Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam115
Toplam Ziyaret793512
Takvim
Saat
KÜNYE
MUT'TAN HABER GAZETESİ
Kurucusu: Sıtkı SOYLU
İmtiyaz Sahibi: Ali Yaver SOYLU
Yazı İşleri Müdürü: Halil SÖYLEMEZ
Tel: 0324 774 13 69 
www.muttanhaber.net
e-mail:
aliyaversoylu@hotmail.com
U
ETS : 15016-10186-48762
İrfan Ünver NASRATTİNOĞLU
nasrattioglu@hotmail.com
TÜRKÇÜLÜK BAYRAMI
03/05/2024
            Bu gün “Türkçülük Bayramı”dır. “Türküm” diyen tüm okurlarımın ve Milletimin Bayramını yürekten kutluyorum. Hemen belirtmek isterim ki; Türkiye’de, Türkiye Cumhuriyeti kimliği ve pasaportu taşıyan herkesin ortak kimliği Türk’lüktür. Ülkemizde yaşayan Türkmen, Kürt, Zaza, Kazak, Kırgız, Azerbaycanlı, Arnavut, Çerkez, Abhaz, Gagauz, Karay, Tatar, Uygur  vb. gibi tüm etnik topluluklarda yaşayanlar Türk’tür. Büyük Atatürk bu nedenle “Ne mutlu Türk Olana” değil, “Ne Mutlu Türk’üm Diyene” demiştir. Yani Türklük, Ülkemizde yaşayan herkesin ortak kimliğidir.

Evet bugün yani 3 Mayıslar, Türkçülük Bayramıdır. Bu tarih ve Bayramın tarihçesi şudur:

1944 yılı başlarında Ülkemiz çok önemli bir davaya sahne oluyordu. Davanın konusu Milliyetçi Nihal Atsız’ın, Sosyalist Sabahattin Ali hakkında kullandığı ifadelerdi. Sabahattin Ali, gayri millî düşünce yazılarından dolayı kendisini ağır suçlamalarla eleştiren Nihal Atsız’ı mahkemeye vermişti.

II. Dünya Savaşı’nın etkileri kuşkusuz Türkiye’yi de vurmuştu. Öyle ki, milliyetçi gelişmelerin Avrupa’da yükselişi, Türk Milliyetçilerini de harekete geçirmişti. İktidar uyguladığı denge politikası nedeniyle bazen açık, bazen üstü kapalı şekilde bu hareketlere destek veriyordu.

Örneğin Dönemin Başbakanı Şükrü Saracoğlu, 1942’de Mecliste yaptığı konuşmada, “Biz Türk’üz, Türkçüyüz ve daima Türkçü kalacağız. Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar ve bir vicdan ve kültür meselesidir” demişti.

Sabahattin Ali ise o yıllarda bir yandan yazmayı sürdürürken bir yandan da ortaokullarda ve devlet konservatuvarında öğretmenlik yapıyordu. Hasan Âli Yücel’in Milli Eğitim Bakanı olması, Sabahattin Ali gibi sol görüşlü aydınların devlet kadrolarında görev yapmasını sınırlı da olsa sağlıyordu. Ancak Türkçüler, sosyalist-komünistler karşısında sert tavırlar almışlardı. Başbakan Saraçoğlu’nun açık beyanına rağmen, Devletin önemli görevlerinde aşırı sol kesimin görev yapmakta olduğu iddiasıyla Nihal Atsız, 21 Mart 1944’te yayımladığı yazısında şunu yazdı:

“Bunlar vatan düşmanlarına karşı pek kayıtsız davranan Maarif Vekâleti’nin gafletinden faydalanarak mühim yerlere geçmişler ve oradan zehirlerini saçmaya başlamışlardır… Sabahattin Ali, bugün kültür işlerinin mühim bir mevkiinde, Maarif Vekili Hasan Âli’nin şahsi sempatisi sayesinde, batırmak istediği Türk milletinin parasıyla rahatça yaşamaktadır. Mevcut kanunlar kâfi değilse bu bozguncular ocağının kökünü kurutmak için yeni kanunlar yapınız…Tövbekâr olmuş bir fahişe, artık namuslu sayıldığı halde, nasıl namuslu ailelerin harimine alınmazsa, eski düşüncelerinden dönmüş olan komünistlerin de devlet harimine alınmamaları gerekir…”

Nihal Atsız’ın bu çok sert ve ağır ithamlar dolu yazısı büyük yankı yapmıştı. Sabahattin Ali, Nihal Atsız’a hakaret davası açtı. Sabahattin Ali’yi dava açmaya ikna edenlerden birinin bizzat Hasan Âli Yücel olduğu söylendi.

Dava 26 Nisan 1944’te Ankara’da görülmeye başlandı. Duruşma için iki gün önce Ankara’ya gelen Atsız’ı kalabalık bir grup karşıladı. Aynı kalabalık, mahkeme salonunda da vardı.

Duruşma esnasında gerilim hiç düşmedi. Sabahattin Ali, “vatan haini” ifadesinin insana yapılabilecek en ağır hakaret olduğunu söyledi. Salonda milliyetçi öğrenciler vardı. Bunlar arasındaki  Osman Serdengeçti Sabahattin Ali’ye saldırdı. Karmaşa içinde duruşmaya iki kez ara verildi, sonra da mahkeme davayı erteledi.

3 Mayıs 1944 tarihindeki ikinci duruşmaya polis milliyetçileri almayınca, bunlar önce Adliye önünde, sonra da Ulus Meydanında, “Kahrolsun komünistler”, “Kahrolsun Moskova uşakları”, “Çok yaşa Atatürk!”, “Çok yaşa milliyetçi Türkiye!” sloganları atarak eylem yaptılar ve Sabahattin Ali’nin kitaplarını yaktılar. Milliyetçi gençler Başbakan Şükrü Saraçoğlu ile görüşmek istediler ise de buna imkân bulamadılar. Eylemin boyutları genişleyince polis olayları şiddetle bastırdı; yaralanan, kolu kırılanlar oldu ve 165 milliyetçi genç göz altına alındı.

