Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam425
Toplam Ziyaret783446
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
KIZILDERİLİLER TÜRK MÜDÜR?
22/12/2023
(Geçen Sayıdan Devam)
 
   Gazeteci ve akademisyen dostum Dr. Ahmet Ali Arslan, yıllarca A.B.D.'nde yaşamış ve Kızılderililer ile ilgili geniş araştırma çalışmaları yapmış olan bir bilim adamıdır. Dr.Arslan henüz bulgularını kitap bütünlüğünde yayımlamamıştır ama; zaman zaman yayımladığı makaleler ve gazete yazılarında ilginç görüşler öne sürmüştür. Gazeteci Düzgün Karadaş'la yaptığı söyleşide verdiği cevapları, özetleyerek sunmak isterim.
- Kızilderililerin arasında yaşayan biri olarak Kızılderililer'in 'Türk olup olmadıkları konusundaki tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz? 
- Amerika'da Kongre tarafından varlığı kabul edilen ve Federal bütçeden ödenek ayrılan Kızılderili kabilelerinin sayisi 520'dir. Bunların dini merasimleri; yaradılış ve türeyiş destanları bizim kültür hayatımızda "Türk'e çare bitkiler" dediğimiz yaban bitki ve çiçeklerinden yararlanarak uygulanan tedavi yöntemleri büyük benzerlikler gösteriyor. Bir din olarak değil inanç ve yaşayış tarz ı olarak benimsenen Samanizrnin Orta Asya, Sibirya ve Kuzey Amerika yerli kabileleri arasında yaşayan şekli de çok benziyor. 
- Amerika ya nasıl geçtiler? 
- Bugün Amerikalı ve Kanadalı sosyal antropologlar, Kızılderili'lerin Orta Asya, özellikle Altay, Tuva, Televüt Türklerinin yaşadığı bölgeden kuzey doğuya göç ederek Bering Boğazı üzerinden Amerika kıtasına 15-20 bin yıl önce geçtiklerini ve beraberlerinde at, köpek getirdiklerini yazıyor. 
- Yaşam şekilleri bakımından Türkler'e benziyorlar mı? 
- Özellikle Bering Boğazı 'na yakın yerlerde yaşayan Kızılderililer totem geleneğine sahip. Bizde Amerikan filmlerinden kalma yanlış bir inanç var. Kızılderililer'in totemlere tapındıklarını zannederdik. Oysa dini açıdan bakıldığında, gökyüzüne doğru uzanan her totern, Tanrının "bir"liğini temsil ediyor: Yani Şaman geleneğini sürdürüyorlar. 
- Yani bizdeki Nevruzun aynısını Kızılderililer'de mi kutluyor? 
- Evet. Örneğin Kaliforniya ve etrafındaki topraklarda dağını kolarak yaşayan Amerika yerli Kizılderili kabilelerinden Yurok, Karuk, Hupa, Yılki, Pomo, Modoc ve Maidu kabileleri yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen mart ayında bahar bayramını kutluyorlar. 
- Kızılderililer arasında Asya'dan geldiklerine inananlar var mı? 
- Pala Kabilesi, Amerika'ya Asya topraklarından kayaklarla geçtiklerini söylüyor. Mohawklar da kendi kültürünü Orta Asya Türk kültürü ile bir sayıyor. Bu arada Mohawklar kendilerine Mohikan denilmesinden hoşlanmıyor. Siu Kabilesi de "su" anlamını taşıyor. Ve Mohawklar, Türkler'le kan kardeşi oldukları na dair Türk Büyükelçisine mektup yazmışlar. Bozkurt'tan türeme destanı, Nootka Kızılderili kabilesinin türeyiş destanında birebir yaşıyor. Nootka kabilesi ise, diğer kabileler tarafından "bozkurttan türeyen kabile" olarak biliniyor ve bölgede bu adla çağrılıyorlar. Ayrıca yiğitlik ve gözü karalılıkları ile tanınan Black Foot (Kara Ayak) adlı kabilenin de yine Oğuz Destanı 'na göre, Çinliler'in katliamından kaçtıklarını yazıyor. Atsina Kabilesi, Türkler'le akraba olup, Türeyiş Destanımızda yer alan dişi kurt Asena ile ayni adı taşıyor. Sembol olarak türediklerine inandıkları dişi kurt figürünü kullanıyorlar. 2500 yıl önce Bering Boğazını geçerek Alaska'ya yerleşenler Türk asıllı Ata Başkan kabilesidir. Bugün halen 6500 Alaskalı kendilerini Ata Başkan'lardan sayar ve bunların 2400 kadarı Yukon ve Koyukok nehirleri kı yılarındaki köylerde yaşarlar. Bu köylerde Ata Başkan ve Koyukon dilleri konuşulur. Kanada sözünün aslı Kızılderili lisanına göre "Kan-Ada"dır. Ata'Başkanlar Asya'dan Alaska'ya, oradan Amerika kıtasının öteki bölgelerine geçtiler. 
