu ve bir gergin ortam vardı ama henüz işgal edilmemişti. Uzun bir yola çıkmıştık ve bu yolculukta, Karabağ'a da girip buradaki Türk izlerini görmemiz gerekiyordu.
İlk durağımız Yevlak oldu. Azerbaycan seyahatlerimde bu kentten birkaç kez geçmiştim. Demir yolu ve kara yolunun kavşak noktalarından biriydi. Bu güzel kentte Azerbaycan'ın en büyük yün fabrikası vardı. “Karabağ Dinlenme Yeri”nde bir süre oturup çay içmiştik. Önünde… Ne yazık ki, daha o tarihte kent, tamamen Ermenilerle meskûn bulunuyordu.
Ve Hankend… Ermenilerin deyimiyle Stepanakerd… Ne olur, ne olmaz endişesiyle Feramez Maksudov, Hankend'de durmadan yolumuza devam etmemizi istemişti; ama ben, ne olursa olsun diyerek; Karabağ'ın başkenti olan bu kentte durup fotoğraflar çektim.

ŞUŞA

Hankend'i geçtikten sonra, dağ yolundan döne dolaşa yükselip Şuşa Kalesi'ne ve yaylasına ulaştık. Hankend'den geçişte bir hayli gerilen Refik; Karabağ'a hâkim tepeden aşağıya doğru bağırarak; “Sen alçak! Benim başımdan tacımı mı almak istiyorsun? Şuşa Azerbaycan sultanının tacıdır!...” diyordu. Sözcük anlamı şişe olan Şuşa, 18. yy'da Penah Han'ın ilgisiyle gelişmiş ve bu nedenle vaktiyle buraya “Penahkend” de denilmiş.
Şuşa'da Cıdır Düzü'ne çıkıp dağları, vadiyi, ırmağı, ormanı, kasaba ve köyleri kuş bakışı seyrettik. Örneğin Hankend'den yaklaşık 500 metre yüksekteydik. Buradan birçok mağaralar görülüyordu. Şuşa Hanı İbrahim Han (18. yy), Ağa Mehemmet Han Kaçar'a karşı Şuşa vadisinde mağaralarda saklanmış.
Cıdır Düzü, Kafkas dağlarının doruğunda, bir futbol sahasından daha büyük bir alandı. Sanki özel olarak düzenlenmiş gibiydi, ama düzlük doğaldı ve bu nedenle Cıdır Düzü deniliyordu. Eskiden burada atlı cirit oyunları oynanıyormuş. Düzlüğün altındaki Taşaltı Deresi de sırıl şırıl akıyordu.
Acıkmıştık. Cıdır Düzü'ndeki Harı Bülbül Millî Yemekhanası'nda karnımızı doyurduk; sonra da Şuşa'yı gezdik. Şuşa'da 13 bin kişi yaşıyordu. Bunların 1000 kadarı Ermeni, diğerleri Türk'tü. Yani Şuşa, katıksız bir Türk kentiydi.
Şuşa'daki kadim bir camiin ibadete kapatılarak Şuşa Tarih Müzesi'nin kurulmuş olmasına bir yandan üzülürken öte yandan hakikaten fevkalade güzel bir müzenin düzenlenmiş olmasına sevinmiştim. Buradaki belgelerden birisi, Ermenilerin, Azerbaycan topraklarına ayak basmalarıyla ilgiliydi. Müzedeki etnografik ve folklorik malzemeler de Türk kültürünün özgün örnekleriydi.
Şuşa'da ziyaret ettiğimiz mekânlardan biri de Vagif Anıt Kabri idi. Ünlü Azeri bilgin Molla Penah Vagif için, o tarihlerde görkemli bir anıt mezar inşa edilmiş ve törenle açılışı yapılmıştı. Müzeye bağlı olarak bakımı ve koruması yapılan anıt mezarda görevli olan Gönül Sabir gızı Bağırova, bilgiler verirken bana; “Komünist gazetesinde sizinle yapılan röportajı okudum. ” dedi ve ekledi; “Siz orada günde 24 saat bana az geliyor, çalışmalarımı tamamlayamıyorum, dediniz, bu sözünüz çok ilgimi çekti…” Gönül Hanım bana müze defterini de imzalattı.
Şuşa'nın yüz akı olan bir yer de İsa Bulağı idi. Orman içerisindeki bu güzel dinlenme yerinde, nefis bir de bulak akmakta ve suyu içilmektedir. Aslında Ağdam'da buluşmayı tasarladığımız; fakat görüşemediğimiz Nurettin Aliyev'in dostları Paşa İskenderov ve Abbas Eyvazov Nasıroğlu ile İsa Bulağında buluştuk. Yine masa donatıldı; yine kadehler kalktı; yine Feramez'in mükemmel tamadalığında yemek yedik. Feramez, Nurettin Aliyev'den söz ederken; “Öğrencilerimin 69'u bir yana, Nurettin bir yanaydı…” dedi. Nurettin'in kayınbiraderi Faik Mamedov ise; “Bu günler bizim için bayramdır. ” derken, bir gerçeği yansıtıyordu. Gerçekten hepimiz, bayram coşkusu içindeydik. O sırada Şuşalı Türkolog Kadir İsmayılov geldi ve doğru bana yaklaşarak; “Sizi Bakü'den tanıyorum, kadim Türk yurdu Karabağ'a hoş geldiniz. ” dedi.
Yemekten sonra araçlarımıza binip yola çıktık. Mingeçevir kentini kuş bakışı seyrederek Kür nehri üzerinde kurulan hidroelektrik santraline ulaştık. Buradaki gölün uzunluğu 35 km imiş, ama o günlerde 2 km daha eklenmişti. Buradaki barajın, bölgeyi, hatta komşu ülkeleri de aydınlatan büyük bir baraj olduğunu söylediler. O arada ünlü şair Mikail Müşfik'in, “Mingeçevir Destanı” adlı bir eserinin mevcudiyetini öğrendim.

***

Aradan yıllar geçti…Türkiye-Azerbaycan kardeşliği, güçlendi, güçler birleşti ve işgal altındaki Karabağ kurtarıldı. Ama azgın Ermeni uslanmadı! Türk düşmanı Batılıların desteğiyle bir kısım Ermeniler silahlandırıldı ve bir daha Karabağ'da saldırıya geçtiler. Bu kez Ruslar da arkalarında durmadılar. 
Kafkaslar'da büyük bir güç haline gelen Azerbaycan Ordusu, gerekeni yaptı ve birkaç saat içerisinde Karabağ'da sükûneti sağladı.


422 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK - 26/04/2024
Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI - 23/04/2024
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN - 19/04/2024
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken) - 16/04/2024
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken)
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY - 05/04/2024
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER - 29/03/2024
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM - 22/03/2024
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI - 19/03/2024
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA - 12/03/2024
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA
 Devamı