Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam490
Toplam Ziyaret783511
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
KIZILDERİLİLER TÜRK MÜDÜR?
19/12/2023
Dünya bilim çevrelerinin kabul ettikleri gerçek odur ki; Kızılderililer Türk'tür.  Geçtiğimiz yıllarda, bu gerçek doğrultusunda çok sayıda makaleler ve kitaplar yayımlanmıştır. Kuşkusuz, Kızılderililer'in soy-kökleriyle ilgili çeşitli görüşler öne sürülmüştür. Bunlardan en akla yatkın olanı, binlerce yıl önce Asya'dan Bering Boğazını geçerek Alaska'ya geldikleri; oradan 2500 yıl önce Amerika kıtasına geçmiş oldukları; bir kısmı Kanada'ya yerleşirken, diğerlerinin A.B.D. , Meksika, Orta ve Güney Amerika'ya dağıldıkları hususundaki görüşlerdir. Kimi bilim adamları onların Moğol ırkından geldiklerini; fiziki ve karakter özellikleri bakımından Çin ve Japonlara benzediklerini yazmışlardır. Ancak, dillerinin Türkçe oluşu, bugün bile çok sayıda Türkçe kelimeyi kullanmaları ve ayrıca, bazı gelenek ve göreneklerinin Türk-kültürüyle benzeşmesi, Kızılderililerin, Türk kökenli olduklarının kanıtıdır.
Büyük Türk bilgini Prof. Dr. Osman Nedim Tuna, Amerika'da Kızılderililer hakkında yaptığı araştırmalarda, Meksika'nın A.B.D.  sınırına yakın bir bölgesinde oturan "Tarahumara" adlı kabilenin konuştuğu dilde 400 kadar Türkçe kelimenin varlığını tesbit etmiştir. Yıllarca Amerika'da yaşayan Prof. Tuna, üç Amerikalı antropoloğun diş, saç ve kan tahlili yaparak, Kızılderililerin kökenini araştırdıklarını; bu araştırmalar sonunda bunların Asyalı olup, Kuril Adaları üzerinden Amerika'ya geçtiklerini kaydetmiş ve şu sonuca varmıştır: "Kızılderililer Türk ırkından gelmektedir..." 
Gazeteci Arslan Bulut, 1999 yılında Denizli'de toplanan Türk Dünyası Kurultayı için Türkiye'ye gelen Amerikalı Kızılderili M. Franklin Keel ile bir söyleşi yapmış ve bu söyleşiyi Kurultay Gazetesi'nin 12 Temmuz 1999 Tarihli nüshasında yayımlamıştı. A.B.D. Hükümetinde Sosyal İşler Daire Başkanı olarak görev yapan bu Kızılderili'nin verdiği şu cevaplar, meseleye ışık tutmaktadır. 
A.B. (Arslan Bulut): Siz Türk'müsünüz? 
M.F.K. (M. Franklin Keel): Türk asıllı olduğumuzu son zamanlarda yapılan DNA testlerinden öğrendik. Türk olmaktan çok mutluyuz. 
A.B.: Amerika Kıt'ası boyunca yer adlannın Türkçe olduğuna dair araştırmalar var. Siz ne biliyorsunuz? 
M.F.K.: Konuyla ilgili bazı bilgilerimiz var. Ancak çok derin araştırmalara ihtiyaç var. 
A.B.:Tutuk, Yafes'in oğullarından biriydi. Yani Türk'ün kardeşi. Tutuk Orta Asya'daki tarihi buluntularda adı geçen bir komutanın adı. Kızılderililer'de de Tutuk ismi kullanılıyor…0n bin yıl öncesinden kalan bir isim bu. 
M. F. K.: İşitmedim. Ama kabileler içerisinde bu ismin yaşaması muhtemeldir.   
A.B. : Kurultayda kendi kültürünüzle ilgili benzerlikler bulabildiniz mi? 
M.F.K. : Kurultaya katılmaktan çok memnunum. Altay ve Tuvalılarla karşılaşmadım. Ancak Yakutlar'la tanıştım. Tıpkı benim kuzenlerim gibi görünüyorlardı. Benzerlik çok açık. 
A. B. : Türkler'deki bozkurt efsanesi Kızılderililer'de yaşıyor, ne dersin? 
M.F.K.: Bir kabilenin adı Bozkurt'tur. Yine başka kabilelerde de Bozkurt bir semboldür. 
