Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam439
Toplam Ziyaret783460
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
750.VUSLAT YILINDA MEVLÂNA'YI ANARKEN (Cumhurbaşkanımızın Genelgesi)
15/12/2023
Mevlâna Celaleddin-i Rumi'nin ünü, Türkiye hudutlarının dışına taşmış ve dünyadaki hayranları çoğalmıştır.
Şiirlerini Farsça yazmış olsa da Mevlâna Türk'tür ve bizimdir.
Mevlâna'nın dünyada, geniş çapta üne ulaşmasının en önemli nedeni, onun fikirleridir. O hümanisttir; insanın insanı sevmesinden yanadır. “Gel!” çağrısı, temel felsefesinin esasını teşkil eder. Bir başka söyleyişle, Mevlâna'nın, “Gel, yine gel, yine gel / Ne olursan öyle gel” çağrısı ile, Büyük Atatürk'ün, “Yurtta sulh, cihanda sulh” sloganı, aynı temel felsefeye dayanır. Bu felsefe, Milletimizin büyük özelliğidir. Çünkü Milletimiz, tarihin her devrinde, insana insan olarak değer vermiştir. Öyle olmasaydı, bugün Balkanlar'da Türk'ten başka bir ulus kalmazdı!...
Mevlâna'mız, bilindiği üzere her yılın, aralık ayında Konya'da, törenlerle anılmaktadır. 17 Aralıkta Şeb-i Arus (düğün gecesi) ile sona eren törenler, folklor açısından dünyanın ilgisini çekmektedir. Nitekim zaman zaman Dünyanın kimi ülkelerinde düzenlenen din içerikli festivallerde Mevlevi ekibi, büyük sükse yapmaktadır.
Son yıllarda, Mevlâna ile ilgili törenler, İstanbul ve başka kentlerimizde de düzenlenmektedir
Mevlâna konusu, kültür ve turizm açısından büyük önem taşımaktadır. Zira yabancılar, Mevlevi musikisine ve sema gösterilerine ve hatta Mevlevi giysilerine hayranlık duymaktadır. Dolayısıyla  Mevlâna yüzyıllar sonra, ekonomimize önemli katkıda bulunmaktadır.
CUMHURBAŞKANI GENELGESİ
Bu yıl, Yüce Mevlâna'nın vefatının 750.yıldönümünü idrak ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 20 Ocak 2023 Tarih ve 2023/1 No.lu şu Genelgeyi yayınladılar:
“Anadolu topraklarında gönülleri buluşturan, kalpleri sevgi ve şefkat hamuruyla yoğuran, ilim ve öğütleriyle birliği, beraberliği ve kardeşliği yeşerten büyük İslam âlimi Mevlâna Celaâleddin-i Rûmi (Mevlâna)'nin hayatı, fikirleri ve eserleri asırlardır insanlığın yolunu aydınlatmaktadır.
“Şu toprağa sevgiden başka bir tohum ekmeyiz; şu tertemiz tarlaya başka bir tohum ekmeyiz biz” diyen Mevlâna; Anadolu'da  ilim, irfan ve hikmetle harmanladığı  Mesnevi'siyle  millet olma onurunu yerleştirmiş ve topraklarımızı bu aziz değerle mayalamıştır. Bu minvalde Mevlâna'yı hürmetle ve rahmetle yâd etmek üzere vuslatının 750.Yıldönümü olan 2023 yılı “Mevlâna Yılı” olarak kutlanacak ve yıl boyunca yurt genelinde ve yurt dışında etkinlikler düzenlenecektir.
Bu kapsamda düzenlenecek etkinlikler Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütülecektir. Söz konusu etkinliklerden Cumhurbaşkanlığınca belirlenecekler Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılabilecektir. Etkinliklere ilişkin logo, afiş, duyuru, davetiye, ilan ve benzeri belge ve görsel dökümanlar ilgili kurumlarla birlikte belirlenecek kurumsal kimliğe uygun şekilde kullanılacaktır. Gerçekleştirilecek etkinliklere ait giderler ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanacaktır.
Bu çerçevede yıl boyunca tertiplenecek etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek, yardım ve kolaylığın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca geciktirilmeksizin öncelikli olarak yerine getirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.”
Söze nokta koymadan önce, kentimizin yönetiminde söz sahibi olan herkese sormak istiyorum: Cumhurbaşkanımızın emirleri doğrultusunda ne yaptınız?.. 


327 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK - 26/04/2024
Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI - 23/04/2024
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN - 19/04/2024
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken) - 16/04/2024
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken)
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY - 05/04/2024
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER - 29/03/2024
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM - 22/03/2024
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI - 19/03/2024
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA - 12/03/2024
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA
 Devamı