9 Mayıs’taki mahkeme sonucunda mahkeme Nihal Atsız’a dört ay hapis, yüz lira para cezası verdi. Hapis cezası ertelendi. Ancak kısa süre sonra Irkçılık-Turancılık davasından cezaevine girdi.

3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra Ankara’da yaşayan olayları anmak amacıyla, bir yıl sonra ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından Türkçülük Bayramı kutlanmış sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçülük Günü (Bayramı) adını almıştır.

Fethi Tevetoğlu, Alparslan Türkeş, Nurullah Barıman, Zeki Özgür Sofuoğlu, Fazıl Hisarcıklı, Hüseyin Nihal Atsız, Hüseyin Namık Orkun, Nejdet Sançar, Saim Bayrak, İsmet Rasin Tümtürk, Cihat Savaş Fer, Muzaffer Eriş, Fehiman Altan, Yusuf Kadıgil, Cebbar Şenel, Zeki Velidi Togan, Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Reha Oğuz Türkkan, Hamza Sadi Özbek, Cemal Oğuz Öcal, Sait Bilgiç olmak üzere toplam 23 milliyetçi yargılanmış;  29 Mart 1945 Perşembe günü verilen kararla 13 sanık beraat etmiş, Prof. Dr. Zeki Velidî Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Nurullah Barıman, Cihat Savaşfer, Nejdet Sançar, Dr. Fethi Tevetoğlu, Alparslan Türkeş, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal’a 10 yıla kadar uzanan değişik hapis ve sürgün cezaları verilmiş, öteki sanıklar beraat etmiştir. Daha sonra dâvâ Askerî Yargıtay’a taşınmıştır.

Fakat Yüksek Mahkeme 1. İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi’nin bu kararını “usul ve esas yönünden” bozmuştur. Tutuklu sanıkların hemen salıverilmesini ve davanın 2. Sıkıyönetim Mahkemesinde görülmesini kararlaştırmıştır. Bu karar, 26 Ekim 1945 günü, yıldırım telgrafı ile İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığına bildirilerek tutukluların hemen salıverilmesi sağlanmıştır. Böylece, kimi Türkçüler için 1 yıl beş buçuk ay süren hapis ve zindan hayatı sona ermiştir. Zeki Velidi Togan, Alparslan Türkeş, Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal 26 Ekim 1945'e kadar tutuklu kalmışlardır.

 

TÜRKÇÜLÜKLE İLGİLİ ÖZLÜ SÖZLER

*Hepiniz birer Türk Bayrağı'sınız. Bayrağı lekelemeyin, kirletmeyin yere düşürmeyin.

*Hürriyetin tek garantisi mülkiyettir.

*Türk töresi, Türk ülküsünün ayrılmaz parçasıdır.

*Türk Devleti'nin yenilmez, zinde hayat gücü ve Türk Milleti'nin teminatı ve istikbali gençliktir.

*Türklük bedenimiz, İslamiyet ruhumuzdur. Ruhsuz beden ceset olur.

*Bir fikre, bir ideolojiye, kendisinden daha üstün bir fikirle karşı çıkılır.

* Türk'ün en önemli vasfı teşkilâtçılığıdır.

*Cesaret, yüreklilik, atılganlık olmayan hiçbir dâva başarıya ulaşamaz.

*Türk Devleti'nin yenilmez, zinde hayat gücü ve Türk Milleti'nin teminatı ve istikbali gençliktir.
*Kutsal bir bütün halinde Büyük Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz

*3 Mayıs büyük milletimizin ebediyete kadar yaşayacağına inanan Türk milliyetçilerinin yeniden   

   doğuşudur.
*Türkçülük öyle şerefli bir bayraktır ki: Onu vatanın her köşesinde sürekli dalgalandırmak her

  Türk'ün ilk ve milli vazifesidir.

*Taş kırılır, tunç erir ama Türklük ebedidir.

*Her Türkçü, bulunduğu yerin görevini inançla yaparsa, Türkçülük ülküsü sağlamlaşır. Türklük   

   güçlenir.



109 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği TEMAD Ve Astsubayların Talepleri Üzerine - 10/05/2024
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği TEMAD Ve Astsubayların Talepleri Üzerine
ÜÇÜNCÜ ORDUNUN KAHRAMAN NENESİ NENE HATUN - 07/05/2024
ÜÇÜNCÜ ORDUNUN KAHRAMAN NENESİ NENE HATUN
Milli Kahraman İNGİLİZ KEMAL - AHMET ESAT TOMRUK - 30/04/2024
Milli Kahraman İNGİLİZ KEMAL - AHMET ESAT TOMRUK
Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK - 26/04/2024
Milli Mücadelede Bir Millî Kahraman BULGAR SADIK
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI - 23/04/2024
MİLLİ HAKİMİYET VE ÇOCUK BAYRAMI TBMM AÇILIŞI
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN - 19/04/2024
100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE TARİH BİLGİNİ BAHAEDDİN ÖGEL'İ ANARKEN
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken) - 16/04/2024
Türkolog-Balkanolog MUSTAFA ALİ MEHMET (Doğumunun 100.Yılında Anarken)
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY - 05/04/2024
TÜRKOLOJİ BİLGİNİ ÜÇ KARAY
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER - 29/03/2024
KİLİSEYE ÇEVRİLEN CAMİLER
 Devamı