Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi21
Bugün Toplam242
Toplam Ziyaret783263
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
MACAR TÜRKOLOG EDİT TASNADI
10/10/2023
Bana Macaristan'ı tanıtan ve sevdiren, kişi, çok yönlü kişiliğiyle Türkoloji dünyasında popüler olan, Edit Tasnadi hanımefendidir.
Edit Hanım, 26 Kasım 1942'de Budapeşte'de dünyaya geldi. Doğduğundan beri, aynı evde oturmaktadır. Doğduğu ev, doğduğu hastanenin tam karşısında bulunmaktadır. İlk, orta ve yüksek tahsilini Budapeşte'de yaptı. 1967'de Eötvös Lorand Tudományegyetem Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Macar Dili ve Edebiyatı Bölümü Türk Dili ve Edebiyatı (Türkoloji) Ana Bilim Dalı ile Pedagoji Bölümünden mezun oldu. Ayrıca 1970'de 2 yıllık Gazetecilik Yüksek Okulu'nu bitirdi.
Küçük yaşlardan itibaren Macar Dili ve gramerine meraklıydı ve yüksek tahsilde özellikle bu bölümü seçti. İki dil ile meşgul olma geleneğinden dolayı, Macar diline yakın olan Türkçe'yi seçti, geliştirdi ve giderek Türk edebiyatına yöneldi. “Öyle eserler çevirmeliyim ki, okuyanlar, salt yazarı ve eserini değil, Türkiye'yi de tanısınlar” diye düşünüyordu. Üniversiteyi bitirince, Macar Dili ve Edebiyatı Bölümüne asistan olarak girecekti ki, radyonun, personel alacağını işitti ve açılan sınavı kazanarak burada göreve başladı. Böylelikle Türkçesi de hızla ilerlemeye başladı. 1986 yılında Macaristan'daki Türk egemenliğinin sona ermesinin 300. yılı nedeniyle, Türkiye'ye ilginin artacağı düşüncesiyle, Osmanlı-Macaristan ilişkileri hakkında çalışmaya başladı.
1967 yılından itibaren Budapeşte Radyosu'nun Türkçe Yayınlar Servisinde sözcü ve editör olarak çalıştı, aynı zamanda radyoda oynanmak üzere pek çok Türk tiyatro metnini Macarcaya çevirdi.
Radyoda yapımcılık, çevirmenlik ve spikerlik de yaptı. Çok sayıda Türk'e mihmandarlık etti. Bunlar arasınca tanınmış iş adamları, Türk devlet adamları bulunmaktadır.
İyi bir fotoğrafçıdır. Kuşkusuz bunda gazeteci olmasının rolü büyüktür. Çeşitli vesilelerle çok defa Türkiye'ye geldi. İstanbul, Ankara, İzmir artık tanıdığı şehirlerdi.
1993-97 arasında Ankara Üniversitesi DTCF Hungaroloji Kürsüsünde beş yıl yabancı uzman olarak ders verdi. 1997-2005 arasında Macar Radyosu'nun arşivinde çalıştı. Halen Budapeşte ELTE Üniversitesi Türkoloji Kürsüsünde ders vermektedir.
Çalışmalarının çoğu Macar dilinde olmakla beraber pek çok yazısı Türkçe yayınlandı. Katıldığı bilimsel toplantılarda Türk ve Macar kültürlerinin karşılaştırılmalı temalarını ele almakta, halk bilimi, türkoloji, edebiyat ve dil konularına eğilmektedir.
Macar Bilimler Akademisi'nce çevirmenlere verilen Füst Milan ödülüne (1996); Akşehir'de Nasreddin Hoca Büyük Ödülüne (1997), KIBATEK (Kıbrıs, Balkanlar ve Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu) ödülüne (2002); Balassi madalyasına (2009), ayrıca TÜRKSAV (Türk Sanatçılar Vakfı, (2011) ödülüne lâyık görüldü. Başkanlığını yaptığım Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu da, 2013 yılında, Türk halk kültürüne yaptığı hizmetlerden dolayı Edit Hanımı, ödüllendirdi.
Macar Dil Bilimi Derneği, Macar Filoloji Derneği, Macar doğu bilimleri uzmanlarının Körösi Csoma Derneği, Macar Gazeteciler Federasyonu, Macar Yazarlar Birliği ve Macar PEN Klubü'nün üyesi, Macar−Türk Dostluk Derneğinin kurucularından olup genel sekreterliğini ve Başkanlığını yapmıştır.
Türk yazar ve şair ve yazarlarını, bu cümleden Yunus Emre'yi Macar diline tercüme edip yayımını sağladı. Ayrıca Türk folklorundan birçok eseri Macarcaya; Kelemen Mikes'in ünlü eseri olan Türkiye Mektupları'nı da Türkçeye tercüme etti.
Türkçe gibi, Fransızca'yı da çok iyi konuşan Edit Tasnadi, Türk-Macar kültür alışverişinde önemli bir elçi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

***

1978, 1981, 1984, 1986, 1996 yıllarında ve 2013 yılında ( 2 kez), toplam 7 kez Macaristan'da bulundum. Benim kimi Macaristan gezilerimi Edit Hanım sağlamış ve o seyahatin başından sonuna kadar bana refakat etmişti. Geziler arasında bir fırsat bulup evine gitmiş, tüm aile bireyleriyle tanışmıştım.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nin Hungaroloji Bölümüne öğretim görevlisi olarak atandığı tarihten, Macaristan'a dönüşüne kadar sürekli beraber olmuş, birçok etkinliğe birlikte katılmıştık. Onun Afyonkarahisar, Eskişehir, İzmir ve Silifke'de düzenlenen bilim ve kültür etkinliklerine katılmalarını sağladım. Sn.Sadık Avcı'nın Belediye Başkanlığı döneminde düzenlediğimiz sempozyumlardan birisinde ünlü Türkolog Edit Hanımın yanısıra birkaç yabancı Türkolog da bildiriler sunmuşlardı.
Esasen 70'li yıllardan itibaren, Folklor (Halk Kültürü) Araştırmaları Kurumu olarak düzenlediğimiz her etkinliğe Edit hanımı davet ediyor, böylelikle onun Türkiye'yi, Türk kültürünü ve Türk insanını daha iyi tanımasına katkıda bulunuyorduk, Kurum olarak son çeyrek yüzyıl içinde birçok ülkede da bilimsel toplantılar düzenledik. Kuşkusuz Türk-Macar ilişkilerini konu alan bir etkinlik de yapmalıydık. Bunun için de EditTasnadi, bize yardımcı olabilirdi. O tarihte, Macar-Türk Dostluk Derneği Başkanlığını yapan Edit hanımdan olumlu yanıt alınca, 21-26 Ocak 2013 tarihinde Budapeşte'ye gittim. Birkaç gün içerisinde tüm çalışmaları bitirdik…


457 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK - 26/04/2024
Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI - 23/04/2024
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN - 19/04/2024
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken) - 16/04/2024
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken)
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY - 05/04/2024
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER - 29/03/2024
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM - 22/03/2024
TÜRK BAHAR BAYRAMI NEVRUZU MİLLETÇE KUTLAYALIM
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI - 19/03/2024
HAZAR İMPARATORLUĞU VE KIRIM BALTA TİYMEZ MEZARLIĞI
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA - 12/03/2024
DOKUZUNCU CUMHURBAŞKANIMIZ SÜLEYMAN DEMİREL 100 YAŞINDA
 Devamı