A B. : Amerikan filmlerinde Kızılderililer hep vahşi gösterildi. Biz çocukken kendimizi Kızılderililer'e yakın hissederdik. Şimdi' Türk olduğunuzu öğrenince bu yakınlığın sebebini daha iyi anlıyoruz. 
M.F K.: Evet, buraya Amerikalı yerlilerden daha fazla temsilci getirseydik, onlar sizinle karşılaşmaktan çok memnun olurlardı. Türkoloji  alanında Ruslar' ın yaptıkları çalışmalar son derece yoğundur. Mesela dünyada ilk halı üretimini Türkler'in yapmış olduklarını Rus bilim adamları tespit etmişlerdir. Kızılderili'lerin Türk kökenli olduğuna ilişkin ilk ciddi tespitleri de Ruslar ortaya koymuşlardır. Moskova'da bulunan Vavilov Enstitüsünün Genel Genetik Bölümünün Başkan Yardımcısı Dr. Ilya Zakhorov'un Güney Sibirya topraklarında Ak-Dovurak Bölgesinde yaşayan Tuva Türkleri üzerinde yapmış olduğu DNA testlerinin sonucu, genetikçi bilim adamlarının dikkatlerini Tuva Eli'ne çekmiştir. 
Yıllarca Kızılderili'lerin asıl atalarını bulmak için Sibirya'da yaşayan halklar üzerinde DNA testleri yaptığını belirten Dr.Zakhorov, çalışmalarının sonucunu şu sözlerle açıklamıştır: "Tuvalar'ı n DNA testleri ile benzerlik gösteren Navaho ve Apaçiler'den başka kabilelerinde genetik bağlarla Tuvaların akrabası olduklarına inanıyorum." Halen Rusya Federasyonu'na bağlı olan Tuva Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan insanların, kültürel değerler bakımından; özellikle şamanizmin yaşatılması doğrultusunda, Amerika Kızılderili'leri ile büyük benzerlikler gösterdiğine dikkati çeken Zakhorov, üzerinde araştırılma yapılması gereken en kritik bölgenin Moğolistan'ın kuzeyinde yer alan Sibirya toprakları olduğunu belirtmiştir. Dr. Zakhorov söz konusu araştırmasını 450 Tuva Türkü üzerinde yaptığını; yapılan testler sonunda bu insanların DNA testleri ile Amerikan Kızılderili kabilelerinden Navaho ve Apaçi'lerin yüzde 72 benzerlik gösterdiğini kaydetmiştir. Bu Rus bilim adamının bulguları ve tespitleri A.B.D 'nde çıkan The American journal of Human Genetics Dergisinde yayımlandıktan sonra Amerikan, İtalyan ve Brezilyalı bilim adamları , Vavilov Enstitüsü ile temasa geçmişlerdir. Aynı zamanda başka Rus bilim adamları da aynı konu üzerinde çok ciddi çalışmalara yönelmişler ve Zakhorov'un tespitlerinin doğruluğunu belirtmişlerdir. 
Zaharov Tuva Devlet Akademisinin 6 bilim adamı ile birlikte yoğun bir çalışma yapmıştır. Ünlü Izvestiya Gazetesi bu çalışmalara geniş yer vermiş ve yaptığı yayındaki Zaharov'un şu cümlesi, geniş yankı yaratmıştır: "Tuva'daki çalışmalarımıza daha yeni başlamıştık. Çadırımıza 80 yaşlarında Tuva'lı bir kadın girdiğinde şaşakaldım. Tıpatıp bir Kızılderili idi. Aynı çene yapısı, aynı kaşlar. Doğru yolda olduğumuzu daha o zaman anlamıştım. "Amerikalı araştırmacı-yazar Ethel Stevart " Dene Ve Na-Dene. Göçü, Cengiz Han'dan Amerika'ya Kaçış" adlı geniş yankı uyandıran eserinde, Dene ve Na-Dene Kızılderili'lerinin atalarının Turfan Uygur Krallığı, Orta Asya'daki Hsi-Hsia Krallığı ve Gobi Çölü'ndeki Türk kabileleri olduğunu iddia etmiştir. 


296 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK - 26/04/2024
Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI - 23/04/2024
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN - 19/04/2024
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken) - 16/04/2024
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken)
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY - 05/04/2024
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER - 29/03/2024
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM - 22/03/2024
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI - 19/03/2024
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA - 12/03/2024
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA
 Devamı