Bilim adamlarına göre, Ata Başkan ve Apaçiler ile, Alaska'dan Hudson'a kadar uzanan adına(Ahtına), Han, Hul (Kauçuk), Ingalak, Koyukan, Kus Kokvim, Kutçu, Tan Ana, Tan Ayna ve Tan Anakros Kızılderili kabileleri Türk olup, Ata Başkan dili ailesine aittirler. Bu kabileler Kızılderi diline göre Arizona, Kaliforniya ve Teksas (Tek-Saz)'a yerleşmişlerdir. Teksas'ın asıl adı, Kızılderili diline göre Tek Saz'dır. Bu görüşler, Amerikalı bilim adamları tarafından da kabul edilmektedir. Bilindiği gibi yüzyıllarca göçebe topluluklar halinde yaşamış olan Türkler, gittikleri yere, geldikleri yerlerin adlarını da götürmüşlerdir. Dağ, nehir, ova, körfez, ada ve kentlere Türkçe isimler verilerek, o bölge Türk yurdu yapılmıştır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; Alaska'nın ada, nehir, 'körfez, dağ, göl, deniz ve coğrafi isimlerinin tamamına yakını Türk Devletleri, Türk Kabileleri ve Türk büyüklerinin isimlerini taşımaktadır.Alaska'da Istik, Yakut; Hunah, Dol-Gan (Duncan), Karluk, Kayu (Kayı), Ingalık (Ungalık), Ata Başkan, Çuğaş (Çuvaş) ve Tan-Ana bunlardan sadece birkaçıdır. Adak (ada), ak ayak, ak-un, dun kan (kent), kaçımak (körfez), kan aga (ada), kanamaz kız, kan ol (kent), kana kanak, kavalya (ada), kurd ova, kutluk (kent), kuyu (ada), milik tavuk, nine, tan aga, tan ana, koyuk (kent), ulak (ada), yun aska (ada), yakut, kovikhan (göl), han eli, kent, ata ba ş (göl), ata başkan (nehir) Türkçe yer adlarıdır. Türk dilbilimcileri, inceleme yaptıkça, Kızılderili kabilelerinde konuşulan dillerde, yeni yeni Türkçe kelimeler tespit ediyorlar. Bu çalışmalar enine boyuna derinleştirildiğinde, bütün dünyayı şaşırtacak benzerliklerin ortaya çıkacağına inanıyorum.  
Yıllardır sinemalarda ve televizyon ekranlarında Kızılderili filmleri seyrederiz. Bir çoğumuz, Kızılderililer'in, beyazlara karşı verdikleri mücadelede, bayazların tarafını tutmuş ve filmdeki "esas oğlan"'ı alkışlamışızdır. Oysa beyaz adamın katlettiği Kızılderili bizim soydaşımızd r. Reha Oğuz Türkkan'ın deyimiyle, amca oğludur. Batı dünyasının "Yeni Dünya" olarak adlandırdığı Amerika'nın asıl sahipleri, yerli Kızılderili'lerdir. Bu temiz insanlar, topraklarına gelen beyaz adamlara ekmek, su verdiği gibi, yerleşebilmeleri için toprak bağışlamıştı r. Ama o beyaz adam, Kızılderili'nin canını da almıştır!.İngiliz, Irlandalı, İskoç, Galli, İspanyol, İtalyan, Fransız v.b.olan Amerikalı beyaz adam bugün dünyanın jandarmalığına soyunmuştur! Zaman zaman jandarmalığını bize de göstermek için, üst düzey yöneticiler gönderip, onurumuzu rencide etmektedir. 
Peki, bu insanlık dışı davranışlara dur diyecek bir makam var mıdır? Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın gözü, Amerika'nın uzaklarındadır. Hülasa Kızılderililer Türk'tür ve bu gerçek bilim adamlarınca kabul edilmiştir. Dolayısıyla, Türk Dünyası kavramı içerisinde onların da yeri vardır ve bu topluluk bizim için çok önemlidir. Çünkü, Dünya'nın jandarması A.B.D. 'nde bir lobimizin bulunmasında yarar vardır. Bu lobi, tarih içinde bu ülkeye gidip yerleşen insanlarımızın yanı sıra; Meluncanlar, Kızılderililer ve Avrasya'nın çeşitli bölgelerinden gidip yerleşen soydaşlarımızla oluşacaktır. Bu nedenle bizim Kızılderililer ile ilgilenmemiz doğaldır. Bu ilgi, onların Türk Kurultaylarına katılmaları ile başlamıştır ve devam etmelidir.
 
-BİTTİ- 


532 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK - 26/04/2024
Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI - 23/04/2024
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN - 19/04/2024
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken) - 16/04/2024
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken)
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY - 05/04/2024
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER - 29/03/2024
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM - 22/03/2024
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI - 19/03/2024
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA - 12/03/2024
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA
 Devamı